van der Horst

Hongarije: De laatste race voor de zomerstop

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Dit weekend vindt de twaalfde manche van het wereldkampioen Formule 1 plaats in Boedapest. De Grote Prijs van Hongarije is tevens de laatste wedstrijd voor de zomerstop. De allereerste F1-wedstrijd in Hongarije werd georganiseerd in 1986, wat trouwens de eerste GP ooit was in een communistische staat. Nu meer dan drie decennia later staat het evenement traditiegetrouw nog steeds halverwege op de kalender. Lewis Hamilton hoopt om de eerste seizoenshelft als leider af te sluiten, nadat hij de leiding van Sebastian Vettel terug overnam vorig weekend in Hockenheim. De kloof tussen beide kemphanen bedraagt wederom 17 punten. Bizar wel omdat de afstand tussen de twee reeds drie maal 17 tellen bedroeg dit seizoen, en nooit meer dan dat.
Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Volgens Sebastian Vettel is Red Bull Racing favoriet op deze bochtige en middelmatig snelle circuit, maar de Oostenrijke renstal kon in het verleden slechts twee keer winnen op de Hungaroring: Mark Webber in 2010 en Daniel Ricciardo in 2014. Ricciardo stond dit seizoen slechts twee maal op het podium, en elke keer op het hoogste schavotje. De laatste keer dateert al sinds zijn succesvolle race in Monaco. Sindsdien moest de Australiër meermaals het onderspit delven ten opzichte van zijn teamgenoot Max Verstappen. De jonge Max staat met 105 punten op een zesde plaats in het kampioenschap, nu slechts één punt minder dan zijn meer ervaren Red Bull-collega. Het beste resultaat ooit voor de Genkenaar is een vierde plaats, destijds met Toro Rosso.

Sfeerbeeld Grote Prijs van Hongarije 2017
Sfeerbeeld Grote Prijs van Hongarije 2017
De laatste drie jaar werden de Hongaarse zeges verdeeld door de huidige twee titelkandidaten: Vettel in 2015 en 2017, terwijl Hamilton er won in 2016. Als je geloof hecht aan statistieken is winnen in Hongarije een slecht voorteken voor het behalen van het kampioenschap. Vorig seizoen zegevierde Vettel er en ging de zomerstop in als WK-leider, én verloor later dat jaar zijn kans op een vijfde kroon aan Hamilton die toen zijn vierde pakte. Een jaar eerder overkwam het de Brit ook: zege en WK-leider voor de zomerstop. Het was uiteindelijk Nico Rosberg die de titel van Lewis wist af te snoepen. En slechts acht keer uit de laatste 33 races op de Hungaroring ging het kampioenschapskroontje naar de winnaar van de wedstrijd. De laatste keer dat dit gebeurde was trouwens in 2004, toen Michael Schumacher op weg was naar zijn zevende en laatste Formule 1 titel.

Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso viert zondag zijn 37ste verjaardag. De laatste keer dat de Spanjaard nog wist te winnen in de koningsklasse van de autosport was toen hij 31 jaar was. De McLaren-coureur kijkt uit naar de race dit weekend. "Ik verwacht veel leute te hebben hier, het is altijd een leuk evenement", aldus de Spanjaard in een voorbeschouwing van zijn team. "Ik hou van de fans in Boedapest omdat ze heel gepassioneerd zijn voor de race. Ze zijn aanwezig op het vliegveld, het hotel, het circuit, zelfs op de autostrade als ze naar het circuit gaan met hun vlaggen. Dus het is altijd een leuk weekend om mee te maken en om van te genieten." Het circuit vergeleek de tweevoudige F1-kampioen als een groot gokart-circuit. "Er is geen tijd om te ademen, zeker in de tweede sector met de vele bochten", besloot de man uit Oviedo.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Ook Stoffel Vandoorne geniet van het rijden op de Hungaroring, en heeft goede herinneringen aan de omloop. "Ik ken het circuit goed en ik won er ook in de GP2", zei onze landgenoot in hetzelfde McLaren-bericht. "Dus ik kijk er naar uit, en hopelijk is het een meer positiever weekend dan hetgeen we recentelijk hebben meegemaakt." De West-Vlaming hoopt dat ze een stap voorwaarts kunnen zetten in Hongarije, na een heel moeilijke periode waarin hij kampte met zijn wagen. "Ik weet dat het team hard aan het werk is om het euvel te vinden", ging Stoffel verder. "Hopelijk kunnen we snel terug starten en de weekends goed inzetten. De race in Hongarije is altijd een grote uitdaging geweest omwille van de hitte en de onvergeeflijke natuur van de omloop. Ons doel is om onze hoofden koel te houden, te blijven doorduwen en hopelijk vooruitgang te boeken."

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Vooruitkijkend op de kwalificatie van zaterdag zal Valtteri Bottas er alles aan doen om zijn huidig record van niet geëlimineerd te worden tijdens Q1 uit te breiden. Het begon allemaal in Monaco in 2015, wat nu neerkomt op 64 raceweekends op rij. De compatriot van de Mercedes-rijder, Kimi Räikkönen, heeft ook al een record staan van het meest opeenvolgende deelnames aan Q3, met 41 deelnames op rij. Een record dat interessant genoeg begon twee jaar geleden op de Hungaroring. De kwalificatie voor de Grote Prijs van Hongarije is zaterdag rechtstreeks te volgen op Play Sports  1 van Telenet. Ook de race op zaterdag is live te zien, en dit op Play Sports 3. Ook bij de Franstalige collega's van La Deux zenden zowel de kwalificatie als de race rechtstreeks uit.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons