van der Horst

Indy 500: Scott Dixon of toch een onvoorspelbare winnaar?

Eerste startrij 2021 Indy 500
Eerste startrij 2021 Indy 500
Deze zondagavond staat de 105de editie van de Indianapolis 500 op het programma en het belooft een interessante race te worden. Hoewel er in de IndyCar Series nog maar vijf wedstrijden verreden zijn, is er allerminst een grote slokop zoals vorig jaar, en kregen we evenveel verschillende winnaars. Het kan dus wel eens een onvoorspelbare race worden. Of gaat polesitter Scott Dixon de puntjes op de i zetten? Autosport.be geeft u een overzicht over wie een kans maakt en wie dus na de race de fles melk over zich mag gieten.
  • Prospeed Competition
Scott Dixon
Scott Dixon
Zoals al eerder vermeld, lijkt de grootste favoriet op pole te starten. Scott Dixon kwam vorig jaar net te kort om zijn seizoen nog meer kleur te geven. Toch hield het de Nieuw-Zeelander niet tegen om met de titel te gaan lopen. Dit jaar was de Chip Ganassi Racing-rijder ook al van de partij voor op het hoogste schavot te schitteren, en niet onbelangrijk: dat was op een ovaal. Hoewel er steeds minder ovalen op de kalender prijken, probeert de organisatie toch ééntje voor de belangrijke race in te plannen en dit jaar in Texas wist Dixon de eerste van twee te winnen. Die andere werd gewonnen door teamgenoot Álex Palou, nog iemand die in de 'fast nine' geraakte en dus ook wel een interessante rol kan spelen.

Colton Herta - Andretti Autosport
Colton Herta - Andretti Autosport
Wie afgelopen weekend ook indruk maakten, waren de jongeren Colton Herta en Rinus 'Veekay' Van Kalmthout. Herta is al aan zijn derde seizoen bezig, terwijl hij nog maar 21 jaar is. Dit seizoen werd er wel een wissel doorgevoerd. Zo wordt zijn strategie namelijk bepaald door zijn vader Bryan Herta. Met succes tot nu toe, aangezien de Andretti Autosport-rijder al won in St.-Petersburg. Naast hem staat er nog een youngster met Veekay. De Nederlander won anderhalve week geleden de race op het Grand Prix-circuit van Indianapolis en als men naar de laatste vijf jaar kijkt, is het zeker mogelijk. Vorig jaar moest de protegé van Ed Carpenter Racing nog leergeld betalen, maar dit jaar mag hij gerust een kanshebber genoemd worden.

Takuma Sato - Rahal Letterman Lanigan Racing
Takuma Sato - Rahal Letterman Lanigan Racing
Natuurlijk zijn er nog steeds vaste namen die zeker en vast niet kansloos zijn. Alexander Rossi (Andretti Autosport) jaagt nog steeds op zijn tweede winst, maar sukkelt met wisselvallige resultaten. Zijn tegenpool is Josef Newgarden (Team Penske), die net zoals Rossi gevaarlijk is op ovalen. Dat bewees hij met zijn tweede plek achter Palou in Texas. Toch was hij samen met zijn ploeggenoten bij Team Penske nergens tijdens de kwalificaties. Takuma Sato (Rahal Letterman Lanigan Racing) mag je gerust een outsider noemen. De Japanner zie je niet veel meer op het voorplan, maar met de nodige strategie is hij een gevaarlijke klant voor winst. Dat samen met veteranen Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) en Hélio Castroneves. Die laatste wil nog altijd in het vrij select clubje van vier overwinningen geraken en ditmaal rijdt de Braziliaan niet voor Team Penske, maar bij Meyer Shank Racing. Zal het hem nu wel lukken?

Scott McLaughlin - Team Penske
Scott McLaughlin - Team Penske
Als laatste kunnen we ook wel eens Scott McLaughlin (Team Penske) zien schitteren volgende zondag. De Nieuw-Zeelander mag dan als rookie starten, verrassen deed hij al dit seizoen. De drievoudig Supercars-kampioen reed namelijk twee degelijke wedstrijden in Texas met een tweede en zesde plaats. Voor iemand die nog nooit op een ovaal had gereden, tenzij virtueel, is dat niet niets. De vergelijking met Robert Wickens, die overkwam van de DTM toen hij startte in de IndyCar Series, is dan ook niet weg te denken. Zal hij misschien de eerste rookie sinds Rossi zijn die de wedstrijd op zijn naam kan zetten?

Kortom, zoals u leest zijn er veel gegadigden. De race gaat zondagavond om 18:45 uur van start en een paar uur later zullen we weten wie met de befaamde Warner-Borg trofee naar huis zal gaan.

Foto: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op donderdag 27 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons