van der Horst

Indianapolis 500: de favorieten op een rijtje

Start 2022 Indianapolis 500
Start 2022 Indianapolis 500
Volgend weekend is het in de Verenigde Staten Memorial Weekend en op die zondag is er traditiegetrouw maar een wedstrijd die er toe doet: de Indianapolis 500. De 107de editie van "The Greatest Spectacle in Racing" kende al afgelopen weekend een paar unicums tijdens de kwalificaties met onder meer een paar gebroken records, maar wie na de race de melk mag drinken en natuurlijk de bakstenen finishlijn mag kussen wordt een andere zaak. Autosport.be geeft u een aantal namen waarnaar u moet uitkijken.
Alex Palou - Chip Ganassi Racing
Alex Palou - Chip Ganassi Racing
Als we de bookmakers moeten geloven is er niet een, maar zijn er twee favorieten. De eerste komt uit het kamp van Chip Ganassi Racing. Het Amerikaanse team zegevierde vorig jaar al met Marcus Ericsson en kan ook dit jaar rekenen op de Zweed als kanshebber op de overwinning. Al moeten we ook Scott Dixon vermelden. De Nieuw-Zeelander brak een aantal records de laatste jaren - onder meer vorig jaar de piloot met de meeste rondjes aan de leiding in de Indianapolis 500 -, maar pech zorgde ervoor dat hij telkens de eindwinst misliep. Maar alle ogen zijn nu gericht op Alex Palou. De polesitter van dit jaar was al eens tweede in 2021 en heeft de nodige kracht om eindelijk omhoog gehesen te worden.

Pato O'Ward - Arrow McLaren
Pato O'Ward - Arrow McLaren
Zijn voornaamste uitdager komt uit het kamp van Arrow McLaren, dat met een armada van maar liefst vier wagens komt aandraven. Felix Rosenqvist heeft al bewezen dat hij de Indy 500 aankan met een vierde plek vorig jaar en zijn prestaties tijdens de kwalificaties.Het kan mogelijk de laatste keer zijn dat de Zweed in actie komt, althans in Arrow McLaren plunje. Met Alexander Rossi hebben ze een van de twee ex-winnaars in hun rangen. Op zich een zekere kanshebber, maar de laatste jaren lijkt zijn geluk op geraakt. Zo ook in Texas, waar het goed begon, maar mis liep tijdens een pitstop. Zo het geluk eens zijn zijde kiest, maakt hij zeker kans op een tweede overwinning. Tony Kanaan is dan weer een verhaal apart, want voor de Braziliaan is het - zo hij niet opnieuw van gedacht verandert - zijn laatste race op het grote toneel. Maar er is maar één naam die vooruitgeschoven wordt: Pato O'Ward. De Mexicaan was tijdens de race op het ovaal in Texas enorm sterk, hoewel hij niet met de winst huiswaarts keerde. Maar als je praktisch heel het veld kan dubbelen op korte tijd, sta je met stip aangeduid bij de kenners.

Romain Grosjean
Romain Grosjean
Maar er zijn nog gegadigden. Romain Grosjean bijvoorbeeld. De Andretti Autosport-piloot heeft de ovalen goed onder de knie, zo bleek in Texas. Tot twee ronden van het einde maakte hij aanspraak op winst, tot een crash de pret vergalde.  Wie zich tot dusver nog niet toonde maar hier wel vermeld dient te worden, zijn de wagens van Team Penske. Will Power, Scott McLaughlin en Josef Newgarden zijn goed op dreef tijdens het seizoen, maar om de een of andere reden krijgt men de laatste jaren de wagen niet optimaal voor de grootste race van het jaar. Dat bleek in de kwalificaties met een twaalfde plaats voor Power als hoogste startplek. Er kan veel tijdens deze race, maar het wordt geen simpele opdracht.

Hélio Castroneves
Hélio Castroneves
Voorts zijn er  Rinus "Veekay" Van Kalmthout, Conor Daly en Ed Carpenter van het gelijknamige Ed Carpenter Racing. Alledrie hebben de nodige ervaring op het befaamde tracé, al lachte het seizoen hen nog niet toe. Een zelfde verhaal voor Meyer Shank Racing met Simon Pagenaud en Hélio Castroneves. Vooral voor deze laatste blijft er nog weinig tijd om als eerste vijf overwinningen te boeken, al kan de Braziliaanse Spider-Man wel eens gevaarlijk uit de hoek komen.

Kanshebbers genoeg dus voor de ring, de Borg Warner Trophy en de fles melk op het einde van de race. De wedstrijd gaat van start om 17 uur Belgische tijd en 200 ronden later weten wie de opvolger van Ericsson is.

Foto's: IndyCar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 24 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons