van der Horst

Italië: Gasly wint thuisrace voor Alpha Tauri

Pierre Gasly - Alpha Tauri
Pierre Gasly - Alpha Tauri
Pierre Gasly heeft in Italië zijn eerste Grote Prijs gewonnen. De Fransman kon na een rode vlag en een straf voor de dominante Lewis Hamilton een foutloos parcours afleggen om Alpha Tauri, voordien Toro Rosso, hun tweede zege te geven. Carlos Sainz strandde amper vier tienden verderop op een tweede positie en behaalde dus ook zijn beste positie in zijn F1-carrière. Lance Stroll vervolledigde het podium. Mercedes raakte niet verder dan een vijfde en zevende positie, Red Bull en Ferrari haalden geen punten.
  • De Swert Opticiens
Bij de start kwam polesitter Lewis Hamilton goed weg en kon hij na de eerste bocht ook zijn eerste positie behouden. Valtteri Bottas startte minder goed en verloor gedurende de eerste ronde verschillende plaatsen om uiteindelijk terug te vallen naar de zesde plek. De Fin had last van zijn banden die niet op temperatuur raakten. Carlos Sainz schoof zo op naar de tweede plek, voor Lando Norris, Sergio Perez en Daniel Ricciardo. Max Verstappen viel terug naar de achtste positie. Alexander Albon en Pierre Gasly raakten elkaar in de eerste bocht, waardoor Albon schade opliep en de chicane moest afsnijden, maar er werden geen straffen uitgedeeld.

In de zesde ronde vloog een remschijf van Sebastian Vettels wagen in brand waardoor hij zonder remmen de eerste bocht miste en vervolgens zonder remmen moest opgeven in de pits. Vervolgens kregen we enkele ronden zonder noemenswaardige acties te zien tot Kevin Magnussen in ronde twintig zijn wagen moest parkeren na een motorprobleem. De Deen probeerde nog de pits te halen, maar moest uiteindelijk net voor de pitingang zijn Haas in het gras achterlaten. Dit bracht de safety car op de baan en de pitlane werd ook gesloten. Mercedes en Alfa Romeo merkten dit niet of te laat op en lieten Lewis Hamilton en Antonio Giovinazzi een pitstop maken. Drie ronden later, toen de Haas weggeduwd was, werd de pits terug geopend en iedereen die nog geen stop gemaakt had - met de uitzondering van Stroll - dook de pits in. Zo kregen we bij de herstart Hamilton nog steeds op P1, gevolgd door Stroll, Gasly, Giovinazzi, Raikkonen, Leclerc, Latifi, Sainz, Norris en Bottas. 

Amper twee ronden na de herstart moest de safety car alweer uitrukken, deze keer omdat Charles Leclerc zwaar gecrasht was in de Parabolica. Het bracht uiteindelijke zelfs de rode vlag naar buiten omdat de bandenmuur moest hersteld worden. Tijdens de rode vlagperiode werd ook duidelijk dat Hamilton en Giovinazzi allebei een stop and go-straf van tien seconden kregen. Na de stilstaande herstart vanop de grid kon Gasly opschuiven naar P2, gevolgd door Raikkonen. Hamilton dook al na één ronde de pits binnen om zijn straf uit te voeren, Giovinazzi wachtte nog twee ronden langer, het maximum toegestaan. Zij vielen uiteraard terug naar de laatste posities. Max Verstappen kwam diezelfde ronde ook de pits binnen om op te geven. Red Bull had een motorprobleem ontdekt en besloot de Nederlander te laten opgeven alvorens de motor helemaal de geest gaf.

Vervolgens kregen we te zien hoe Raikkonen elke ronde een plaats verloor aan de snellere achterliggers tot hij op P7 terechtkwam. Daarna was het een jacht van Sainz op Gasly en de strijd van Hamilton om in de punten te raken. Uiteindelijk kwam Sainz één ronde tekort om een inhaalpoging te kunnen ondernemen op de Fransman, waardoor Gasly zijn eerste F1-overwinning behaalde. Carlos Sainz kwam met gemengde gevoelens als tweede over de lijn, gevolgd door Lance Stroll. McLaren deed goede zaken in het constructeurskampioenschap met Norris die als vierde finishte. Bottas raakte niet verder dan P5 wegens oververhittingsproblemen, terwijl Riccardio vrede moest nemen met de zesde positie. Hamilton kon in de laatste ronde nog Esteban Ocon verschalken om de zevende plek in te palmen, én de Brit haalde ook het extra punt voor de snelste ronde. Het was duidelijk dat Mercedes de wagen niet afgesteld had om in verkeer te rijden, wat voor beide rijders het inhalen bemoeilijkte. Ocon, Kvyat en Perez sloten de top tien af.

Foto: AlphaTauri

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Italië 2020

#RijderTeamResultaat
1.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda1:47:06.056
2.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+0.415s
3.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+3.358s
4.Lando NorrisMcLaren Renault+6.000s
5.Valtteri BottasMercedes+7.108s
6.Daniel RicciardoRenault+8.391s
7.Lewis HamiltonMercedes+17.245s
8.Esteban OconRenault+18.691s
9.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+22.208s
10.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+23.224s
11.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+32.876s
12.Romain GrosjeanHaas+35.164s
13.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+36.312s
14.George RussellWilliams Mercedes+36.593s
15.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+37.533s
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+55.199s
17.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF
18.Charles LeclercFerrariDNF
19.Kevin MagnussenHaasDNF
20.Sebastian VettelFerrariDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 6 september 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons