van der Horst

Italië: Hamilton op record pole na urenlange vertraging – Vandoorne knap tiende

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Op een nat Autodromo Nazionale di Monza was het Lewis Hamilton die het snelst was. Het is de 69ste pole position uit zijn carrière. Hiermee verbetert de Mercedes-rijder het record van Michael Schumacher. Vorige week in Spa-Francorchamps evenaarde de Brit het aantal van de zevenvoudige wereldkampioen Formule 1. Tweede werd Max Verstappen, met Red Bull-collega Daniel Ricciardo op plaats 3. Doch zal Lance Stroll morgen op de tweede startplaats vertrekken. WK-leider Sebastian Vettel verging het niet zo goed, met slechts P8. Stoffel Vandoorne werd met zijn McLaren-Honda knap tiende.
De tifosi in Monza
De tifosi in Monza
De kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië in Monza werd door hevig regenweer – en stilstaand water op de start/finish-lijn – voor lange tijd uitgesteld. Q1 ging op tijd van start maar reeds na vier minuten kwam de rode vlag uit. Romain Grosjean verloor tegen 300 km/u de controle over zijn wagen. De Fransman tolde op het rechte stuk rond, ging links van de baan af, tikte de muur aan en kwam uiteindelijk aan de overkant van de weg tot stilstand. De wedstrijdleiding – onder aanvoering van Charlie Whiting - liet weten dat ze snel de sessie zouden herstarten maar die beslissing werd meerdere malen met een kwartier uitgesteld.

Bernd Mayländer - Safety Car Mercedes-AMG GTS
Bernd Mayländer - Safety Car Mercedes-AMG GTS
Bernd Mayländer was vandaag druk aan het werk. De safety car-rijder kwam meerdere malen op de baan om de piste te verkennen. Elke maal de wedstrijdleiding liet weten dat men over een kwartier een beslissing zou nemen werd het nieuws ontvangen door boegeroep en gejoel van de aanwezige fans. Om de tifosi wat te sussen ging WK-leider Sebastian Vettel langs de pitmuur om naar hen te wuiven, en dit onder groot jolijt van de Italiaanse fans. Hamilton gaf via zijn sociale media rechtstreeks een rondleiding van zijn kleedkamer in de Mercedes-motorhome en ook oud-drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart nam de tijd om naar de toeschouwers in de hoofdtribune te zwaaien.

Voor de teams was het dweilen met de kraan open
Voor de teams was het dweilen met de kraan open
Om de verveling te bestrijden hielden de rijders en teams zich wat bezig met verscheidene activiteiten. Bottas en Hamilton bijvoorbeeld besloten om wat op de Playstation te spelen, terwijl Ocon, Verstappen en Ricciardo de stiel van cameraman onder de knie trachtten te krijgen. De Australiër ging zelfs met de camera langs bij de buren – Mercedes AMG – maar mocht al snel de biezen pakken. Na meer dan tweeënhalf  uur wachten nam de wedstrijdleiding eindelijk de beslissing om de sessie terug te starten. In Q1 verloren we naast Grosjean ook Palmer (Renault), Magnussen (Haas), Ericsson (Sauber) en Wehrlein (Sauber). Bottas voerde het pak aan, voor Hamilton en Vettel.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Bij aanvang van Q2 schoof de McLaren van Vandoorne even weg in de Parabolica maar onze landgenoot kon de MCL32 in de juiste richting houden en zijn weg vervolgen. Even later deed Massa hetzelfde met zijn Williams. Deze keer was het Hamilton die het pak op het einde aanvoerde. Stoffel reed zich knap in de kijker door een stek te bemachtigen in Q3 met een mooie negende plaats. Teamgenoot Alonso kon niet beter dan plaats dertien en mocht zich gaan douchen. Perez (Force India), Hulkenberg (Renault), Kvyat (Toro Rosso) en Sainz (Toro Rosso) geraakten ook niet in de top 10.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Bij de start van Q3 begon het weer harder te regenen en de tien overgebleven rijders konden door een nieuwe regenbui niet anders dan terug overgaan naar de volle regenbanden. Voor Ferrari ging het zeker niet goed, en dit op het weekend van hun 70ste verjaardag. Vettel werd slechts achtste, een plaats achter teamgenoot Räikkönen. Red Bull Racing liet zien dat ze heel goed in de regen zijn maar door de gridstraffen die ze krijgen, zakken ze morgen terug naar achter op de startgrid. Het was uiteindelijk Hamilton die een goede zaak deed met de 69ste pole uit zijn carrière, een absoluut record. Stoffel Vandoorne eindigde op een tiende stek maar schuift morgen twee plaatsen naar voren door de gridstraffen van de beide Red Bull's voor hem.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Italië 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:35.554
2.Max VerstappenRed Bull1:36.702
3.Daniel RicciardoRed Bull1:36.841
4.Lance StrollWilliams1:37.032
5.Esteban OconForce India1:37.719
6.Valtteri BottasMercedes1:37.833
7.Kimi RäikkönenFerrari1:37.987
8.Sebastian VettelFerrari1:38.064
9.Felipe MassaWilliams1:38.251
10.Stoffel VandoorneMcLaren1:39.157
11.Sergio PérezForce India1:37.582
12.Nico HülkenbergRenault1:38.059
13.Fernando AlonsoMcLaren1:38.202
14.Daniil KvyatToro Rosso1:38.245
15.Carlos SainzToro Rosso1:38.526
16.Kevin MagnussenHaas1:40.489
17.Jolyon PalmerRenault1:40.646
18.Marcus EricssonSauber1:41.732
19.Pascal WehrleinSauber1:41.875
20.Romain GrosjeanHaas1:43.355

Foto's: Racing International Photography




  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons