van der Horst

Italië: Pole voor Leclerc na bizarre kwalificatie - UPDATE

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
We kregen een bizarre derde kwalificatiesessie zaterdag te Monza. Nadat de rode vlag was bovengehaald na een sortie van Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), wou niemand nog als eerste beginnen aan een snelle ronde uit angst dat een concurrent zou profiteren van de aspiratie, een fenomeen dat op Monza een belangrijke rol speelt. Gevolg was dat er zo getreuzeld werd dat slechts twee rijders Charles Leclerc (Ferrari) en Carlos Sainz (McLaren) tijdig over de finishlijn waren toen de geblokte vlag viel. Een wanvertoning die ook de aandacht trok van de FIA die dan ook meedeelde dat het een onderzoek start naar het gedrag van de rijders.
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc die zich reeds zeker wist van de pole brak zijn ultieme rondje af, in tegenstelling tot Sainz die evenwel niet kon verbeteren. Met een ronde in 1:20.126 deed Leclerc 0.39” beter dan Lewis Hamilton (Mercedes) die zondag als tweede van start gaat. Valtteri Bottas (Mercedes) had nog net voor de neutralisatie in Q3 een snelle ronde neergezet goed voor de derde tijd. Hij krijgt Sebastian Vettel (Ferrari) naast zich op de tweede rij.

Nico Hülkenberg - Renault
Nico Hülkenberg - Renault
Beide Renault’s bereikten Q3 en Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg delen zondag de derde startrij. Carlos Sainz klokte de zevende tijd in de laatste sessie en ging drie piloten vooraf die geen tijd lieten noteren, Alexander Albon (Red Bull), Lance Stroll (Racing Point) en Räikkönen.

Antonio Giovinazzi - Alfa Romeo
Antonio Giovinazzi - Alfa Romeo
Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) miste nipt Q3 en moest tevreden zijn met de elfde positie. Verder raakten Kevin Magnussen (Haas), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Lando Norris (McLaren) en Pierre Gasly (Toro Rosso) niet voorbij Q2.


Romain Grosjean - Haas F1
Romain Grosjean - Haas F1
Max Verstappen (Red Bull haalde niet eens de tweede sessie, een plots verlies van vermogen van zijn motor maakte dat de Nederlander geen valabele chrono kon neerzetten. Geen ramp voor Verstappen aangezien hij wegens een motorwissel toch achteraan moet starten. Ook Sergio Pérez kende problemen met zijn Racing Point en geraakte niet voorbij Q1. Romain Grosjean (Haas) en beide Williams rijders George Russell en Robert Kubica behoorden ook bij de eerste afvallers.

UPDATE: Na de kwalificaties kregen Carlos Sainz, Nico Hülkenberg en Lance Stroll van de wedstrijdleiding een berisping voor het opzettelijk te traag rijden. De FIA zal ook zoeken naar een oplossing om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Foto's: RIP/Georges De Coster
 



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons