van der Horst

Hongarije: Winst voor Vettel in sensationele wedstrijd

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel en Ferrari hebben hun tweede overwinning van het seizoen geboekt in de 30ste Grote Prijs van Hongarije. In een wedstrijd die werd gedomineerd door het onverwachte waren het uiteindelijk de Red Bull-piloten die mee op het podium klommen. Daniil Kvyat pakte zijn eerste F1-podium en Daniel Ricciardo werd derde. Voor de titelstrijd zag het er lange tijd naar uit dat Nico Rosberg een goede zaak zou doen maar uiteindelijk pakt Lewis Hamilton vier punten meer. Voor de eerste maal in 29 wedstrijden staat er geen Mercedes op het podium... McLaren profiteerde optimaal van de chaos en werd vijfde en negende. De wedstrijd kende ook een karrenvracht aan straffen waarbij Pastor Maldonado de kroon spande met drie penalty's.
  • St. Paul
Na een minuut stilte voor wijlen Jules Bianchi werd de start uitgesteld omdat Felipe Massa zijn wagen slecht gepositioneerd had. Bij de echte start kwam poleman Hamilton erg slecht van zijn plek en moest zijn ploegmakker Rosberg laten gaan. De Ferrari's waren zelfs nog beter dan Rosberg vertrokken en het waren Vettel en Kimi Raikkonen die als een-twee de eerste ronde doorkwamen. Nog in de openingsronde verslikte Hamilton zich in de chicane en de wereldkampioen zakte tot de tiende plaats. 

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
De Ferrari's sloegen vervolgens al snel een kloofje naar Rosberg die al het hele weekend problemen had met de afstelling van zijn Mercedes. Voor zijn foutje bij de eerste start was Massa de eerste die een straf kreeg, de Braziliaan zou vijf seconden langer moeten stilstaan bij zijn eerste pitstop. Achter Rosberg vonden we na tien ronden Valtteri Bottas, Ricciardo, Hülkenberg en Kvyat. Vettel had twee seconden voor op zijn teamgenoot, terwijl de Fin al zeven seconden voorsprong had op de verrassend "trage" Mercedes van Rosberg.

De eerste man die binnenkwam voor een bandenwissel was Bottas, wat later gevolgd door Kvyat. Hamilton was inmiddels weer zesde. In de 19de ronde werd Sergio Perez van de baan gereden door Maldonado; de Venezolaan kreeg een straf en zou er later nog meer krijgen voor te snel rijden door de pitstraat én inhalen achter de safety car... Hamilton kwam na zijn stop vlak voor Bottas weer de baan op. Rosberg kwam een ronde later ook binnen, wat later gevolgd door de Ferrari's. Stand na 25/69 ronden: Vettel, Raikkonen, Rosberg op 17 seconden van de leider, Riccardo, Hamilton op 34 seconden, Bottas. Romain Grosjean kreeg dan weer een straf voor een 'unsafe release'. 

Kimi Räikkönen - Ferrari SF15-T
Kimi Räikkönen - Ferrari SF15-T
In de 29ste ronde haalde Hamilton na verschillende pogingen Ricciardo in. Na 40 ronden had de Brit nog amper 5 seconden achterstand op zijn Duitse ploegmakker die wel als enige topper al op de hardere band stond. Plots verloor Raikkonen vermogen doordat zijn ERS niet meer werkte. In de 43ste ronde schoot Hülkenberg op het rechte stuk rechtdoor nadat de voorvleugel van zijn Force India spontaan op volle snelheid onder de wagen belandde. Na een virtual safety car kwamen de toppers binnen voor hun laatste bandenwissel maar uiteindelijk kwam de 'echte' safety car de baan op vanwege de vele brokstukken, wat niet in het voordeel speelde van Ferrari. 

Bij de herstart in de 49ste ronde behield Vettel de leiding maar Raikkonen kon zich niet verdedigen tegen Rosberg en verloor de tweede plaats. De Fin zou later opgeven. Achter de strijd om de leiding reed Hamilton Ricciardo van de baan waarbij hij zijn voorvleugel beschadigde en wat later diende binnen te komen. Max Verstappen, in gevecht met Bottas voor plaats zes, tikte de rechterachterband van de Williams aan en ook Bottas moest binnen voor een nieuwe band. 

Daniel Ricciardo - Red Bull Renault
Daniel Ricciardo - Red Bull Renault
Na 51 ronden had Vettel nog steeds de leiding maar op zijn hardere band kon Rosberg, vreemd genoeg ook op de hardere band, nog steeds volgen. De beide Red Bull's sloten aan gevolgd door de Toro Rosso's en de McLaren's. Met nog vijftien ronden te gaan kreeg ook Hamilton een straf wegens de botsing met Ricciardo. Sainz diende op te geven en Alonso reed knap als zesde rond. Enkele ronden voor het einde probeerde Ricciardo een alles-of-niets poging op Rosberg en verremde zich compleet. Hierbij beschadigde hij zijn voorvleugel en reed Rosberg lek. Beide rijders kwamen binnen. Het incident zou geen straf op leveren. Riccardo moest enkel Kvyat laten gaan maar Rosberg zakte ver terug, tot achter Hamilton. In een ongelooflijk slot kregen ook nog Kvyat en Verstappen penalty's maar die zouden hun posities niet meer beïnvloeden. 

Met geen Mercedes op het podium, het eerste podium in de jonge carrière van Kvyat, het beste resultaat voor de jonge Verstappen tot nu toe en beide McLarens in de punten waaronder Alonso op plaats vijf, beantwoordde deze GP van Hongarije 2015 zeker en vast niet aan zijn imago van saaie race. Sebastian Vettel won overigens voor de 41ste keer en komt zo op gelijke hoogte met ene Ayrton Senna. Enkel Alain Prost (51) en Michael Schumacher (91) hebben meer overwinningen. Hoewel het er dus lang anders uitzag pakt Hamilton toch nog meer punten dan Rosberg; het verschil is nu 21 punten in het voordeel van de Brit. Vettel is derde op 42 punten. Bij de constructeurs stijgt McLaren-Honda van vijf naar zeventien punten maar blijft voorlopig voorlaatste. 
 

Uitslag F1 Grote Prijs van Hongarije 2015

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari1u46m09.985s
2.Danill KvyatRed Bull-Renault+15.748s
3.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+25.084s
4.Max VerstappenToro Rosso-Renault+44.251s
5.Fernando AlonsoMcLaren-Honda+49.079s
6.Lewis HamiltonMercedes+52.025s
7.Romain GrosjeanLotus-Mercedes+58.578s
8.Nico RosbergMercedes+58.876s
9.Jenson ButtonMcLaren-Honda+1m07.028s
10.Marcus EricssonSauber-Ferrari+1m09.130s
11.Felipe NasrSauber-Ferrari+1m13.458s
12.Felipe MassaWilliams-Mercedes+1m14.278s
13.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+1m20.228s
14.Pastor MaldonadoLotus-Mercedes+1m25.142s
15.Roberto MerhiMarussia-Ferrari-2 ronden
16.Will StevensMarussia-Ferrari-4 ronden
 Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-RenaultDNF
 Kimi RaikkonenFerrariDNF
 Sergio PerezForce India-MercedesDNF
 Nico HülkenbergForce India-MercedesDNF

Foto's: Racing International Photography, Mercedes AMG Petronas & Georges De Coster
 



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons