van der Horst

Jakarta: Pascal Wehrlein is terug - Stoffel Vandoorne net naast het podium

Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
Het was heet tijdens de Jakarta E-Prix, bloedheet. Bij een temperatuur van 39 graden moesten 22 piloten 36 ronden afleggen en op het einde van de race kwam Pascal Wehrlein er als beste uit. De Porsche aandrijving kwam zeer sterk voor de dag en dat bleek uiteindelijk in de uitslag, gezien Jake Dennis (Avalanche Andretti) met dezelfde aandrijving de tweede plek inpalmde. Maximilian Günther (Maserati) kon helaas zijn pole niet omzetten naar winst, maar mocht toch mee op het podium. Stoffel Vandoorne (DS Penske) reed eveneens een sterke race, maar moest tevreden zijn met een vierde plaats.
  • Dreamdrive
Dat de kwalificaties van groot belang zijn voor de race bleek bij de start. Terwijl de oneven startposities op een propere lijn mochten starten, kregen Dennis en Jean-Éric Vergne (DS Penske) al snel namen als Wehrlein en Vandoorne over zich heen. Van daaruit bleven de posities voor een tijdje ongewijzigd, tot men voor het eerst de Attack Mode ging wapenen. Voor deze wedstrijd kregen de rijders zeven minuten in plaats van de gebruikelijke vier minuten. Hierdoor konden ze ook langer in de aanval gaan, maar dat betekent ook een groter verlies aan energie.

Al snel hadden de meeste rijders vooraan hun Attack Modes opgebruikt, behalve Dennis. Vooraan kon Pascal Wehrlein de leiding nemen en kreeg in zijn zog Günther, Dennis en Vandoorne. Maar het verschil tussen die vier bleek groot, gezien de Brit twee procent meer energie over had dan de rest rondom hem. Hierdoor moest Vandoorne de rol lossen nadat Dennis zijn laatste Attack Mode gewapend had en voorbij de Rumbekenaar reed. Ook na een aantal ronden kon de Avalanche Andretti rijder naar plaats twee klimmen en op een tiental ronden van het einde besloot de Brit om een aanval in te zetten op leider Wehrlein. Die mislukte, waardoor we ineens zes wagens bij elkaar kregen vooraan. Uiteindelijk kon Wehrlein toch voorblijven, hield Dennis achter zich en reed zo richting zijn eerste overwinning sinds Diriyah. Terwijl Dennis tweede eindigde, reed Günther ook zonder problemen richting de derde plaats.

Vandoorne had tijdens de race echt moeite om genoeg energie te regenereren, maar hield toch stand op de vierde plaats, en eindigde voor Vergne. In de stand zien we wel wat wijzigingen. Nick Cassidy (Envision Racing) kon nog wat opklimmen, maar niet verder dan een zevende plek, waardoor Wehrlein ineens terugkomt tot op drie punten. Dennis blijft derde, terwijl Vergne naar een vierde plaats klimt nadat Mitch Evans (Jaguar) voor een tweede keer dit seizoen uit de race gekegeld werd door zijn teamgenoot Sam Bird. Bij de teams neemt Porsche wel de leiding terug over van Envision Racing, hetzij met acht punten verschil. Maar lang mogen de heren er niet over nadenken, want morgen krijgen zij een herkansing tijdens de tweede race dit weekend.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 3 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jakarta 1.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons