van der Horst

IAME Series Benelux: wie maakt het verschil in de Hauts-de-France?

IAME Series Benelux - K100
IAME Series Benelux - K100
Komend weekend staat de tweede ronde van de IAME Series Benelux op het programma in Ostricourt. Tussen de winnaars en de piloten die teleurgesteld waren na het eerste raceweekend zal er hevig gestreden worden voor de overwinning. In een kampioenschap waar elk punt van belang is, weten de titelkandidaten dat fouten maken absoluut uit den boze is.
Zes weken na de seizoensopener in Mariembourg is het tijd voor de tweede manche van de IAME Series Benelux die wordt verreden op 10, 11 en 12 mei in Ostricourt. Met een zeer internationaal deelnemersveld van meer dan 250 piloten en het zonnige weer dat aangekondigd wordt, zal deze verplaatsing naar de Hauts-de-France meer dan het volgen waard zijn!
 
Voor de liefhebbers die de spannende momenten van deze meeting willen volgen, is het afspraak op het Circuit de la Métropole of kan alles gevolgd worden via het YouTube kanaal van de IAME Series Benelux. De commentatoren zullen u entertainen op vrijdag (vanaf 13u45) voor de kwalificatieve oefensessies en de eerste kwalificaties (vanaf 16u20) van de X30 Senior- en X30 Junior klasse. Deze worden verdergezet op zaterdag (vanaf 9u40) vooraleer het tijd is voor de altijd langverwachte Finales (vanaf 16u10). Op zondag komen de categorieën Mini, Mini Rookie, X30 Senior Cup, X30 Master en KA100 aan de beurt met een volledig programma van kwalificatieve oefensessies (vanaf 11u40), kwalificaties (vanaf 13u30) en de Finale (vanaf 16u30).
 
X30 Senior: Balota wil bevestigen
 
Alessandro Tudisca
Alessandro Tudisca
Door de eerste manche van het seizoen in Mariembourg te domineren, heeft Sam Balota duidelijk zijn ambities voor dit seizoen getoond om een gooi te doen naar de X30 Senior titel (14-29 jaar). De Antwerpenaar weet desalniettemin dat hij opnieuw alles uit de kast zal moeten halen in Ostricourt, want met niet minder dan 91 piloten in deze klasse kan een slecht weekend de tendens volledig omkeren! In het klassement zijn Alessandro Tudisca, Henkie Kalteren, Noah Maton en Kevin Lantinga de naaste achtervolgers en ieder van hen zal de opportuniteit zeker niet laten liggen om te schitteren dit weekend. Maar dit geldt eveneens voor Aaron Ferrazzano, Patrice Kowalewski en Daan Steenman, om er maar een aantal te noemen.
 
Net als Victor Louis zullen sommige piloten, die minder succesvol waren in maart, hopen dat ze iets kunnen rechtzetten. Maar dat is nog niet alles! Een aantal Franse rijders hopen op eigen bodem mee te kunnen strijden aan de kop van het peloton. Onder hen vinden we Clément Outran, François Dell'Atti en Ilyes Pruvost.  Alvast niet makkelijk om de pronostieken in te vullen!
 
X30 Junior: een start met onzekerheden
 
Wie zal er bovenaan de ranglijst eindigen na Ostricourt? In de X30 Junior klasse (12-15 jaar) is het moeilijk om er één favoriet aan te duiden. De Ier Tadgh Buckley, die als leider in de IAME Series Benelux Mariembourg verliet, heeft slechts een voorsprong van één puntje op Arthur De Doncker, winnaar van de eerste Finale van het seizoen. Het kloofje met Quinten Van Leeuwen en Devon Hagelen is amper iets groter en dus belooft de strijd zeer hevig te worden. Zeker als je weet dat je aan dit viertal ook kerels als Jason Bralic, Anthony Bongartz en Henry Carter mag toevoegen in de strijd voor de overwinning, zonder Eva Dorrestijn (de beste vrouwelijke piloot van het moment) te vergeten. Ook de progressie van de Rookies van deze categorie dient nauwlettend in het oog gehouden te worden: Stig De Raedemaeker, Juste Mulder en Achille Geradin rekenen op hun verworven ervaring in het begin van het jaar om zich zo te richten op de bovenste helft van de tabel.
 
Mini: revanche van Grignet op De Cock?
 
Lorenz De Cock
Lorenz De Cock
Door de seizoenen heen is de Mini klasse (10-12 jaar) een categorie vol spanning, gevechten en wendingen geworden. In 2024 werd deze trend bevestigd tijdens de allereerste meeting, met een overwinning in de finale die met 83 duizendste van een seconde werd beslist tussen Lorenz De Cock en Noah Grignet. Hopelijk is dit nog maar het begin van de strijd tussen deze twee kemphanen! In de strijd bovenaan mogen we zeker Antoine Bouts, Levin Barbier en Ben Mc Cloughry niet vergeten. Allen staan ze in de top 5 van het kampioenschap en hebben Jules Decoen, Milo Cornil, Lewis Boodts en Milan Becu er dan ook alle belang bij om sterk te presteren.
 
 
Mini Rookie : bevestiging of een verrassing?
 
Het mooie van de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) is de opkomst van nieuwe namen. In Mariembourg was dit het geval voor onder meer Memphis Schuurman en Amine Pantoli. De Nederlander toonde veel regelmaat en nam de leiding in het kampioenschap terwijl de Fransman de finale won vanaf de 12de plaats op de grid.
Maar in de Hauts-de-France zullen ze met velen zijn die het de twee leiders van de competitie moeilijk zullen willen maken: de Noor Markus Engan Aasen, de Nederlander Tobi ter Haar en de Belg Luis Paternotte maken deel uit van deze groep.  En wat te zeggen van Lorenzo Sambur? Vooraleer hij moest opgeven in de Finale was hij de performantste tijdens de kwalificaties in Mariembourg… Hij zal dus ongetwijfeld alles geven en proberen revanche te nemen in zijn achtertuin.  Dat beloofd!
 
X30 Senior Cup / X30 Master: hevige strijd vooraan!
 
We kijken reeds uit naar de aangekondigde strijd van de X30 Senior Cup (18-29 jaar) en de X30 Master (+30 jaar) in het peloton op het Circuit de la Métropole.
Het moet gezegd zijn dat de eerste afspraak uitzonderlijk spectaculair was en boordevol wendingen zat.
In de Senior Cup komt Matthieu Delbauf aan de start met het maximum van de punten en zal hij dus ook de te kloppen man zijn dit weekend. Of het nu over Mathias Focan, Pierre Mochalski, François-Xavier Venet of Laurens Steijger gaat, allen hebben ze hetzelfde doel. De progressie van de Kampioen van 2022 tegenhouden. Maar de reactie kan even goed komen van Nick Smit of Tom Poty.
Nicolas Chapelle
Nicolas Chapelle
Nicolas Chapelle zal van zijn kant maar al te graag een tweede opeenvolgende finale in X30 Master willen binnenhalen.  Maar hiervoor zal hij moeten afrekenen met een sterke concurrentie, aangevoerd door de leider in het kampioenschap Quentin Henry, Thierry Delré, Björn Verhamme en Jim Ringelberg. Maar ook Vincenze Schillaci mogen we niet uit het oogverliezen, want zijn snelheid op een droge omloop bleef zeker niet onopgemerkt in Mariembourg.
 
KA100: een tweede maal
 
Voor de tweede proef van de categorie KA100 in de IAME Series Benelux is de favoriet in de 158 klasse reeds gekend, namelijk Leon Lijnsvelt. De Nederlander scoorde de volle pot in Mariembourg en komt dus met veel vertrouwen aan de start in de Hauts-de-France.  Zullen Jamie Elzerman en Twan Kuurman kunnen reageren?  Antwoord hierop volgt zondagavond! In de 148 klasse hoopt Rafael Bourlard zijn voorsprong te kunnen vergroten na een voor hem perfecte start van het kampioenschap. Maar hij zal desalniettemin rekening moeten houden met Benjamin Foucart, Paul Hersin, Maurice Istas, Justus Sterk en Noah Hubert.

Persbericht IAME Series Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op woensdag 8 mei 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons