van der Horst

Indy 500: Marcus Ericsson wint na shootout

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson
Marcus Ericsson heeft de 106de editie van de Indianapolis 500 gewonnen. De Chip Ganassi Racing-piloot hing heel de race in de top 5, wanneer er op vijf ronden van het einde een rode vlag kwam. Bij de herstart moest de Zweed het nog twee ronden volhouden en hij deed dit met brio. Pato O'Ward (Arrow Mclaren SP) eindigde als tweede, terwijl Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) het podium vervolledigde.
Start 2022 Indianapolis 500
Start 2022 Indianapolis 500
Nochtans waren het twee andere rijders van Chip Ganassi Racing die de race kleurden. Scott Dixon en Álex Palou namen een verschroeiende start, met in hun zog Rinus "Veekay" Van Kalmthout (Ed Carpenter Racing). Het trio bleef goed vooraan, totdat Veekay de controle verloor in ronde 39 en de Nederlander uit Hoofddorp met zijn wagen in de muur belandde.

Dixon en Palou bleven na de herstart vooraan, met in hun zog Connor Daly (Ed Carpenter Racing), totdat Callum Illott hetzelfde lot onderging als Veekay. Het liep daarbij ook mis voor Palou. De Spanjaard wou net op dat moment pitten, maar de pits werd luttele seconden voordat hij binnenreed gesloten. Op de koop toe moest hij toch een noodstop maken voor extra benzine, om vervolgens de volledige stop af te werken met de rest van het veld. Hiermee bleef Dixon alleen vooraan.

Zelfs na crashes van Romain Grosjean (Andretti Autosport) en Scott McLaughlin (Team Penske) bleef Dixon vooraan en kon hij zelfs een nieuw record aan zijn palmares toevoegen. De Kiwi is namelijk diegene die de meeste ronden ooit aan de leiding heeft gereden tijdens de Indianapolis 500. Niettemin stak de tegenstand de kop op. O'Ward zette druk en ook teamgenoot Felix Rosenqvist (Arrows McLaren SP) kon zich bij het gevecht voegen. Maar in de slotfase liep het niettemin mis voor Dixon.

Bij het binnenrijden van de pits, kwam hij met teveel snelheid aan. Het gevolg: een drive-through penalty. Hiermee kwam Rosenqvist aan de leiding, nadat hij twee seconden sneller zijn pitstop afwerkte dan O'Ward. Maar wat beide heren niet zagen aankomen, was een fel oprukkende Ericsson. De Zweed hing heel de wedstrijd in de top vijf en in ronde 182 zette hij zijn aanval succesvol in. O'Ward en vooral Rosenqvist kregen het even moeilijk, waarbij Kanaan zich op de derde plaats kon nestelen.

Marcus Ericsson - Chip Ganassi Racing
Marcus Ericsson - Chip Ganassi Racing
Het leek een vlotte winst voor Ericsson te worden, totdat Jimmy Johnson (Chip Ganassi Racing) crashte; de vierde rijder die in een bocht van de baan ging. De wedstrijdleiding wachtte dan ook niet lang om de rode vlag boven te halen. Met als gevolg dat er nog twee ronden overbleven. Terwijl bij de herstart Kanaan een aanval van Rosenqvist afwendde, werd het uiteindelijk een duel tussen Ericsson en O'Ward. In de allerlaatste ronde probeerde de Mexicaan voorbij de Zweed te geraken, maar dat mislukte, waardoor Ericsson nog maar de tweede Zweed is die de Indy 500 wint, na Kenny Bräck in 1999. Hiermee neemt hij ook de leiding over in het klassement, gezien er dubbele punten te verdienen waren. Ook een opvallend feit: voor Ericsson is dit nog maar de derde IndyCar-zege, alle drie triomfen waarbij de race stilgelegd werd met een rode vlag.

Een teleurgestelde O'Ward eindigde als tweede, terwijl Kanaan de derde plek vasthield, voor Rosenqvist. Alexander Rossi (Andretti Autosport) vervolledigde de top vijf, nadat hij als twintigste gestart was. Hélio Castroneves (Meyer Shank Racing) deed het zelfs nog beter door van plaats 27 op te rukken naar plaats zeven. Teleurstellend waren de wagens van Team Penske, waarbij Josef Newgarden niet verder geraakte dan een dertiende plaats. Palou kon nog recupereren naar een negende plek en Dixon eindigde als 21ste.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 29 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons