van der Horst

Imola: Goethe en Meguetounif winnaars, Fornaroli leider in de puntenstand

Sami Meguetounif
Sami Meguetounif
In het kader van de Grote Prijs van Emilia Romagna werkte het Formule 3 kampioenschap hun derde wedstrijdweekend af. Op het smalle, oldscool, circuit van Imola was de zege in de hoofdrace voor Oliver Goethe terwijl Sami Meguetounif vanochtend de winnaar werd van de hoofdrace. Leonardi Fornaroli kon Luke Browning afschudden in de kampioenschapsstand en is nu alleen leider.
Kacper Sztuka begon de sprintwedstrijd op zaterdag vanaf de pole nadat Alex Dunne uit de kwalificaties geschrapt werd. Iedereen vanaf plaats vijf, schoof zo een plekje op waardoor niet Noel Léon maar Sztuka de twaalfde plaats en de daarbijhorende pole handen kreeg. Sztuka zag in bocht één Léon buitenom naar de leiding gaan terwijl ook Tramnitz en Goethe de Pool konden passeren. Léon kon gedurende de gehele wedstrijd de druk van achteruit weerstaan tot in het absolute slot. Luke Browning maakte een te optimistische inhaalpoging op Sztuka waarbij zijn voorvleugel afbrak en de kampioenschapsleider in het grind terecht kwam.
Oliver Goethe
Oliver Goethe
De wedstrijdleiding haalde een fullcourse yellow boven en wanneer deze in de laatste ronde opgeheven werd was Goethe sneller om te reageren dan Léon. De Duitser pakte met nog twee bochten te gaan leiding over en kwam als eerste over de meet. Meteen na de finish volgde er een tijdstraf voor Goethe, die een foute delta tijd zou hebben aangehouden. Léon werd dan uitgeroepen tot winnaar maar enkele uren na de podiumceremonie werd de straf weer teruggedraaid en werd Oliver Goethe alsnog beloond met de zege. Noel Léon kreeg op zijn beurt wel een straf voor het zigzaggen in het verdedigen op Goethe. Tim Tramnitz, die ook bestraft werd na de finish, zag zijn straf dan weer teruggedraaid worden. Voor wie nog volgen kan: Goethe wint voor Tim Tramnitz en Noel Léon. 

In de hoofdrace van vanmorgen trok Sami Meguetounif aan het langste eind. De Fransman startte als derde na zijn Trident teamgenoten Ramos en Fornaroli. De top drie veranderde niet in de openingsronde maar Oliver Goethe sneed als een mes door de boter en won meteen drie plaatsen. In de derde ronde nam Fornaroli met DRS de leiding over van Ramos en Goethe kwam het podium opgereden door de derde plaats af te pakken van Meguetounif. Niet veel later ging Goethe naar P2 en wanneer Fornaroli op het rechte stuk snelheid leek te verliezen nam de Duitser de leiding in handen. Halfweg de wedstrijd schoof Meguetounif opnieuw een plaatsje op tenkoste van zijn teammaat Ramos, maar Goethe zijn voorsprong was dan al opgelopen tot meer dan twee seconden maar hij leek iets te veel van zijn banden te hebben gevraagd in zijn furieuze openingsfase. Meguetounif kon het gat dichten en knalde met DRS voorbij Goethe aan de eerste chicane. De Fransman pakt zo zijn eerste zege in de Formule 3 en wordt daarmee de zesde winnaar dit seizoen, in evenveel wedstrijden. Goethe doet een perfecte zaak in het kampioenschap. De Red Bull Junior mist op een haar na de dubbele zege maar kan met een dubbel podium alleen maar tevreden terugblikken. Leonardi Fornaroli op zijn beurt zal zich zijn technische malheur nog beklagen want hij wist na teruggevallen te zijn tot P5, alsnog naar het podium te rijden.

De Italiaan is nu alleen leider in de tussenstand. Hij zette Browning dit weekend op drie punten achterstand. Dino Beganovic wist als enige van de top drie twee keer in de punten te eindigen en klimt naar plaats drie, op zeven punten van leider Fornaroli. Gabriele Mini staat met hetzelfde aantal punten op P4 terwijl Oliver Goethe na dit uitstekend weekend vijfde staat. 

Volgend weekend treffen de piloten elkaar opnieuw, in de straten van Monaco!

Foto's: FIA Formula 3, Oliver GoetheDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op zondag 19 mei 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons