van der Horst

Italië: Hamilton wint in Ferrari's achtertuin - Vandoorne P12 (UPDATE)

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Italië gewonnen. De Brit overleefde in de eerste ronde een aanrijding met titelrivaal Sebastian Vettel. Bijna gans de race reed de WK-leider in het zog van polesitter Kimi Räikkönen en met nog acht ronden te gaan nam hij in de eerste bocht de leiding over van de Ferrarist. Voor de Mercedes-coureur was het zijn 68ste zege uit zijn carrière. Iceman werd dus tweede, met Valtteri Bottas op de derde plaats. Vettel eindigde als vierde, na een inhaalrace én bestraffing voor Max Verstappen. Stoffel Vandoorne eindigde met zijn McLaren op de dertiende plaats.
  • Hamofa Performance
Start GP Italië 2018
Start GP Italië 2018
Bij de start kon Kimi Räikkönen de leiding behouden, voor teamgenoot Sebastian Vettel en Mercedes-rijder Lewis Hamilton. Hamilton probeerde in de derde bocht buitenom zijn Duitse aartsrivaal te gaan maar de twee kwamen in contact met elkaar. De WK-leider kon zijn weg echter zonder kleerscheuren vervolgen terwijl de SF71H van Vettel met de neus in de verkeerde rijrichting stond. Bij de start werd achteraan het pak Brendon Hartley aangetikt en moest zijn strijd vroegtijdig staken met een beschadigde ophanging. Hierdoor kwam de safety car op de baan waardoor Vettel meteen de pit in dook om zijn beschadigde voorvleugel te vervangen en zijn inhaalrace kon aanvangen.
 
Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Bij de herstart trachtte Hamilton meteen om voorbij Iceman te gaan, en het lukte in de eerste bocht. Maar tot groot enthousiasme van het Italiaans publiek ging de Fin enkele bochten later de Brit gewoon terug voorbij. Ondertussen was er wederom drama bij McLaren want Fernando Alonso moest zijn strijd al na enkele ronden staken met mechanische pech. Terwijl was Vettel al terug aan het opklimmen richting de top tien. Zijn teamgenoot dook in ronde 21 als eerste van de leiders de pitstraat in voor een set nieuwe rubbers. Even later viel Daniel Ricciardo uit met een rokende Renault-krachtbron. Vooraan dook Hamilton de pits in nadat Räikkönen rondenlang de ene snelste ronde na de andere neerzette. Hierdoor nam hij in ronde 30 terug de leidersplaats over.
 
Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Mercedes speelde een tactisch spel en liet Valtteri Bottas op de baan. De Finse Zilverpijl-rijder kreeg opdracht om de Ferrari op te houden, zodat zijn teamgenoot kon bijbenen. In ronde 37 dook Valtteri pas de pits in voor nieuwe banden en ondertussen zat Hamilton alweer vlak achter de versnellingsbak van de Ferrari nummer 7. De Ferrarist had achter Bottas beschadiging opgelopen aan zijn banden en met Hamilton op versere rubbers was de Fin een vogel voor de kat. Met nog acht ronden te gaan waagde de WK-leider zijn kans en zette zich langszij de Ferrari en dook als nieuwe leider de eerste bocht in. Niets kon hem nog stoppen en hij won uiteindelijk de race met bijna tien seconden voorsprong op Iceman.
 
Podium GP Italië 2018
Podium GP Italië 2018
Ondertussen moest Vettel ook terug de box in voor nieuw schoeisel en was terug naar een tiende stek gevallen. Met de super softs rubbers baande de viervoudige wereldkampioen zich gemakkelijk terug naar voren en leek hij te moeten settelen voor een vijfde plaats. Maar vooraan tikte Max Verstappen Valtteri Bottas tijdens hun strijd om de derde plaats even van de baan in bocht 1. Hierdoor kreeg de Limburger een tijdstraf van 5 seconden aan zijn broek. Met deze bestraffing klom Vettel uiteindelijk nog op naar de vierde stek. De kloof tussen hem en Hamilton bedraagt nu maar liefst 30 punten! Onze landgenoot Stoffel Vandoorne reed een puike wedstrijd. De West-Vlaming wist de race te beëindigen op een knappe dertiende plaats met zijn McLaren MCL33.

UPDATE: Romain Grosjean werd uit de uitslag geschrapt na een klacht van Renault betreffende de bodemplaat van de Haas F1, de wagen werd aan een technische controle onderworpen en niet conform bevonden. Stoffel Vandoorne schuift zo een plaats op naar P 12.
 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van België 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes53 ronden in 1:16:54.484
2.Kimi RäikkönenFerrari+8.705s
3.Valtteri BottasMercedes+14.066s
4.Sebastian VettelFerrari+16.151s
5.Max VerstappenRed Bull+18.208s
6.Romain GrosjeanHaas+56.320s
7.Esteban OconForce India+57.761s
8.Sergio PérezForce India+58.678s
9.Carlos Sainz Jr.Renault+78.140s
10.Lance StrollWilliams+1 lap
11.Sergey SirotkinWilliams+1 lap
12.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+1 lap
13.Stoffel VandoorneMcLaren+1 lap
14.Nico HülkenbergRenault+1 lap
15.Pierre GaslyToro Rosso+1 lap
16.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+1 lap
17.Kevin MagnussenHaas+1 lap
18.Daniel RicciardoRed BullDNF
19.Fernando AlonsoMcLarenDNF
20.Brendon HartleyToro RossoDNF

Foto's: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons