van der Horst

4H Imola: Jota Sport wint na spannende finale

Start 4H of Imola
Start 4H of Imola
Tot op drie minuten voor het einde van de race leek de overwinning nog toe te komen aan de Morand Racing Morgan-Nissan van het trio Klien/Hirsch/Brandela, maar op dat moment moest de lichtblauwe Morgan plots aan de kant met motorproblemen waardoor de zege in laatste instantie toch naar de Jota Sport Zytek ging. Ook de Thiriet by TDS Morgan-Nissan maakte aanspraak op de overwinning en lag nog op kop met drie kwartier te gaan, maar een probleem met de remmen wierp de wagen terug naar de vijfde positie. De Sébastien Loeb Racing Oreca 03-Nissan kreeg alzo een onverwachte tweede plaats in de schoot geworpen, terwijl de laatste podiumtrede door de Signatech Alpine A450 werd ingenomen.
4dfe98246af48a4a1318f504c3bea97cf59608c2.jpg
In beide GT klassen stond er zoals verwacht geen maat op de Ferrari’s, in de GTE klasse ging de overwinning in extremis naar de SMP Racing 458 Italia van een ontketende Andrea Bertolini en Viktor Shaitar. In de GTC klasse was de zege voor de Formula Racing bolide van Piccini/Mac/Laursen. Geen succes voor de Belgen, Adrien De Leener eindigde op een verre dertigste plaats en de ProSpeed Porsche bereikte de aankomst zelfs niet.

Jota Sport - Zytek Z11SN
Jota Sport - Zytek Z11SN
Na Silverstone leverde de tweede ELMS race opnieuw een interessant spektakelstuk op. Afwisselend legden de Jota Sport Zytek en de Thiriet by TDS Morgan bij aanvang van de race beslag op de koppositie en met nog een uur te gaan kwamen er nog vier wagens in aanmerking voor de overwinning: de Jota Sport Zytek, de Thiriet by TDS Morgan, de Newblood by Morand Racing Morgan en de Sébastien Loeb Racing Oreca. Met het einde van de race in zicht nam de Thiriet by TDS Morgan wat afstand... tot remproblemen de wagen terugwierpen in het klassement. Simon Dolan in de Jota Sport Zytek kreeg de koppositie in handen maar moest deze al snel afstaan aan een aandringende Christian Klien. De overwinning leek dan ook zeker voor het Morand trio Klien/Hirsch/Brandela tot met nog 3 minuten op de klok Klien de Morgan aan de kant zette en de overwinning alsnog in handen viel van de Zytek van Dolan/Tincknell/Albuquerque.

Podium LMP2 klasse
Podium LMP2 klasse
De Sébastien Loeb Racing Oreca 03-Nissan van Jan Charouz en Vincent Capillaire pakte onverwacht de tweede plaats, de wagen kwam tijdens de trainingen immers duidelijk snelheid te kort. Signatech Alpine en zijn rijders Panciatici/Webb/Chatin mochten met een derde plaats een eerste podium van het jaar vieren. De Greaves Motorsport Zytek van Kimber-Smith/McMurry pakte na een voorzichtige race de vierde plaats voor de Thiriet by TDS Morgan van Thiriet/Gommendy/Badey en de Pegasus Racing Morgan-Nissan van Schell/Coleman/Leutwiller. De Murphy Prototypes Oreca-Nissan, tot dan steeds vooraan in de running, moest even voor half koers opgeven.  

SMP Racing - Ferrari 458 Italia
SMP Racing - Ferrari 458 Italia
De eerste GTE wagen klasseerde zich op de zevende plaats algemeen en zoals verwacht ging de zege naar een Ferrari. Een ontketende Andrea Bertolini ging op het einde van de race nog voorbij de Kessel Racing Ferrari van Kemenater/Cressoni en schonk alzo nog de overwinning aan het Russische SMP Racing. De derde plaats was voor de JMW Motorsport Ferrari van McKenzie/Richardson/Zampieri en het Italiaanse merk nam bovendien nog de plaatsen vier tot en met zes in beslag. De IMSA Performance Porsche kwam als zevende over de lijn voor de Gulf Racing UK Porsche en Aston Martin Vantage V8.

Formula Racing Ferrari 458 Italia GTC
Formula Racing Ferrari 458 Italia GTC
Ook in de GTC categorie kleurde het hele podium Ferrari rood, maar hier moest SMP Racing de overwinning laten aan de Formula Racing 458 Italia van Mac/Piccini/Laursen. SMP Racing pakte de plaatsen twee en drie, terwijl de ART GP McLaren van Brundle/Gonzalez/Ajlani vierde werd voor nog drie Italiaanse bolides. Uiteindelijk haalden 32 van de 37 gestarte wagens de eindmeet.



--- UITSLAG ELMS 4H OF IMOLA (pdf) ---

Foto's: European Le Mans Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in European Le Mans Series op zondag 18 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Imola.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons