van der Horst

Inkart Puurs bestaat 20 jaar

Inkart Puurs
Inkart Puurs
Precies twintig jaar geleden opende Mike Van Hooydonk aan de A12 in Puurs de allereerste Belgische indoorkarting. Het idee van een indoorkarting werd hem, onrechtstreeks, ingegeven door Nigel Mansell, de ex-wereldkampioen, toen hij zich uitsprak over het “mooiste circuit ter wereld” en prompt stelde: “Alleen spijtig dat het in Francorchamps altijd regent en dat er géén dak hangt over het gehele circuit…” Aan het woord is Mike Van Hooydonk of de peetvader van de indoorkarting in België.
“Die uitspraak is bij mij blijven hangen, waarna Jean-Pierre Debacker (nu technisch directeur bij RACB Sport, nvdr), die jaren op de Engelse circuits vertoefde, mij wees op het bestaan in Engeland van “overdekte kartpistes”. Ik ben ginds gaan rondkijken,  hoe het werkte en, vooral, wat beter kon. Zo is het idee ontstaan van de eerste indoorkarting en de geboorte van Inkart in 1994.”

Inkart werd in ons landje veelvuldig gekopiëerd, in een mum van tijd schoten de indoorkarting als paddenstoelen uit de grond en indoorkarting werd een echte hype. De ene al wat succesvoller dan de andere.  Eén van hen was de FIK-karting van Joost Boxoen in Kortrijk.

“We gaan de geschiedenis van het Belgische indoorkarting niet herschrijven, maar zonder Inkart was er nu wellicht geen sprake van Stoffel Vandoorne! Zonder mijn concept had Joost Boxoen er misschien nooit aan gedacht om een eigen indoor te starten en hiervoor een beroep te doen op architect én vader Vandoorne. Het is immers enkel zo dat Stoffel voor een eerste keer kennismaakte met karting en Boxoen hem aan het werk zag…”

Inkart heeft de stap vergemakkelijkt naar het outdoor karten. Via Inkart en nadien heel wat andere indoors, hebben ouders en hun kinderen kennisgemaakt met het fenomeen karting.

“Sommigen kregen de smaak ferm te pakken, kochten zich een chassis, tekenden outdoor voor trainingsdagen, namen deel aan competitie. Indoorkarting blijft nog altijd de goedkoopste vorm van autosport en heeft een zeer lage drempel om in de racerij te beginnen. Van zodra het racepak is aangetrokken en de helm op het hoofd staat, waant iedereen zich hier “autocoureur”. Precies dat competitiegevoel, de verbondenheid en de teamspirit tussen verschillende vrienden, collega’s tijdens een race, maakt dat het bowling ons grootste concurrent is om samen een leuke avond te beleven, en na afloop bij een hapje en een drankje na te praten.”

Ook in het buitenland inspireerde de “Formule 1 for the people” anderen.

“Er was de associatie met Philippe Streiff en René Arnoux voor een indoorkarting in Parijs en zelfs in Shanghai was ik betrokken partij in de organisatie van een indoorkarting in een voetbalstadion! Maar mijn roots zal ik nooit verloochenen en dat is en blijft na twintig jaar nog steeds Inkart, de eerste Belgische indoorkarting!”

Inkart press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 13 mei 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons