van der Horst

Italië: Solberg op een fractie van tweede WK titel. Tommy Rustad pakt Europese kroon

Start finale WorldRX Italië 2015
Start finale WorldRX Italië 2015
De wedstrijd in Italië was de voorlaatste van het WK RX en de laatste van het EK RX voor SuperCars, Super1600 en RX Lites. Het werd een natte bedoening in het Zuiden van Europa op een knappe omloop die er door de weersomstandigheden spekglad bij lag. De man in vorm, de Zweed Timmy Hansen, die de laatste zes wedstrijden steeds beter scoorde dan Solberg en stilaan een gevaar vormde voor de regerende wereldkampioen, werd tijdens de start van de halve finale eruit geknikkerd en ziet zijn titelkansen herleid tot quasi nihil.
  • Dreamdrive
Hansen out in halve finale
Hansen out in halve finale
Dertig punten zijn er nog te verdienen tijdens de laatste wedstrijd in Argentinië, terwijl de achterstand van Hansen op Solberg momenteel 26 punten telt. Zelfs indien de Zweedse Peugeot rijder de volle puntenpot pakt in Argentinië, dan heeft regerend wereldkampioen Petter Solberg voldoende aan vier punten om zichzelf op te volgen. Vier punten staan gelijk met een dertiende plaats na de kwalificatieheats en dus hoeft Solberg niet eens de halve finales te halen. Mathematisch gezien kan het nog voor Hansen, maar niemand die eraan twijfelt dat Solberg eind november zijn tweede titel op rij pakt.

Door de aanrijding in de tweede halve finale zag Hansen zijn opmars richting Solberg gestopt. De Zweedse Peugeot rijder kreeg een zetje mee van een zeer snel gestarte Marklund in de Audi S1 van het Team EKSRX (Ekström), terwijl ook Nitiss en Linnerud deelden in de klappen. De Noor Andreas Bakkerud won deze halve finale voor de Oostenrijker Manfred Stolh en de Zweed Marklund.

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
De eerste halve finale werd gewonnen door de Zweed Kristoffersson voor Solberg en de Russische Ford rijder Timerzyanov, die Larsson naar de vierde plaats verwees. Ook hier pech voor Team Peugeot Hansen toen Davy Jeanney een foutje maakte in de vierde ronde en een plaats in de finale mocht vergeten.Zege voor Bakkerud voor Kristoffersson en Solberg
Zege voor Bakkerud voor Kristoffersson en Solberg
De finale werd verreden tussen Kristoffersson (VW Polo), Bakkerud (Ford Fiësta), Petter Solberg (Citroën DS 3), Marklund (Audi S1), Timur Timerzyanov (Ford Fiësta) en Manfred Stohl (Ford Fiësta). Voor de Oostenrijker die zijn wagen quasi plat reed tijdens de vrije training was dit reeds een overwinning op zich. Andreas Bakkerud won voor Kristofferson en Solberg. Voor de teambaas bij OlbergsMSE, Andreas Eriksson de verlossing en eindelijk de lang verwachte zege, want voor het Ford team werd het de eerste overwinning van het seizoen na met Bakkerud, Nitiss en Timerzyanov maar liefst vijftien maal in de finale te hebben gestaan.

Na de uitval van Hansen in de halve finale wist Solberg dat hij via een zege de titel reeds in Italië op zak had. Maar de Noor kwam pas als vierde uit de startblokken en kon alleen nog de Audi van Marklund naar de vierde plaats verwijzen. Bakkerud en Kristoffersson reden een perfecte race en maakten geen fouten op de extreem gladde ondergrond, waardoor de regerende wereldkampioen zich moest tevreden stellen met de derde plaats. Aleen maar uitstel, want méér dan waarschijnlijk zal de Noor zijn titel verlengen in Argentinië waar het doek valt over het seizoen 2015.  


Twee titels voor Team Peugeot Hansen

Titel 2015 voor Kevin Hansen in RX Lites
Titel 2015 voor Kevin Hansen in RX Lites
Na de twee halve finales was er een gemengd gevoel bij teambaas Kenneth Hansen. Enerzijds mocht hij voor de derde maal op 12 wedstrijden beginnen inladen nog voor de finale van de SuperCars en anderzijds was het feest, want Team Peugeot Hansen pakt de titel bij de teams. Oververdiend trouwens als je het parcours bekijkt dat Timmy Hansen en Davy Jeanney hebben afgelegd het voorbije seizoen. Daarenboven werd de andere zoon Kevin Hansen Kampioen in de RX Lites en dat terwijl er met Hansen, Eriksson en Bryntesson voor de race nog drie kandidaten waren voor de titel. Eriksson reed de pannen van het dak, pakte nog in extremis de vice titel, maar Kevin Hansen pakte het goud.    

Tommy Rustad pakt Europese titel bij SuperCars

Tommy Rustad op weg naar de titel in European RX 2015
Tommy Rustad op weg naar de titel in European RX 2015
De Noor Tommy Rustad zakte naar Italië af met een voorsprong van zes punten op de Fransman Jérôme Grosset-Janin. Na de vier kwalificatieheats, waarin Rustad de pole pakte, verloor Grosset-Janin met een zesde plaats nog eens vijf punten, wat het saldo voor de halve finales reeds op elf punten bracht. Ook tijdens de halve finales scoorde de Noor één puntje beter dan de Fransman, waardoor de titelstrijd reeds voor de finales was beslecht in het voordeel van de ex circuitrijder en ex beschermeling van Martin Schanche. Via een zege in de finale onderstreepte Rustad nog maar eens zijn snelheid en zette de kers op de taart in de VW Polo van Marklund Motorsport.

Super1600: Janis Baumanis zoals verwacht

Janis Baumanis - Reanult Twingo Super1600
Janis Baumanis - Reanult Twingo Super1600
Naast de European RX en de RX Lites was ook de Super1600 aan zijn laatste wedstrijd toe van het seizoen. Hier stond Janis Baumanis in zijn Renault Twingo 26 punten los van Krisztián Szabo en kon hij in principe niet meer verliezen. Voor de vice titel was het laatste woord nog niet gezegd, want Szabo had respectievelijk een bonus van zes, acht en tien punten op Linnemann,  Misyulya en Dubourg.  Linnemann was de snelste tijdens de kwalificaties, maar Baumanis volgde in tweede stelling en had reeds voor de start van de halve finales de titel op zak. Linnemann ging door op zijn elan, won net als Baumanis een halve finale en won tenslotte ook de finale voor Shigabutdinov en Bragin. Baumanis werd uiteraard kampioen, maar Linnemann kon zodoende nog de vice titel afsnoepen van Szabo.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 19 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Italy.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons