van der Horst

Indy 500: 35 wagens op de startlijst

2020 Indy 500
2020 Indy 500
Eind deze maand staat de 105de editie van de Indianapolis 500 op het programma en de IndyCar Series heeft bekend gemaakt dat er voor deze race 35 wagens ingeschreven zijn. Het merendeel daarvan werkt het volledige of een half seizoen af in het kampioenschap, samengevoegd met ééndagsrijders die hun hoop zetten om er te schitteren en als eerste de bakstenen lijn te passeren. Gezien er maar 33 wagens mogen starten op zondag 30 mei, betekent dat het er om zal spannen de week voordien tijdens de kwalificaties om te zien wie de twee afvallers worden.
  • STX Motorhomes
Takuma Sato - Rahal Letterman Lanigan Racing
Takuma Sato - Rahal Letterman Lanigan Racing
Tussen de 35 ingeschreven racers zitten er maar liefst negen oud-winnaars. Ondermeer Hélio Castroneves, die nog steeds een vierde overwinning zoekt en zo bij een select clubje kan geraken met Ricky Mears, Al Unser en A.J. Foyt, maar ook de winnaar van vorig jaar Takuma Sato en Juan Pablo Montoya, die uitkomt voor Arrow McLaren SP. Daarnaast zijn de vaste waarden zoals Josef Newgarden ook van de partij en langs Nederlandse zijde is er Rinus "Veekay" Van Kalmthout, die zijn tweede optreden maakt in Indianapolis. Bij de rookies is het vooral uitkijken naar wat meervoudig Supercars-kampioen Scott McLaughlin zal kunnen doen op de befaamde speedway. 

Gezien er ditmaal meer wagens zijn dan er officieel mogen deelnemen aan de Indy 500, komt Bump Day na een jaar afwezigheid terug. Dat betekent dat de vijf racers die de slechtste kwalificatierondes hebben afgelegd een laatste kans krijgen vooraleer de laatste twee wagens onherroepelijk afvallen. De eerste vrije trainingen beginnen volgende week dinsdag en zullen duren tot vrijdag. Zaterdag staan de algemene kwalificaties op het programma, om dan zondag na Bump Day en Pole Day - voorbehouden voor de snelste negen rijders van zaterdag - de finale startgrid te kennen voor de race op 30 mei.

Foto's: IndyCar Series 



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op donderdag 13 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons