van der Horst

Indy 500: Scott Dixon behaalt historische pole

Scott Dixon
Scott Dixon
In de Verenigde Staten staat de maand mei in het teken van één race: de Indianapolis 500. Volgende week zondag staat de race zelf op de planning, maar dit weekend werden de kwalificaties al verreden. Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) zette daarbij voor de vijfde keer in zijn carrière de snelste gemiddelde snelheid op de tabellen en bleef daarmee Alex Palou (Chip Ganassi Racing) en Rinus "Veekay" Van Kalmthout (Ed Carpenter Racing) voor.
Rinus "Veekay" Van Kalmthout - Ed Carpenter Racing
Rinus "Veekay" Van Kalmthout - Ed Carpenter Racing
234.046 mijl per uur, dat is het gemiddelde dat Dixon behaalde gisteren op de Indianapolis Motor Speedway. Overigens niet het snelste gemiddelde, maar wel voor het eerst op Pole Day. Overigens had de Kiwi een serieuze voorsprong op teamgenoot Palou, die maar aan een gemiddelde van 233.499 mijl per uur geraakte. Tijdens de algemene kwalificaties was het Veekay die nog als beste wegkwam, maar hij kon niets beginnen tegen een sterke Dixon. De tweede startrij wordt bevolkt door Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing), Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing) en Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing).

Overigens nog verrassend was dat zowel Romain Grosjean (Andretti Autosport) als Jimmy Johnson (Chip Ganassi Racing) als rookies konden doorstoten naar de Fast 12. Daar moesten ze wel tevreden zijn met respectievelijk een negende en twaalfde plaats. Wel opvallend was dat er maar één wagen van Team Penske kon doorstoten naar die laatste twaalf met Will Power. Namen als Josef Newgarden (Team Penske, veertiende), Alexander Rossi (Andretti Autosport, twintigste), Colton Herta (Andretti Autosport, 25ste), Scott McLaughlin (Team Penske, 26ste) en Hélio Castroneves (Meyer Shank Racing, 27ste) misten de trein en gaan volgende zondag een inhaalbeweging moeten maken al krijgen ze wel 200 ronden om plaatsen goed te maken.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 23 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons