van der Horst

Italië: Ricciardo wint, Verstappen en Hamilton crashen

Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo en Lando Norris hebben McLaren een dubbelzege bezorgd op het circuit in Monza. Het was al sinds 2007 geleden dat McLaren daarin slaagde, terwijl het ook al van 2012 geleden was dat het team een zege kon boeken. Voor Ricciardo is het zijn eerste overwinning sinds Monaco 2018. Valtteri Bottas, die met z'n Mercedes als laatste startte, werd derde. Titelfavorieten Max Verstappen (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes) crashten halverwege de wedstrijd in de eerste chicane en sloten de dag dus puntenloos af.
Nog voor de GP van start ging, waren er problemen bij Alpha Tauri. Een mechanisch probleem bij de wagen van Yuki Tsunoda zorgde ervoor dat hij niet kon starten, terwijl Pierre Gasly melding maakte van problemen met de voorste ophanging. Hij startte de race vanuit de pitlane, maar gaf na drie ronden op.

Bij de start van de race slaagde Ricciardo erin om voorbij Verstappen te gaan en als leider uit de eerste bocht te komen. Verstappen volgde op P2, terwijl Hamilton de derde plek van Norris afgesnoept had. In de tweede chicane reden Verstappen en Hamilton zij aan zij waarbij Hamilton moest uitwijken en zo terugviel naar de vierde positie. In diezelfde chicane remde Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) iets te laat, hij sneed de chicane af en kwam onveilig terug de baan op waardoor hij contact maakte met Carlos Sainz (Ferrari). Giovinazzi spinde, verloor zijn voorvleugel en het incident zorgde even voor de virtuele safety car.

In de negende ronde raakte Sergio Perez (Red Bull) voorbij Sainz nadat het duo tweemaal zij aan zij reed. Het leverde de Mexicaan op dat moment de zesde plek op. Andere acties waren er in de top tien niet te zien tot leider Ricciardo op het einde van ronde 22 als eerste de pits opzocht. Eén ronde later volgde Verstappen zijn voorbeeld, maar een trage stop van elf seconden deed hem terugvallen tot achter Bottas op P10.

Verstappen en Hamilton crashen
Verstappen en Hamilton crashen
Hamilton raakte een ronde later voorbij Norris terwijl Ricciardo erin slaagde om Sainz in te halen, die nog niet gepit had. Op het einde van ronde 25 dook Hamilton de pits in en hij kwam zij aan zij de baan terug de baan op met Verstappen. De Nederlander zat aan de buitenkant, maar dit werd de binnenkant in het tweede gedeelte van de chicane. Hamilton behield zijn lijn waardoor Verstappen over een hoge kerbstone reed, wat zijn Red Bull de lucht in lanceerde. Zo raakte de achterkant van zijn wagen bovenop de bolide van Hamilton. Het duo strandde in de grindbak en de race was voor allebei over. Het incident bracht de safety car naar buiten en iedereen die nog verse banden moest halen, dook de pits in.

Na vier ronden safety car mocht Ricciardo de herstart nemen vanop P1, gevolgd door Charles Leclerc (Ferrari), Norris, Perez, Sainz en Bottas. Norris raakte quasi onmiddellijk voorbij Leclerc waardoor McLaren op één en twee reed, de posities die ze 22 ronden lang aanhielden tot de finish.

Bottas raakte wel nog voorbij Sainz om de vijfde plek over te nemen, terwijl Perez voorbij Leclerc ging maar daarbij wel de tweede chicane afsneed. Aangezien de Mexicaan de derde positie niet teruggaf aan de Ferrari-rijder, kreeg hij vijf seconden straftijd.

Daniel Ricciardo & Lando Norris - McLaren
Daniel Ricciardo & Lando Norris - McLaren
Bottas slaagde er een ronde later nog in om Leclerc in te halen, maar de Monegask vocht terug en pikte zijn vierde plek opnieuw in. De Finse Mercedes-rijder liet het daar echter niet bij en ging de Ferrari een ronde later definitief voorbij. Bottas probeerde later ook nog Perez in te halen. Het leverde een mooi duel op waarbij Bottas even in zijn opzet slaagde, maar te laat remde waardoor Perez zijn derde positie kon behouden. Bottas moest vervolgens gewoon achter de Red Bull blijven rijden om bij de finish de derde plek cadeau te krijgen toen de vijf seconden straftijd van Perez verrekend werden.

Zowel Ricciardo als Norris zetten hun snelste rondetijd in de allerlaatste ronde neer, en die van Ricciardo was zelfs de snelste van allemaal, wat hem nog een punt extra opleverde. En of die Italiaanse bubbels smaakten bij het podium.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Italië 2021

#RijderTeamResultaat
1.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes1:21:54.365
2.Lando NorrisMcLaren Mercedes+1.747s
3.Valtteri BottasMercedes+4.921s
4.Charles LeclercFerrari+7.309s
5.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+8.723s
6.Carlos SainzFerrari+10.535s
7.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+15.804s
8.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+17.201s
9.George RussellWilliams Mercedes+19.742s
10.Esteban OconAlpine F1 Team+20.868s
11.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+23.743s
12.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+24.621s
13.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+27.216s

Foto's: Georges de Coster



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons