van der Horst

Indy 500: Will Power pakt overwinning na incidentrijke race

Will Power - Team Penske
Will Power - Team Penske
Will Power heeft zijn allereerste overwinning in de Indianapolis 500 beet. De Australiër bezorgt hiermee de 17de overwinning in 's werelds oudste race voor Team Penske. Power startte vanaf de derde plaats en was tijdens de race telkens in de bovenste regionen te vinden. Hij eindigde met een riante voorsprong op polesitter Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing) en de Nieuw-Zeelander Scott Dixon (Chip Ganassi Racing). Alexander Rossi (Andretti Autosport), die van plaats 32 naar plaats 4 reed, en Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport) vervolledigen de top vijf. De race zelf werd voornamelijk getekend door meervoudige crashes waardoor de safety car maar liefst zevenmaal moest interveniëren. Van de 33 starters haalden er 9 de finish niet.
  • Skylimit Events
Start Indianapolis 500 2018
Start Indianapolis 500 2018
Van bij de start van de race was het Ed Carpenter die de touwtjes stevig in handen nam. Hij controleerde de wedstrijd voor een trio van Team Penske (Simon Pagenaud, Will Power en Josef Newgarden) en hield stand tot de eerste pitstops. Na de pitstops kreeg hij met Tony Kanaan (A.J. Foyt Racing) een nieuwe uitdager voor de leiding. Kanaan schoof op naar een tweede plaats na de pitstops en was de enige die Carpenter op dat moment kon volgen. Na 47 rondjes kregen we voor de eerste maal de safety car op de baan. James Davison (A.J. Foyt Racing) had technische problemen met zijn wagen waardoor hij telkens vrij hard moest afremmen in de bochten. Takuma Sato (Rahal Letterman Lanigan Racing), winnaar van vorig jaar, kon de Australiër niet meer ontwijken en knalde recht op zijn wagen met een opgave als gevolg voor beiden.

Ed Carpenter en Simon Pagenaud
Ed Carpenter en Simon Pagenaud
Acht rondjes later werd het veld terug losgelaten om twee ronden later opnieuw de safety car uit te laten rukken. Ditmaal was het Ed Jones (Chip Ganassi Racing) die de controle over zijn stuur verloor in de tweede bocht. Tien ronden later kregen we hetzelfde beeld te zien, ditmaal met Danica Patrick. De Amerikaanse, die als allereerste vrouw een IndyCar-race won, kwam voor de laatste keer aan de start in Indianapolis nadat zij in het begin van het seizoen haar pensioen had aangekondigd. Haar droom van kleins af was de Indy 500 winnen. Helaas was het voor haar laatste keer al na 68 rondes afgelopen. Een opvallend gegeven is dat er hierna nog vier gelijkaardige gevallen waren. Hiermee zagen onder meer topfavorieten Sébastien Bourdais (Dale Coyne Racing), Hélio Castroneves (Team Penske) en Tony Kanaan hun race vroegtijdig beëindigd worden.

Will Power en echtgenote Liz Power
Will Power en echtgenote Liz Power
Op zeven ronden van het einde bestond de top drie uit Oriol Serviá, Stefan Wilson (broer van wijlen Indycar-piloot Justin Wilson) en Jack Harvey. Zij waren de enigen die de pits niet bezochten voor de laatste safety car buiten reed en moesten hierdoor afrekenen met onder meer Power, Carpenter, Dixon en Rossi, die wel frisser schoeisel hadden. Bij de herstart was het Wilson die het commando overnam met daarachter Harvey, terwijl Servià als een steen naar beneden viel in het klassement. Op het eerste zicht leek Wilson het te halen, tot zowel hij als Harvey de pits indoken wegens te weinig brandstof. Hiermee lag de weg open voor Power om zijn allereerste overwinning in de Indy 500 binnen te rijven. Met deze overwinning wint de Australiër voor een tweede maal in de maand mei in Indianapolis, nadat hij ook de IndyCar Grand Prix won twee weken eerder. Ook neemt hij hiermee de leiding over in de stand voor zijn teamgenoot Josef Newgarden.

Het duurde maar liefst 11 jaar voor de kampioen uit 2014 om op Victory Lane te eindigen. Een leuk weetje: Will Power zijn beste finish voor deze race was tweede na Juan Pablo Montoya in 2015. Dit jaar wint de Australiër met zijn nieuwe race strategist Jon Bouslog, drie jaar geleden nog strategist van... Montoya. Van een meesterzet bij Team Penske gesproken.

Foto's: IndyCar



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 28 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons