van der Horst

24H Le Mans: Jacky Ickx: "Le Mans 1977 was de race van mijn leven"

Jacky Ickx
Jacky Ickx
Jacky Ickx is al jarenlang een graag geziene gast tijdens de 24 Heures du Mans, een wedstrijd die hijzelf liefst zesmaal won. Tom Kristensen deed het intussen beter met negen eindoverwinningen, maar onze landgenoot was en is nog steeds 'Monsieur Le Mans'. Voor Autosport.be haalt hij graag herinneringen op aan de wedstrijd uit 1977, een editie die hij beschrijft als "de race van mijn leven".
Jacky Ickx
Jacky Ickx
"Een favoriete auto kiezen uit alle edities die ik meereed is voor mij niet mogelijk, maar over mijn favoriete wedstrijd hoef ik niet lang na te denken. Kijk, soms wordt je verondersteld om te winnen en win je niet, en soms wordt je niet verondersteld te winnen en doe je het toch. Zo ook in 1977 toen mijn Porsche 936/77 na amper drie uur al de geest gaf. Ik stond toen ook ingeschreven als reserverijder op de zusterauto van Jürgen Barth en Hurley Haywood. Maar toen ik instapte kampte ook die wagen met problemen en hingen we pas op de 41e plaats! We gingen dan ook non-stop volgas, iets wat in die tijd allesbehalve een evidentie was. Maar we hadden niets te verliezen op dat moment. Elk uur van de wedstrijd gebeurde er wel wat en zag ik ons opklimmen in de rangschikking. Naar het einde geraak je zelfs tot in de top tien en dan denk je; waarom zouden we deze niet kunnen winnen? En zo geschiedde het ook, ondanks het feit dat we in het laatste uur opnieuw te kampen kregen met problemen, van motorische aard dit keer. We kwamen sputterend over de meet, maar wel als eerste."

Jacky Ickx (r.)
Jacky Ickx (r.)
"De wedstrijd eiste zijn tol, want op het einde was ik compleet uitgeput, zelfs gewoon rechtop staan was moeilijk. Ik was dan ook erg blij dat mijn teamgenoot Barth de wedstrijd uitreed. En dat had ook een tweede reden, ik ben namelijk geen moedig man en ik zou het niet aangekund hebben dat met mij achter het stuur de motor nog voor de finish de geest zou hebben gegeven. Die editie was echt de race van mijn leven. Pas op, ik wil daarmee niet focussen op mezelf maar voor iedereen in het team, van de man die de auto bijtankt tot de man die achteraan in de pits de berekingen doet, was het memorabel. Op een moment zie je dat ook zij langzaam beginnen te geloven in de zege, en dat is prachtig."

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op vrijdag 17 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons