van der Horst

Indy 500: Wie wint deze speciale editie?

Simon Pagenaud - Team Penske
Simon Pagenaud - Team Penske
Als men Indy 500 zegt, dan komt daar automatisch het woord traditie bij. Alles doet men er aan om de duizenden fans te entertainen - op zijn Amerikaans natuurlijk. Dit jaar zal het anders zijn, uiteraard door de coronacrisis. Eerst moest men de race herplannen, van eind mei naar midden augustus. In eerste instantie hoopte de organisatoren nog fans toe te laten, maar door een recente uitbraak kon ook dit plan opgeborgen worden. Op de koop toe halveerde Roger Penske de prijzenpot. Toch heeft men net 33 deelnemers - waaronder 8 oud-winnaars - aan de start gekregen en die zullen strijden voor eeuwige roem. Een overzicht van de topfavorieten.

Scott Dixon versus iedereen?

Scott Dixon - Chip Ganassi Racing
Scott Dixon - Chip Ganassi Racing
Iemand die een superstart van het seizoen kende, is Scott Dixon. De Nieuw-Zeelander pakte drie overwinningen op rij, haalde een podium in Iowa en heeft in de stand een comfortabele leiding op Simon Pagenaud. Daarom mag je de veteraan in de IndyCar Series ook topfavoriet noemen voor deze Indy 500. Hoewel de meeste tegenstanders een slechte kwalificatie achter de rug hebben, mag je toch Pagenaud en ook Josef Newgarden als voornaamste tegenstanders rekenen. In hun zog ook oud-winnaar Alexander Rossi.

Tijdens de eerste drie races haalde hij maar een vijftiende plaats als beste resultaat, maar sindsdien knoopte hij weer aan met de top tien. De kans dat hij algemeen kampioen gaat worden, achten wij klein, maar een tweede Indy 500 winnen is een goede manier om zijn seizoen kleur te geven.

Kan het jong geweld verrassen?

In de zes wedstrijden die al verreden zijn, was er één constante: de jongeren laten zich niet doen. Patricio O'Ward, die uitkomt voor het Arrow McLaren SP-team, is aan zijn tweede seizoen toe en staat op dit moment op een vierde plaats. Dat is over het algemeen goed, alleen pakte hij die punten voornamelijk op traditionele circuits in plaats van ovalen. Iemand die wel al punten pakte in deze laatste discipline, is zijn teamgenoot Oliver Askew. De laatste Indy Lights-kampioen reed naar een mooie derde plaats in Iowa, iets wat nog niet veel mensen in hun rookie-seizoen deden, alleszins niet op een ovaal.

Rinus "Veekay" Van Kalmthout
Rinus "Veekay" Van Kalmthout
Bij onze Noorderburen maken ze zich op voor de eerste Nederlander sinds Robert Doornbos in 2009: Rinus "Veekay" Van Kalmthout. De Nederlander eindigde vorig jaar tweede in de Indy Lights achter Askew, maar gezien de weinige testmeters op een ovaal, was het leren à la minute. Helaas kon hij nog niet de resultaten neerzetten waar op gehoopt werd: er uitgeknikkerd in Texas en ook bij de beide races in Iowa eindigde hij achteraan. Daar kan misschien nu verandering in komen. De laatste week heeft hij meer training gehad op een ovaal dan sinds de start van het seizoen, met een verdienstelijke vierde plaats in de kwalificaties als gevolg. Nu is de vraag meer: kan hij constant blijven tijdens het helse tempo van de Indy 500?

Alonso's laatste kans

Zoals gewoonlijk heb je de eendagsvliegen die een gooi doen naar de Indy 500-titel. Eén daarvan is Fernando Alonso. Sinds de Dakarrally begin dit jaar heeft de Spanjaard maar één focus: de Indy 500 winnen en het laatste juweel op zijn Triple Crown zetten. Toch verklaarde hij aan motorsport.com dat dit wel zijn (voorlopig) laatste poging zal zijn. Volgend seizoen staat hij namelijk terug aan de start in de Formule 1 en hoewel er volgend seizoen een week tussen Monaco en Indy zit en hij niet noodzakelijk aanwezig moet zijn tijdens het kwalificatieweekend - de wagen moet gekwalificeerd zijn, niet de piloot - liet hij toch uitschijnen dat dit zijn laatste optreden zal zijn.

James Hinchcliffe - Andretti Autosport
James Hinchcliffe - Andretti Autosport
Iemand die zeker nog vooraan zal verschijnen is Ed Carpenter. De Amerikaanse baas van Ed Carpenter Racing heeft een speciale relatie met de Indy 500 en ondanks zijn startpositie zal hij wel snel vooraan te vinden zijn. Nog iemand die je halvelings een eendagsvlieg kunt noemen is James Hinchcliffe. De Canadees geraakte vorig jaar niet door Bump Day en heeft een rekening te vereffenen. Hinchcliffe rijdt dit jaar geen volledig seizoen nadat hij naar de uitgang verwezen werd bij Arrow McLaren SP en vond onderdak bij Andretti Autosport voor de klassieker. Als laatste mogen we Hélio Castroneves niet vergeten. De Braziliaan aast nog steeds op zijn vierde overwinning om op gelijke hoogte te komen met A.J. Foyt, Al Unser en Rick Mears. Zal dit ook zijn laatste kans zijn? Kortom, het zal weer een boeiende Indy 500 worden.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 19 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indy 500.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons