van der Horst

Jakarta: Maximilian Günther eindelijk beloond met winst

2023 Jakarta E-Prix 2
2023 Jakarta E-Prix 2
Maximilian Günther was heel het weekend dominant tijdens de Jakarta E-Prix, alleen moest de Maserati-piloot gisteren tevreden zijn met plaats drie in race 1. Dat liet de Duitser zich geen tweede keer overkomen en hij pakte zondag een dominante overwinning in race 2 voor Jake Dennis (Avalanche Andretti). De derde plaats ging naar Mitch Evans (Jaguar). Stoffel Vandoorne (DS Penske) leek op weg naar een mooie vierde plaats, maar alles liep voor hem mis op het einde van de race. Ook kreeg de strijd om de titel een twist, met plots Pascal Werhlein (Porsche) terug aan de leiding.
Nog voor de start waren er al problemen voor twee heren. Zowel Sam Bird (Jaguar) als Sérgio Sette Câmara (NIO 333) werden van de grid gehaald. Uiteindelijk kwam de race met een klein beetje vertraging op gang en Günther kon na de start de leiding behouden. Dennis had een betere start dan gisteren, in tegenstelling tot Evans, die zowel Sacha Fenestraz (Nissan) als Vandoorne voorbij zag gaan. Eens de rust was teruggekeerd was, bleek al snel dat vooral Günther, Dennis en Evans zouden strijden voor winst, want vanaf dat de Attack Mode geactiveerd kon worden, werd het een haasje-over tussen deze drie. Dennis kreeg de leiding na de eerste ronde in de Attack Mode, maar bij de tweede sloeg Günther terug. De Brit probeerde wel voorbij de Duitser te geraken, maar dit mislukte. Toen kregen we al een twist voor het kampioenschap.

Nick Cassidy (Envision Racing) moest vanaf plaats tien starten en kon naar de negende opklimmen. Een mislukte aanval op concurrent Pascal Wehrlein zorgde ervoor dat zijn voorvleugel beschadigd geraakte en hij moest de pits opzoeken. Hierdoor konden Dennis en Wehrlein ineens oprukken naar de kop van het klassement. Al moest deze laatste eerst met Vandoorne afrekenen en zelf zijn laatste Attack Mode nog afwerken. Gezien Vandoorne echter minder energie had dan de rijder achter hem, was hij als een stop op de fles. Dat terwijl Günther en Dennis wegreden van de rest van het veld. Het geduld van Wehrlein was op en hij probeerde toch voorbij de Rumbekenaar te geraken, maar dat mislukte. De Duitser besloot dan maar zijn Attack Mode te wapenen. Hierdoor viel hij terug tot plaats acht achter teamgenoot António Félix da Costa, die hem wel snel terug voorliet.

Vooraan viel de race in een beslissende plooi, want Günther besloot ineens weg te rijden van Dennis en dat zonder al te zwaar energieverlies. De Avalanche Andretti-piloot had een grote kloof op Evans en co, waardoor hij zijn eigen race kon rijden. Vandoorne - op dat moment op plaats vier - kon controleren, maar na een foute inschatting in bocht dertien viel hij op twee ronden tijd terug naar plaats tien. Vooraan wijzigde er niets en reed Günther dominant richting winst, voor Dennis en Evans. Hiermee schenkt de Duitser Maserati een eerste eenzitterwinst sinds 1957. Nissan vervolledigde de top vijf met Fenestraz en Norman Nato.

In de tussenstand klimt Wehrlein zo terug naar de koppositie, maar gezien Dennis op het einde toch nog de snelste ronde wist af te snoepen van Günther, is het verschil slechts een schamel puntje. Cassidy volgt dan weer op zes tellen. Met nog vijf manches te gaan is dus alles nog mogelijk. Bij de teams loopt Porsche dan weer uit nadat het gisteren de leiding overnam van Envision Racing met 21 punten. Jaguar daarentegen wil zich nog mee in de strijd mengen en volgt op 39 punten. Nu zullen een aantal rijders het vliegtuig nemen richting Le Mans voor de etmaalrace, waarna men eind deze maand richting de Verenigde Staten trekt, waar de volgende manche zal plaatsvinden, voor het eerst in Portland.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 4 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jakarta 2.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons