van der Horst

Hongarije race 1: Zege voor Lynn - Vandoorne vijfde na straf

Alex Lynn - DAMS
Alex Lynn - DAMS
Alex Lynn heeft in de eerste GP2-race van het weekend zijn pole positie van gisteren verzilverd. De Brit ging zijn Franse ploegmakker Pierre Gasly bij DAMS vooraf. Mogelijk krijgt Gasly echter nog een straf voor een aanraking met Rio Haryanto in de laatste ronde. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne finishte aanvankelijk als tweede, maar kreeg een straf van vijf seconden aan zijn broek vanwege een unsafe release en werd als vijfde geklasseerd. Desondanks doet de Belg een goede zaak voor de titel aangezien Alexander Rossi voor het eerst dit seizoen buiten de punten eindigde.
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Stoffel Vandoorne - Art Grand Prix
Ondanks een slechte start kon Lynn nog als eerste de eerste bocht ingaan. Dat kon niet gezegd worden van Vandoorne, ook hij kende een slechte start en op de vuile kant van de piste kon hij zich niet verweren tegen Gasly, Arthur Pic en Raffaele Marciello. Zodra Marciello de derde plaats overnam van Pic kwam de safety car de baan op na een crash van Sergio Canamasas. Na de neutralisatie kwam Vandoorne, geblokkeerd achter Pic, binnen voor zijn bandenwissel. Het overschakelen naar medium banden verliep langzamer dan verwacht en wanneer Vandoorne werd weggestuurd kwam net Julian Leal net af. Een straf van vijf seconden bij zijn eindtijd was het resultaat. 

Pierre Gasly - DAMS
Pierre Gasly - DAMS
Alle rijders die vertrokken waren op de zachte band kwamen binnen waaronder ook Pic. De rijders op de hardere band bleven vanzelfsprekend buiten en Lynn sloeg een kloof naar Gasly, Marciello en Sergey Sirotkin. Intussen reed Vandoorne de ene snelle ronde na de andere en samen met Rio Haryanto kwam de Belg dichter op de kopgroep die dan ook niet te lang meer aarzelden om binnen te komen. In de 24ste van de 37 ronden kwam Lynn binnen. De Brit kwam buiten achter Vandoorne, Haryanto, Rossi en Pic. Dankzij het duel tussen deze laatste twee kwam Lynn snel terug en haalde bende kemphanen in. 

Sergey Sirotkin  - Rapax
Sergey Sirotkin - Rapax
Met nog zeven ronden te gaan had Vandoorne indrukwekkend de leiding in handen vóór Haryanto en Lynn. Met een prachtige inhaalactie buitenom Haryanto nam Lynn de tweede plaats over en dus de virtuele leiding vanwege de straf van Vandoorne. Lynn haalde op veel betere banden wat later ook Vandoorne in en boekte een knappe zege. Haryanto geraakte maar niet voorbij Vandoorne en Gasly kwam zodoende dichter bij het duo waarbij hij de Indonesiër zijn voorvleugel in de voorlaatste bocht van de laatste ronde eraf reed. Inclusief de straf van Vandoorne won Lynn dus vóór Gasly en Sirotkin. Rossi kende in de slotfase erg versleten banden na de vele duels en zakte helemaal weg tot de twaalfde positie. Vandoorne vergroot zijn voorsprong in het kampioenschap op de Amerikaan tot 75 punten. 

Uitslag race 1:

1. Alex Lynn (DAMS) 
2. Pierre Gasly (DAMS) 
3. Sergey Sirotkin (Rapax) 
4. Rio Haryanto (Campos)
5. Stoffel Vandoorne (ART)
6. Jordan King (Racing Engineering) 
7. Raffaele Marciello (Trident) 
8. Nobuhura Matsushita (ART)
9. Robert Visoiu (Rapax) 
10. Daniel de Jong (MP)
11. Norman Nato (Arden) 
12. Alexander Rossi (Racing Engineering) 
13. Arthur Pic (Campos) 
14. Nathanaël Berthon (Daiko Lazarus)
15. Nicolas Latifi (MP)
16. Julián Leal (Carlin)
17. Mitch Evans (Russian Time)
18. Sean Gelael (Carlin) 
19. Marlon Stöckinger (Status) 
20. André Negrão (Arden)
21. Richie Stanaway (Status)
22. Artem Markelov (Russian Time)
23. René Binder (Trident)
DNF Nick Yelloly (Hilmer)
DNF Sergio Canamasas (Hilmer)
DNS Zoël Amber (Lazarus) 

Foto's: Georges De Coster & RACB National Team  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons