van der Horst

Hungaroring: Mikel Azcona verzilvert pole met tweede zege, Magnus wordt vierde (race 1)

Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Geen verrassingen zondagmiddag op de bloedhete Hungaroring. Polesitter Mikel Azcona (Hyundai Elantra N) kwam als leider uit een felbevochten eerste ronde en domineerde daarop met gemak het eerste treffen. Yann Ehrlacher (Lynk & Co 03) snoepte Nathanaël Berthon (Audi RS3 LMS) in de slotminuten de tweede plaats af, de Fransman moest vrede nemen met de laagste podiumtrede. Teamgenoot Gilles Magnus tekende voor een opgemerkte start, weerstond wedstrijdlang aan een opzittende Ma Qing Hua, om vierde te eindigen. In de puntenstand wipt tweevoudig winnaar Azcona over Nestor Girolami (7de) naar de leiding.
Start Race 1
Start Race 1
Op een omloop waar inhalen bijzonder moeilijk is bleek de start andermaal allesbepalend. Gilles Magnus (die uiteindelijk vanop P4 van start mocht) probeert een gewaagd maar knap maneuver door zich in de eerste bocht helemaal buitenom naast polesitter Azcona, Nathanaël Berthon en Yann Ehrlacher te hijsen.
Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Nathanaël Berthon - Comtoyou DHL Team Audi Sport
Finaal valt alles weer in de juiste plooi en wordt de startorde met Azcona voor Berthon, Ehrlacher en Magnus gerespecteerd . Esteban Guerrieri daarentegen verliest bij de start twee plaatsen aan Ma en teamgenoot Girolami en zal zijn 40kg ballast torsende Honda Civic pas als negende over de finishlijn brengen.

Rob Huff (CUPRA) tekent voor een sterke eerste wedstrijdhelft. De Zengo Motorsport-piloot gaat achtereenvolgens  aan Guerrieri en Girolami voorbij en klimt naar de zesde stek achter Ma, plaats die hij ook aan de finish claimt.

Yann Ehrlacher - Yvan Muller - Cyan Racing Performance Lynk&Co
Yann Ehrlacher - Yvan Muller - Cyan Racing Performance Lynk&Co
Lynk & Co lijkt het best met de bandenslijtage om te kunnen gaan en dat vertaalt zich in de slotfase  ook in plaatswinst voor de blauwen. Berthon zwicht immers onder de druk van Ehrlacher en verliest zijn tweede plaats aan zijn landgenoot. Esteban Guerrieri wordt door een ongeduldige Santiago Urrutia dwars geduwd, behoudt niettemin zijn achtste stek maar zal uiteindelijk toch voor de Lynk & Co-rijder zwichten. Nestor Girolami van zijn kant weet de Uruguyaan nipt af te houden en zijn zevende plaats veilig te stellen. Dat doet ook Gilles Magnus die de hele wedstrijd de Chinees Ma in zijn spiegels ziet opduiken maar niettemin aan zijn vierde plaats weet vast te houden. 

Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Azcona domineert de wedstrijd van start tot finish en schenkt werkgever BRC Hyundai Squadra Corse een tweede zege na eerdere winst in Pau. De Spanjaard is de nieuwe leider en telt voor aanvang van de tweede race resp. 18 en 24 punten voorsprong op Girolami en Ehrlacher die over Guerrieri wipt. Berthon is vijfde en gaat voor één luttel punt het trio Urrutia-Ma-Magnus vooraf.

Uitslag Race 1

Kampioenschap:
1.Azcona 77p
2.Girolami 59p
3.Ehrlacher 53p
4.Guerrieri 51p
5.Berthon 45p
6.Urrutia 44p
7.Ma 44p
8.Magnus 44p
9.Muller 35p
10.Huff 24p...

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 12 juni 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons