van der Horst

Indianapolis 500: Ryan Hunter-Reay zegeviert

Ryan Hunter-Reay
Ryan Hunter-Reay
Ryan Hunter-Reay heeft de befaamde 500 Miles of Indianapolis op zijn naam geschreven, de vijfde wedstrijd uit de Indycar 2014. De Andretti Autosport rijder hield in de laatste ronde drievoudig winnaar Helio Castroneves af met een marge van slechts 6 honderste, een van de kleinste verschillen voor de overwinning ooit! Polesitter Ed Carpenter liet zich bij de start even ringeloren wat hem de leiding kostte en crashte uiteindelijk uit de wedstrijd bij een herstart op 26 ronden van het einde.
  • Dreamdrive
Ryan Hunter-Reay was slechts van op de negentiende plaats gestart voor deze 98e editie van de Indy 500, maar werkte zich gedurende het eerste helft van de wedstrijd naar voren om exact na halfweg race de koppositie over te nemen van Juan-Pablo Montoya. Een achttal ronden later zou Helio Castroneves de leiding afsnoepen, waarna laatstgenoemde tijdens de rest van de wedstrijd zou wedijveren met onder meer Hunter-Reay voor de melk. Het duurde overigens tot ronde 150 (van de 200 af te leggen rondjes) alvorens de eerste neutralisatie een feit was; het vorige record stond op ronde 66... Reden van de eerste caution was Charlie Kimball die de muur raakte in bocht 2. Er waren overigens verbazingwekkend weinig cautions deze editie; wel werd de wedstrijd gedurende een kleine tien minuten stilgelegd op vijf minuten van het einde om de vangrails in bocht 2 te herstellen en de rommel op de baan op te kuisen.


In de sprint van een zevental ronden was het Ryan Hunter-Reay die het veld op sleeptouw nam, voor Helio Castroneves, Marco Andretti, Carlos Munoz en JP Montoya. Castroneves nam op vier ronden van het einde de leiding over, maar moest deze één ronde later reeds terug afstaan aan Ryan Hunter-Reay. Deze laatste hield het hoofd koel en slaagde er in de koppositie te handhaven tot aan de meet. Marco Andretti klopte als derde af, de derde keer in zijn carrière overigens. Carlos Munoz, vorig jaar nog tweede bij zijn debuut, hield net voormalig winnaar Juan-Pablo Montaya af voor de vierde plaats, terwijl Kurt Busch in zijn eerste Indy 500 knap als zesde finishte. Jacques Villeneuve die een opgemerkte terugkeer maakte in de indycar, kwam als veertiende over de streep.

--- Uitslag Indianapolis 500 2014 (PDF) ---

Foto: IMS/John Cote



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zondag 25 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons