van der Horst

Indy 500: Nemen de jongeren eindelijk de bovenhand op de veteranen?

Start 2021 Indy 500
Start 2021 Indy 500
Dit weekend is het in de Verenigde Staten Memorial Weekend, dat maandag afgesloten wordt met Memorial Day. Op deze feestdag worden de overleden Amerikaanse militairen herdacht. Zondag staat tevens in het teken van de grootste race op Amerikaanse bodem: de Indy 500. 33 piloten doen een greep naar eeuwige roem, de Borg Warner Trophy en natuurlijk de befaamde melkdouche. De kans dat er één van de laatste lichting eindelijk kan zegevieren is groot, al zullen de veteranen zich niet zomaar gewonnen geven. Terug na twee lastige jaren een wedstrijd voor een vol huis. Een overzicht van de favorieten.
Pato O'Ward
Pato O'Ward
Het is meer en meer duidelijk aan het worden dat de jongeren zich opwerpen als voornaamste kandidaten voor de zege dit weekend, en zelfs voor de titel. Om u een voorbeeld te geven: tijdens de Grand Prix of Alabama kregen we met Pato O'Ward (Arrow McLaren SP), verdedigend kampioen Álex Palou (Chip Ganassi Racing) en Rinus Veekay (Ed Carpenter Racing) een podium waarvan de totale leeftijd 69 jaar was, het jongste podium ooit in een IndyCar race! Ook tijdens de kwalificaties voor de Indy 500 bleek dat hoe goed ze zijn. Palou was vorig jaar er al dicht bij met zijn tweede plaats, terwijl O'Ward nog toen als vierde eindigde. Beide starten nu binnen in de top zeven.

Scott McLaughlin
Scott McLaughlin
Twee outsiders langs deze kant van het lint zijn Colton Herta (Andretti Autosport) en Scott McLaughlin (Team Penske). Beiden waren zeer sterk tijdens de tot nu toe enige wedstrijd van het seizoen op een ovaal in Texas, waar McLaughlin in de laatste hectometers de overwinning verloor aan teamgenoot Joseph Newgarden. Alleen nadelig voor hen dit weekend is dat zij respectievelijk vanaf een 25ste en 26ste plek starten.

Scott Dixon - Chip Ganassi Racing
Scott Dixon - Chip Ganassi Racing
Hoewel de jongeren meer en meer boven water komen drijven, mogen we zeker nog niet de veteranen in het veld uitsluiten. Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) bijvoorbeeld. De Nieuw-Zeelander die al zesmaal kampioen is geworden in de IndyCar Series en nu al aan vijf poles zit op de Indianapolis Motor Speedway, heeft de beste papieren in handen. Ook Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing), Tony Kanaan (Chip Ganassi), Takuma Sato (Dale Coyne Racing w/ Rick Ware Racing) en Will Power (Team Penske) staan redelijk goed gepositioneerd op de grid. Al zullen er veel mensen uitkijken naar Newgarden. De tweevoudige IndyCar Series-kampioen is een specialist op ovalen, zo bewees zijn overwinning in Texas. Alleen de Indy 500 ontbreekt op zijn palmares. Zijn beste resultaat ooit was een derde plaats in 2016.

Hélio Castroneves - Meyer Shank Racing
Hélio Castroneves - Meyer Shank Racing
Verder zijn er nog de nodige outsiders. Simon Pagenaud bijvoorbeeld (Meyer Shank Racing), die in 2019 de betonnen finishlijn mocht kussen. Natuurlijk niet te vergeten is ook Hélio Castroneves (Meyer Shank Racing). Na zijn toch wel onverwachte winst vorig jaar, heeft de Braziliaan het volgend doel voor ogen: een vijfde overwinning en de beste ooit worden in Indianapolis. Nadelig voor hem is dat hij pas als 27ste start. Als laatste zetten we nog Alexander Rossi (Andretti Autosport) erbij. Na zijn overwinning in Indy als rookie en twee jaar mee te doen voor de titel, gaat het sinds 2020 minder voor de Amerikaan. Ook wordt er in de wandelgangen gezegd dat hij moet vrezen voor zijn zitje. Een overwinning in de meest belangrijke race van het seizoen zou hem zeker helpen.

Of dit lukt zullen we zondag weten. De race zelf start om 18:45 uur.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 25 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons