van der Horst

Indy 500: Scott Dixon behaalt nipt de pole

Scott Dixon
Scott Dixon
Dit weekend stonden de kwalificaties voor de 105de editie van de Indianapolis 500 op het programma en het is Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) die volgende week zondag vanaf pole mag starten. De Nieuw-Zeelander begon zaterdag al goed door de snelste gemiddelde snelheid op de tabellen te zetten - overigens als eerste wagen op de baan - en kon dit overdoen in de Fast Nine, waarbij de uittredend IndyCar Series-kampioen nipt Colton Herta (Andretti Autosport) en Rinus "Veekay" Van Kalmthout (Ed Carpenter Racing) achter zich hield.
  • Powercars
Colton Herta
Colton Herta
231.685 mijl per uur versus 231.655 mijl per uur, oftewel 0.03 mph: dat was het verschil tussen Dixon en Herta op het einde van de kwalificaties. Vooral voor de Amerikaanse youngster een gemiste kans om een 86 jaar oud record te breken als jongste polesitter ooit in de Indy 500. Veekay, die vorige week nog de GMR Grand Prix won in Indianapolis, ging verder op die flow en versloeg daarbij zijn eigen teambaas Ed Carpenter, die nochtans een specialist is in het behalen van de pole bij de Indy 500. Carpenter start vanaf de tweede startrij met naast zich veteraan Tony Kanaan en Alex Palou, beiden Chip Ganassi Racing.

Will Power - Team Penske
Will Power - Team Penske
Wel opvallend was de afwezigheid van Team Penske in de top negen. De best geplaatste wagen van The Captain was rookie Scott McLaughlin, die als zeventiende eindigde. Tweevoudig kampioen Josef Newgarden kwam niet verder dan plaats 21 en ex-Indy 500 winnaar Simon Pagenaud tikte pas als 26ste aan. Daarenboven moest Will Power zich zelfs plaatsen via de 'last chance qualifiers'. De Nieuw-Zeelander haalde het wel maar stelde daar ook een unicum gezien Team Penske nog nooit van de laatste startrij vertrokken is. Samen met Sage Karam (Dreyer & Reinbold Racing) en Simona de Silvestro (Paretta Autosport) zal hij achteraan starten. Charlie Kimball (A.J. Foyt Enterprises) en R.C. Enerson (Top Gun Racing) vielen af.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 24 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons