van der Horst

Hungaroring: Mikel Azcona pakt de pole, kwalificatiesnelste Magnus de tien punten

Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Mikel Azcona (Hyundai Elantra N) vertekt morgen op de Hungaroring vanop de pole. Hoewel niet foutloos in zijn Q3-rondje, ging de immer spectaculaire Spanjaard voor 0.128" Comtoyou DHL Team Audi-rijder Nathanaël Berthon vooraf. Yann Ehrlacher (Lynk & Co) en Esteban Guerrieri (Münnich Motorsport Honda) gaan in race 1 vanop de tweede rij van start voor Gilles Magnus. Onze landgenoot, nochtans snelst in Q2 (en overall) wat hem de maximale tien punten opleverde, verknalde het in Q3 en vertrekt morgen als vijfde. Santiago Urrutia strandde in Q2 op P10 en erft zodoende de pole voor race 2, met Rob Huff naast zich.
Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Nestor Girolami - Münnich Motorsport All.Inkl.Com Honda Civic
Q1: Nestor Girolami
Na de eerste run prijkte Nestor Girolami bovenaan de tabel en dat zou na de tweede run ook nog het geval zijn. De Argentijn sloot Q1 af met de snelste tijd voor Norbert Michelisz, Nathanaël Berthon, Santiago Urrutia en Esteban Guerrieri. Thed Björk in de eerste oefensessie nog de snelste van het lot, miste voor 10/1000 sec. de cut voor Q2, een lot dat ook local hero Attila Tassi, Mehdi Bennani, Tom Coronel en Tiago Monteiro was beschoren.
Coronel tekende hierbij als gevolg van een lekke band voor een spectaculaire maar uitstekend gecontroleerde schuiver. Gilles Magnus zette met een chrono van 1:52.215" een vroege referentietijd maar zag naderhand tot tweemaal toe zijn snelste tijd geschrapt om buiten de lijnen te kleuren. De Comtoyou-piloot viel hierdoor terug naar de tiende plek maar kwalificeerde zich gelukkig wel voor Q2.

Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Q2: Gilles Magnus
Q2 werd met nog zeven minuten op de klok met code rood gestopt nadat Nagy in de eerste bocht rechtdoor ging en zijn Cupra in de bandenstapel boorde. Voor het afbreken van de sessie topte Girolami alweer de tabel voor Münnich Motorsport-teamgenoot Guerrieri en Norbert Michelisz, Magnus prijkte op dat ogenblik op P8. 
Na de herneming zag Girolami zijn chrono verbeterd door achtereenvolgens Yann Ehrlacher en Esteban Guerrieri, de puntenleider zou finaal naar de achtste plaats terugvallen.
Dan deed Gilles Magnus veel beter. De Audi-piloot schudde een 1:51.684"-chrono uit de Comtoyou-mouw, een tijd die noch in Q2 noch in Q3 verbeterd zou worden, wat de Antwerpenaar tien punten opleverde. Ehrlacher moest voor 3/1000sten in Magnus zijn meerdere erkennen, Berthon stond als derdesnelste amper 23/1000sten bij zijn teamgenoot in het krijt. Urrutia strandde op P10 en erfde de pole voor race 1 met Huff naast zich, terwijl Yvan Muller twee keer vanuit 11de stelling moet vertrekken.

Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Q3: Mikel Azcona
Met de snelste tijd achter zijn naam kondigde de shoot out met vijf zich veelbelovend aan voor onze landgenoot. Zeker nadat een geenszins foutloze Guerrieri buiten de lijnen kleurde en zijn tijd geschrapt zag.
Azcona, als tweede aan de beurt, vertrok met het mes tussen de tanden maar verslikte zich in de chicane waardoor hij amper beter deed dan Guerrieri. Een buitenkans dus voor Nathanaël Berthon, weliswaar sneller in sector 1 en 2 dan Azcona maar uiteindelijk 0.128" minder snel na een erg matige derde sector. De achteropkomende Ehrlacher en Magnus hadden een plek op de eerste rij voor het grijpen zo leek.
 De regerende kampioen kampte met onderstuur en een blokkerende voortrein en kwam niet verder dan een voorlopige derde tijd. Die zou de Elzasser ook behouden want ook Magnus, na de eerste sectoren toch al trager dan Azcona, overschreed de track limits en zag zijn tijd geschrapt, met een teleurstellende vijfde startplaats als gevolg. Dankzij de tien punten voor de snelste tijd in alle drie de kwalificatiesessies, klimt de Belg wel naar de achtste plaats in de puntenstand waarin Girolami voor twee punten leider blijft voor Azcona.


 Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3
Kampioenschap na Qualifying Hungaroring

Foto's: FIA WTCR

 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 11 juni 2022.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons