van der Horst

Indy 500: Marco Andretti verrassende polesitter - Alonso pas 26ste

Marco Andretti
Marco Andretti
Dit weekend stonden de kwalificaties voor de 104de editie van de Indy 500 op het menu. Marco Andretti (Andretti Autosport) was al de snelste tijdens de gewone kwalificatiesessies en deed dit nog eens over tijdens de Fast Nine. Over zijn vier rondjes reed hij een gemiddelde van 231.068 mijl per uur en deed hiermee 0.017 beter dan kampioenschapsleider Scott Dixon (Chip Ganassi Racing). Hiermee volgt hij in de voetsporen van zijn grootvader Mario Andretti, de laatste van het Andretti-geslacht die de pole kon bemachtigen, dat 33 jaar geleden.
Marco Andretti - Andretti Autosport
Marco Andretti - Andretti Autosport
Een opvallend gegeven na zaterdag was dat de Honda-krachtbron het veel beter deed dan de Chevrolet, waarbij acht van de negen eersten de motor van de Japanse constructeur achter zich hebben. Naast Andretti en Dixon vinden we op de eerste lijn Takuma Sato (Rahal Letterman Lanigan Racing) terug, die net als Andretti zijn beste kwalificatieresultaat ooit liet optekenen. Ook geraakte twee rookies door tot bij de laatste negen. Rinus "Veekay" Van Kalmthout (Ed Carpenter Racing) was daar de beste, met een vierde startplek. Niet alleen is hij de snelste rookie, maar tevens ook de best geplaatste piloot met een Chevrolet-krachtbron. Naast de Nederlander staan op de grid oud-winnaar Ryan Hunter-Reay en James Hinchcliffe (beiden Andretti Autosport). De tweede rookie, Alex Palou (Dale Coyne Racing w/ Team Goh), kwalificeerde zich als zevende.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
De kwalificaties gaven toch ook verrassende resultaten. Alexander Rossi (Andretti Autosport) geraakte bij de snelste negen, maar kende problemen tijdens zijn laatste kwalificatieronde waardoor hij als negende zal starten. Nog belangrijke afwezigen in de top negen waren uittredend kampioen Josef Newgarden (Team Penske) en Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing). Carpenter had de laatste jaren een abonnement op de voorste rijen, maar kwam ditmaal tekort. Ook uittredend winnaar Simon Pagenaud (Team Penske) gaat een inhaalrace tegemoet, gezien de Fransman vanaf plaats 25 start. Net naast hem start Fernando Alonso (Arrow McLaren SP) op een 26ste plaats. Naar eigen zeggen zou de Spanjaard zich meer op zijn racesnelheid focussen en reed daarom maar één kwalificatieronde.  Nu is het aftellen naar de race zelf, die volgende zondag plaatsvindt vanaf 19 uur, zonder publiek.

Foto's: IndyCar Series

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 17 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons