van der Horst

Hong Kong: Sam Bird pakt eerste overwinning van het seizoen

Sam Bird - DS Virgin Racing
Sam Bird - DS Virgin Racing
Deze ochtend is de aftrap gegeven van het vierde seizoen Formule E met een eerste race die gevuld was met animo. In de wedstrijd met onder meer een rode vlag na de start, intense gevechten alsook drive-through penalty's, was het Sam Bird (DS Virgin Racing) die aan het langste eind trok. Hij kwam over de finish met 11 seconden voorsprong op Jean-Eric Vergne (Techeetah) en Nick Heidfeld (Mahindra). Voormalig kampioen Sebastien Buemi en Lucas di Grassi kenden geen al te beste start van het seizoen en eindigden zelfs buiten de punten.
Podium 2017 Hong Kong e-prix 1
Podium 2017 Hong Kong e-prix 1
Nadat iedereen bij de start min of meer goed door de eerste bocht geraakte, was het verderop dat de problemen startten. André Lotterer (Techeetah) werd in de derde bocht naar buiten gedrukt waardoor hij recht in de muur belandde en de weg blokkeerde. Hierdoor had de organisatie geen andere keuze dan een rode vlag in te roepen en iedereen in de pits te leiden. Niet veel later vertrok het veld achter de safety-car met Jean-Eric Vergne als koploper. Deze positie kon hij voor 20 ronden behouden tot Sam Bird hem voorbij stak in de eerste bocht, juist voor de pitstops.

Bird reed steeds verder weg van Vergne en leek de overwinning op zak te hebben tot hij problemen kreeg tijdens zijn pitstop. Op het moment dat hij zijn box wilde binnen rijden, schoof de wagen naar voor en vloog bijna op een mecanicien van de aanpalende pitbox. Aangezien zijn wagen buiten de box stond, kreeg hij een drive-through penalty van leiding. Deze nam hij direct en doordat hij genoeg voorsprong had op Vergne, die ondertussen in gevecht was gewikkeld met Heidfeld, verloor hij zijn leidersplaats niet. Hij pakte de overwinning, maar de race-leiding besloot hem toch nog eens te bestraffen voor het incident in de pits met een grid-penalty van 10 plaatsen voor de race van morgen. Nick Heidfeld (Mahindra Racing) pakte de laatste podiumplaats voor Nelson Piquet Jr (Jaguar Racing) en Daniel Abt (Audi Sport ABT Schaeffler).

Sébastien Buemi - Renault e.DAMS
Sébastien Buemi - Renault e.DAMS
Titelfavorieten Sébastien Buemi (Renault e.dams) en Lucas Di Grassi (Audi Sport) kregen allebei te kampen met technische problemen aan de wagen en kwamen niet verder dan respectievelijk de 11e en de 17e plaats. Jérôme D’Ambrosio kende ook mechanische problemen en moest na 7 ronden opgeven. André Lotterer werd na de race nog gediskwalificeerd omdat hij op een onveilige manier zijn wagen verliet in het parc fermé.

Foto's: FIA Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 2 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hong Kong 1 (Hong Kong).
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons