van der Horst

iRacing onder de loep genomen

iRacing
iRacing
Terwijl de coronacrisis de hele wereld in zijn greep heeft en verhindert dat autosportmanifestaties plaatsvinden, komt de redding voor veel professionele piloten uit de hoek van het simracen, in die mate zelfs dat we van een echte hype kunnen spreken. Veel kampioenschappen organiseren dan ook hun eigen competitie op de verschillende platformen die ter beschikking staan. Een van de meest gebruikte platformen op dit moment is iRacing, maar wat kan u daar verwachten als beginner? Autosport.be geeft u een kijk op het Amerikaanse simplatform.
Hoewel simracing de laatste jaren pas echt beginnen boomen is, begon het voor iRacing allemaal al in 2004. Toen besloten Dave Kaemmer en John Henry - eigenaar van de Boston Red Sox en de Britse voetbalclub Liverpool FC - om het hele racegebeuren ook in de virtuele wereld tot leven te laten komen. Vier jaar later was het dan zover en kwam iRacing op de markt. Nu, twaalf jaar verder, is het één van de toonaangevende simplatformen wereldwijd waarop maar liefst meer dan 100.000 mensen geregistreerd zijn. Het doel: de virtuele racewereld zo realistisch mogelijk nabootsen.

Realistische circuits en wagens

FAST & FUN Global Mazda MX-5 Cup
FAST & FUN Global Mazda MX-5 Cup
Dat realisme komt tot uiting in de circuits en de wagens. Alle circuits die beschikbaar zijn op het platform, werden ter plaatse gecatalogeerd met driedimensionale laserscans. Dat betekent dat het kleinste detail, tot de kleinste hobbel op het asfalt, terug te vinden is in het virtuele model. Van zodra het hele circuit is ingescand, wordt het uitgewerkt in het hoofdkwartier van iRacing om dan uiteindelijk op het platform te worden geplaatst. De laatste toevoeging is voorlopig het rallycross-circuit van Hell. Dezelfde vaststelling voor het oog voor detail geldt ook voor de wagens, waarbij er de laatste tijd vooral veel wordt samengewerkt met Porsche en BMW. 

Topkampioenschappen

Ook veel topkampioenschappen gaan de samenwerking aan met het Amerikaanse bedrijf. Naast de Belcar en de NASCAR Whelen Euro Series, die beiden net hun virtuele kampioenschappen hebben aangekondigd, zijn vooral de NASCAR en IMSA gekend. Ook Porsche heeft er echter zijn eigen wereldkampioenschap opgestart, waarvan het tweede seizoen binnenkort begint. Competitie is ook een belangrijke factor voor iRacing, dat daarvoor met een licentiesysteem werkt. Wanneer u het spel koopt, start u als rookie en van daaruit kan u hogerop geraken door punten te verdienen - het zogenaamde iRating systeem waarbij je punten verdient of verliest door races te rijden - en verschillende richtingen kan uitgaan. U kan enkel en alleen op circuit racen, maar eveneens scheuren op een oval of rallycross parcours met een aparte licentie. Een goede zaak is dat punten verliezen op de ene licentie, geen invloed heeft op een van de drie andere (naast circuit en oval is er ook nog rallycross en dirt oval).

Nadelen

Hoewel iRacing een van de meest prominente simplatformen is, heeft het ook zijn nadelen of beter: zijn er mensen die er niet van houden. Een van de grootste vragen komende van de spelers is... toevoegen van regen in het spel. Over de jaren heen heeft het bedrijf serieuze inspanningen gedaan om de overgang van dag naar nacht realistisch weer te geven, maar als het aankomt op het introduceren van regenweer, is men voorlopig nog niet verder geraakt dan het toevoegen van een waterfontein op het Belle Isle Park Circuit.

Radical SR8
Radical SR8
Daarnaast vinden ook veel mensen dat het platform te duur is. Als u zich bij iRacing aansluit, moet er eerst een lidmaatschap aangekocht worden. Voor een jaar betaalt u al gauw meer dan 100 euro. Dat is zonder kortingen weliswaar, want tijdens de huidige coronacrisis werd besloten om 50 procent korting te geven aan nieuwe leden. Hiermee krijgt u een basispakket van wagens en circuits ter beschikking om mee te starten. Om een nieuwe wagen of een nieuw circuit aan te schaffen, moet er tussen de 12 en 14 euro uitgegeven worden. Het voordeel is wel dat aangekochte wagens of circuits nooit meer van uw account verdwijnen.

Kortom, als u iRacing wil testen, is deze crisis het uitgelezen moment!

Foto's: Kurt VanhoenackerDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op dinsdag 21 april 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons