van der Horst

Interview Benny Giebens: "Nieuwe Cups laten de Rally van Haspengouw links liggen"

Kris Princen - Peugeot 208 T16
Kris Princen - Peugeot 208 T16
In normale omstandigheden zou dit weekend de Rally van Haspengouw plaatsvinden. Door de coronapandemie werd er in december besloten om het evenement te verplaatsen naar november. Wij interviewden organisator Benny Giebens die in volle voorbereiding zit voor de komende editie, maar zich ook zorgen maakt. "Het wordt een druk najaar, en de merkencups laten ons links liggen. We werden zelfs niet gehoord", aldus Giebens.
De Rally van Haspengouw vindt in het laatste weekend van november plaats. Toch zal het raceweekend er lichtjes anders uitzien. "Donderdag zal er een shakedown plaatsvinden, waarna er op vrijdag verkenningen volgen en zaterdag dus de wedstrijd. Het nieuwe is dus vooral de shakedown. Die is er gekomen omdat de overheid nogal veel vragen stelde over het aantal privétesten voor de rally", aldus Giebens. "Wij als organisatie hebben daar op zich weinig mee te maken, maar alles wordt daar toch mee in verband gebracht. Als de shakedown effectief doorgaat zal er waarschijnlijk vanwege de provincies een verbod komen op privétesten."

Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
De voorbereidingen voor de nieuwe datum zijn wel al zo goed als klaar, zodat de organisatie er in november honderd procent klaar voor is. "Er is enkel wat bezorgdheid over wie er allemaal aan de start zal verschijnen", zegt Benny Giebens. "Door de drukke agenda in het najaar zullen deelnemers moeten kiezen. Ook lijken alle nieuwe merkencups (Renault en Peugeot/Opel nvdr.) de Rally van Haspengouw links te laten liggen. Dat vinden wij echt spijtig. De voorkeur gaat duidelijk naar de duurdere, meerdaagse wedstrijden. Er is zelfs geen contact geweest met ons om te kijken welke mogelijkheden er zijn en dat betreuren wij ten zeerste. We wachten dan maar af..."

De organisator vindt het spijtig dat de Rally van Haspengouw in het najaar zal plaatsvinden. "Het is zo'n prachtig weer deze week. Dat had waarschijnlijk voor een grote toestroom van toeschouwers gezorgd. Gelukkig zien we nu allerlei herinneringen op sociale media verschijnen van de afgelopen jaren. Het doet ons enorm deugd om te zien dat mensen toch nog aan ons denken", zegt Benny Giebens.

De vraag of er publiek aanwezig zal zijn tijdens de Rally is een pijnlijke voor de organisator. "Zonder publiek is voor ons geen haalbare kaart. Het financiële plaatje laat dit niet toe", zegt Giebens. 

Rally van Haspengouw
Rally van Haspengouw
Voor 2022 en tevens de 25e editie van de Rally van Haspengouw hoopt de organisatie alles te kunnen regelen onder normale omstandigheden. "We willen de rally weer laten doorgaan op de normale datum van het laatste weekend van februari. We zijn aan het kijken of we iets speciaals kunnen doen voor deze editie, maar daar zijn de plannen nog niet concreet genoeg voor om iets over kunnen te zeggen."

De Rally van Haspengouw zal 25 tot en met 27 november plaatsvinden.

Foto's: Vincent Wouters, RIP, Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Belgian Rally Championship op zaterdag 27 februari 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons