van der Horst

Italië: Kan Ferrari Mercedes verslaan in Monza?

Sebastian Vettel vs. Lewis Hamilton - Ferrari vs. Mercedes
Sebastian Vettel vs. Lewis Hamilton - Ferrari vs. Mercedes
Dit weekend gaat de veertiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 van start. Op het iconische Autodromo Nazionale Monza nabij Milaan zal aldaar de Grote Prijs van Italië plaatsvinden. Het is tevens de 68ste maal dat de GP op Monza zal doorgaan. Afgelopen zondag won Sebastian Vettel in Spa-Francorchamps en de tifosi dromen van nog een zege voor Scuderia Ferrari dit weekend. Het is reeds geleden van 2010 dat een Ferrarist nog op het hoogste schavotje van 'La Pista Magica' heeft gestaan. En tijdens de hybride/turbo tijdperk was het enkel Mercedes dat er kon zegevieren. Lewis Hamilton won er voor het merk met de ster in 2013, 2015 én 2017. Ook in 2012 kon de Brit zegevieren, maar dat was toen nog met een McLaren.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Voor Sebastian Vettel is het een terugkeer naar de plaats waar hij - toen nog bij Toro Rosso - zijn allereerste pole en zege in de koningsklasse van de autosport heeft geboekt. Voor de Duitser volgden er ginds nog twee zeges met Red Bull Racing: in 2011 en 2013. Na zijn triomf afgelopen zondag op het legendarische Spa-Francorchamps lijkt de viervoudige wereldkampioen favoriet om zijn vierde zege in Italië te scoren, en dus zijn zesde van het seizoen. Teamgenoot Kimi Räikkönen wil alvast revanche na afgelopen weekend. De Fin was sterk in de Ardense bossen, maar onvoldoende benzine tijdens Q3 op zaterdag, gevolgd door een tik van Daniel Ricciardo's Red Bull na de start op zondag gooide echter roet op het magnum-ijsje van Iceman.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Maar Mercedes zal zich niet zomaar naar de slachtbank laten brengen. Het won hier alle races sinds de hybride/turbo tijdperk en dat geldt ook voor iets. De kloof tussen Hamilton en aartsrivaal Vettel bedraagt nu 17 punten. En volgens de Brit is Ferrari op dit moment het te kloppen team. Ook Valtteri Bottas wil terug meestrijden om de zege, maar de achterstand op Lewis bedraagt reeds 87 tellen. De vraag is echter, wanneer zal Toto Wolff beslissen om alles op alles te zetten voor hun sterrijder. Dus met andere woorden: wanneer zal Bottas effectief  'wingman' worden? Het zou zeker niet vergezocht zijn, moest er zondag een Fin op kop rijden, dat hij zijn plaats moet afstaan indien de mogelijkheid zich voordoet. Zowel bij Mercedes als bij Ferrari.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Voor Red Bull Racing lijkt het een moeilijke wedstrijd te worden, op papier. Monza is een circuit dat vermogen vereist, iets wat de huidige Renault-krachtbron - vergeleken met Mercedes en Ferrari - tekort schiet. Ook Spa-Francorchamps was een plaats waar de Renault-aangedreven wagens het moeillijk zouden hebben, maar op zondag stond Max Verstappen toch mee op het podium te vieren. Voor Daniel Ricciardo is het al een hele poos geleden dat hij nog bij de laatste drie eindigde, reeds zeven races ondertussen. Voor de Australiër zal het een moeilijke opgave worden om dit te kunnen verwezenlijken. Door een motorwissel zal de goedlachse man uit Perth achteraan het pak starten, dankzij een gridstraf.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Voor McLaren zal het wederom een moeilijk weekend worden. "Uiteraard zal Monza een uitdaging zijn voor ons, net zoals we in België ondervonden", liet Vandoorne optekenen in een bericht van zijn team. De West-Vlaming kende een sportief weekend om te vergeten in Spa-Francorchamps, met als enige lichtpunt: het uitrijden van de race. "Onze wagen heeft het lastig op circuits met hoge snelheden en lage downforce, en dit (Monza) is waarschijnlijk wel het meest extreme voorbeeld hiervan. Ondanks dit alles werkt het team, zoals altijd, hard om er toch het beste van te maken elk raceweekend. Ik ben, net zoals zij, vastberaden om het best mogelijk resultaat te boeken ondanks de beperkingen van ons pakket."

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië is zaterdag rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet om 14u45. Ook de race op zondag is live te zien, en dit op Play Sports 4 vanaf 14u45. Ook de collega's van La Deux zenden zowel de kwalificatie als de race rechtstreeks uit.

Foto's: Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons