van der Horst

IAME Series Benelux: meer dan 250 piloten hernemen de strijd in Genk

Voor de derde van de vijf proeven van het seizoen, strijken de IAME Series Benelux neer in Genk dit weekend. Na een break van twee maanden staan er maar liefst 255 piloten te popelen om de strijd opnieuw op te nemen en ze hopen maar één ding: de tweede seizoenshelft beginnen met een goed resultaat. Voor de titelkandidaten is deze niet te missen afspraak een heel belangrijk scharniermoment in het seizoen!

Na een break van twee maanden kunnen de piloten van de IAME Series Benelux de competitie terug hervatten!   Meer dan 250 piloten maken hun opwachting in Genk, tijdens het Belgische nationale feestweekend, voor de derde proef van het seizoen.  Zelfs al zal deze proef misschien nog niet beslissend zijn, toch kan dit een keerpunt zijn in het kampioenschap.   

Zoals gewoonlijk worden de eerste punten toegekend na de kwalificatiemanches en is er een tweede toekenning na de Finale. Voor de X30 Senior- en X30 Junior categorie, zullen de oefensessies op vrijdag verreden worden vanaf 14u00, voor de eerste kwalificatiemanches.  Deze worden op zaterdagochtend verder gezet vanaf 9u40, terwijl de Finales doorgaan vanaf 16u35.  Op zondag is het dan de beurt aan de Mini Rookie-, Mini-, X30 Senior Cup, X30 Master- en de X30 Super Shifter categorie voor een volledig programma met de oefensessies (11u30 – 12u30), de kwalificaties (13u15 – 16u35) en de Finale (vanaf 17u00). 

Zodat u niets zou moeten missen van deze Limburgse afspraak geven we u rendez-vous op het circuit van Karting Genk, terwijl de thuisblijvers of de liefhebbers vanop hun vakantiebestemming kunnen volgen via het YouTube kanaal van de IAME Series Benelux!  U zal de kans krijgen om alle wedstrijden live te volgen via stream.
 

X30 Senior : Goldstein tegen allen 

Met meer dan 90 verwachte piloten zal de strijd in de X30 Senior klasse (14-29 jaar) vast en zeker één van de meest strijdvolle zijn van het weekend!  Elie Goldstein, die de kop nam in het kampioenschap na de manche in Ostricourt, zal ongetwijfeld de te kloppen man zijn en de vraag is of hij hier zijn slag zal kunnen slaan?  Zal hij hier al een optie kunnen nemen op een vierde opeenvolgende titel?  Alvast niet als het aan zijn tegenstanders ligt!  Sam Balota, die we vaak bij de runner-ups zien zal ongetwijfeld het tij willen laten keren dankzij zijn goeie regelmatigheid.  Na een goeie eerste campagnehelft zal Aaron Ferrazzano ongetwijfeld ook zijn prestaties willen tonen en mikken op een eerste overwinning in deze koninginneklasse.  De kampioen in de X30 Junior categorie van 2022 deelt deze ambitie trouwens met Bart Ploeg, Ilyes Pruvost, Julian Kamen of een Henkie Kalteren, die zich net als andere concurrenten geen fouten meer kunnen veroorloven.  Ook Ean Eyckmans dienen we in de gaten te houden!  Tijdens zijn eerste deelname van het jaar in de IAME Series Benelux in Ostricourt had de Belg indruk gemaakt met zijn mooie tweede plaats.  We noteren eveneens de terugkeer van Ries Viverette.


X30 Junior: een nieuwe winnaar? 

Sinds het begin van het seizoen liet Sacha van’t Pad Bosch een sterke indruk na in de X30 Junior klasse (12-15 jaar)!  De Nederlander kon zowel in Mariembourg als in Ostricourt de overwinning pakken en bouwde zo een mooie voorsprong uit in het kampioenschap.  Om te voorkomen dat de Nederlander verder zou uitlopen, weten zijn tegenstanders dat ze geen keus hebben! Rocco Coronel, Roberto Baas, Roméo Roussel en Colin Cronin zullen vol voor de overwinning moeten gaan indien ze in de titelrace willen blijven.  Ze konden tot nu toe telkens een goeie snelheid tonen.  Aan hen om de strijd te maken en zich te bewijzen.  Anderen zullen er alles aan doen om hun vorige wedstrijd snel te doen vergeten, zoals Alexi Constant en Patrice Kowalewski.  En vervolgens houden we ook nog Arthur De Doncker, Lukas Horcicka en Eden Spanswick in de gaten die zeker in staat zijn om te stunten. 

Tijdens deze wedstrijd in Genk wacht ons een zeer internationaal deelnemersveld: meerdere piloten komen er immers hun volgende manche van de IAME Euro Series voorbereiden die doorgaat in Limburg tijdens het weekend van 24 t.e.m. 27 augustus.  We kunnen dus zeker geen verrassingen uitsluiten!
 

Mini: Bruno in de rol van de prooi 

Met twee verschillende winnaars in evenveel Finales, is de Mini categorie (10-12 jaar) meer dan ooit onbeslist!  Priam Bruno, die nog steeds zonder overwinning zit dit seizoen maar telkens goed scoorde, staat voor deze manche in Limburg aan de leiding van het kampioenschap.  Maar de Mini Rookie kampioen uit 2022 zal alvast niet op zijn lauweren mogen rusten…  Achter hem staan er velen te popelen om de kop in het kampioenschap over te nemen!  Daarbij denken we allereerst aan Tom Alderliesten en Noah Grignet, zijn eerste achtervolgers in het tussentijdse klassement, terwijl we ook een reactie mogen verwachten van Antoine Venant, die de overwinning pakte in Mariembourg.

Maar dat is niet alles!  In deze klasse, die meer dan 40 piloten bevat, kunnen de aanvallen vanuit alle hoeken komen.  Gilles Herman, die de overwinning pakte in Ostricourt, is alvast goed gewapend om de strijd aan te gaan.  Bij de podiumkandidaten noteren we eveneens jongens als Edouard Godfroid, Lorenz De Cock en Juste Mulder. 

Mini Rookie: totaal onbeslist 

Met een toekenning van de punten na de kwalificatiemanches en vervolgens na de Finale, werden er reeds vier maal punten toegekend in deze IAME Series Benelux 2023.  En in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) zijn er maar liefst vier verschillende piloten die telkens de kop pakten in deze klasse!  Levin Barbier, de laatste winnaar, leidt de dans bij aankomst op Limburgse bodem, maar de jonge Belg heeft slechts een hele kleine marge op zijn naaste achtervolgers: Henri-Constant Kumpen en Lewis Boodts.  Enkele lengtes verder vinden we Lukas Pelizzari, Jules Decoen en Richard Tijs die eveneens sterk gewapend zijn om de strijd aan te gaan.  Maar we mogen vast en zeker de eerste winnaar van het seizoen in Mariembourg niet vergeten!  Na een moeilijke wedstrijd in Ostricourt, heeft Luis Bielande alle intenties om zich terug in de kop van het klassement te nestelen dit weekend.
 

X30 Senior Cup/X30 Master: duels bij de vleet 

Matteo Raspatelli heeft bij zijn terugkeer in de IAME Series Benelux het doel om de titel te veroveren en hij houdt momenteel goed stand!   Na twee afspraken staat de Sambrevillois op kop in de X30 Senior Cup (18-29 jaar) en wil hij alvast zijn elan aanhouden in Genk.  Maar daarvoor zal hij alvast rekening moeten houden met meer dan één tegenstander, te beginnen met François-Xavier Venet.  De Fransman, die de onbetwiste winnaar was in Ostricourt, komt in Genk aan de start met heel veel vertrouwen en de ambitie om ook hier de overwinning te pakken.  Nadat hij de openingsfinale kon winnen, zal ook zijn landgenoot Pierre Mochalski willen schitteren dit weekend.  Kandidaten voor de overwinning zijn er alvast in overvloed, met namen zoals Anthony Moonen, Jentsen Adriaenssens, titelverdediger Matthieu Delbauf en Olivier Palmaers! 

In de X30 Master klasse (30-39 jaar) zouden we kunnen denken dat Jim Ringelberg het kampioenschap makkelijk domineert. De Nederlander kon driemaal het maximum van de punten scoren en stond op een derde plaats na de kwalificatiemanches in Mariembourg.  Zelfs al kon hij door deze resultaten een voorsprong uitbouwen van 19 punten, toch weet hij dat Bjorn Verhamme en Hubert Bauthier hun laatste woord nog niet hebben gezegd.  De strijd tussen dit trio belooft hevig te worden, maar Nicolas Chapelle en Rick Nadin zouden zich wel eens kunnen mengen in deze strijd.  Laten we eveneens de Fransman Fabrice Frete, winnaar van de IAME World Final 2022, niet vergeten en zijn landgenoot en Frans Kampioen van 2023, Laurent Marchandise!

X30 Super Shifter: Kan Huibers bevestigen?
 
De laatste categorie op het programma van deze derde manche van de IAME Series Benelux is die van de X30 Super Shifter. Een klasse die zeker het bekijken waard is met de zeer impressionante 175cc karts met versnellingsbak.  Christof Huibers, die zijn eerste overwinning van het jaar pakte in Ostricourt, profiteerde van de gelegenheid om de kop van het kampioenschap in te nemen.  Maar de drievoudig en huidig kampioen weet dat hij zeker nog geen gewonnen spel heeft en zal moeten bevestigen.  Hij zal dus met een enorme motivatie aan de start komen van deze Genkse manche van het kampioenschap, waar de concurrentie hevig beloofd te zijn met Jimmy Deveen, Guillaume Carette, Sam Claes, Bart Ploeg en Sten Dorian Piirimägi.  Op het moment van schrijven is het onmogelijk om een winnaar aan te duiden…


IAME Series Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op woensdag 19 juli 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons