van der Horst

Hungaroring aan het (W)TCR-feest dit weekend

Hungaroring
Hungaroring
Dit weekend staat op de Hungaroring alweer de tweede WTCR-meeting op het programma na de toch wel gesmaakte seizoenopener in Marrakech. Lynk&Co-rijder Thed Björk komt als leider naar de even buiten Budapest gelegen omloop. Het Chinese merk is nieuw in het kampioenschap en het wordt dus afwachten of de Zweed en diens merk- en/of -teamgenoten Yvan Muller, Yann Ehrlacher en Andy Priaulx zullen weten op te boksen tegen Honda en Hyundai, de twee merken die hier vorig jaar het mooie weer maakten en dit wellicht ook nu weer zullen doen. Los van de rist technische problemen waarmee het Belgische Comtoyou Team Audi Sport hier vorig jaar geconfronteerd werd, tekende onze landgenoot Frédéric Vervisch toen net als de overige Audi-piloten voor een erg bescheiden weekend. Ook al boekte de Audi RS3 LMS inmiddels duidelijk vooruitgang, voor de West-Vlaming, diens teamgenoot Niels Langeveld en het WRT-duo Vernay-Shedden komt het er wellicht op aan de spreekwoordelijke schade te beperken.
Dat de lange bochten van de Hongaarse omloop gesneden koek zijn voor zowel de Hyundai i30 N als de Honda Civic Type R TCR blijkt uit de resultaten van vorig jaar: de Koreaanse constructeur sprokkelde  toen met Tarquini, Muller, Michelisz en Björk 163 punten, Honda dankzij het sterke All-Inkl.Com-duo Esteban Guerrieri-Ehrlacher 103, tegenover luttele 8 punten voor WRT-topper Jean-Karl Vernay, de enige Audi-rijder die hier tot scoren kwam.
 
Yvan Muller verkaste deze winter naar Lynk&Co maar is net als Hyundai-getrouwe Michelisz uit op revanche na een voor beiden ongelukkige seizoenstart. De Hongaar weet zich dit weekend vanzelfsprekend gesteund door duizenden fanatieke fans, al moet hij  die aandacht wel delen met landgenoot Attila Tassi, onderweg in één van beide KCMG Honda's. Ook de 19-jarige belofte kent de omloop als zijn broekzak en won hier in 2017 reeds twee TCR International-races. Met Tamás Tenke komt er overigens nog een derde lokale rijder aan de start. De 22-jarige Hongaar die recent vierde eindigde in de TCR Middle East Touring Car Series bekwam een wild card en krijgt van Zoltán Zengő de kans zich in dit hoog gezelschap te bewijzen aan het stuur van een Zengő Motorsport Cupra TCR.
 
Zich bewijzen, dat deed alvast regerend TCR Europe-kampioen Mikel Azcona door het in de afsluitende race in Marrakech tot op het podium te schoppen. De jonge Spanjaard en diens PWR Racing Cupra TCR zijn zondermeer een aanwinst voor dit toch al bijzonder kompetitief veld.
 
Oud-WTCC-kampioen Rob Huff en Mehdi Bennani hadden zich de start van hun tweede seizoen aan boord van de Sebastien Loeb Racing Golf GTI TCR wel anders voorgesteld. Afgezien van twee snelste wedstrijdronden was het duidelijk dat het Franse team een en ander nog niet op een rijtje had;  hopelijk zijn de pijnpunten inmiddels weggewerkt en kunnen Huff en C° zich nu wel in de strijd om de punten mengen. 

Nog even vermelden dat naast het WTCR ook de deelnemers aan de TCR Europe-, Benelux- en Eastern Series op de Hungaroring hun opwachting maken, een hoogmis dus voor de toerwagenfans.
 
Timing FIA WTCR  Hungaroring 26-28 april 2019 (CET)
Vrijdag 26 april 2019:
17:00-17:45 Free Practice 1

Zaterdag 27 april 2019:
09:45-10:15 Free Practice 2
11:45-12:15 Qualifying 1
15:15-15:45 Race 1 (12 r)

Zondag 28 april 2019:
10:00-10:55 Qualifying 2
15:30-16:00 Race 2 (12 r)
17:00-17:35 Race 3 (15 r)

Foto: Gregory Lenormand/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 26 april 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons