van der Horst

Japan: Wordt het zondag even onvoorspelbaar als in Maleisië?

Bottas - Rosberg - Hamilton
Bottas - Rosberg - Hamilton
Japan, het land van de rijzende zon. Dit weekend gaat de zeventiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 van start op het circuit van Suzuka, slechts één week na de Grote Prijs van Maleisië. Daar leek het erop dat Lewis Hamilton met de zege ging lopen en de leiding in de tussenstand om de wereldtitel terug zou nemen, maar het noodlot sloeg vijftien ronden van het einde toe voor de Brit. De overwinning ging in rook, en vlammen op en WK-leider Nico Rosberg vergrootte zijn voorsprong naar 23 punten. Kan Hamilton zondag terug slaan of loopt Rosberg verder uit? Red Bull Racing, dat vorig weekend de 1-2 pakte, hoopt op meer pech voor het Duitse team. Bij Scuderia Ferrari daarentegen blijft het een vraag naar waar hun aanvankelijke vorm gebleven is.
  • Prospeed Competition
Gerhard Berger
Gerhard Berger
Suzuka International Racing Course: de officiële benaming van het circuit in Suzuka. Eigendom van de Honda Motor Company en een plaats waar veel wereldkampioenschappen in het verleden werden beslist. Zo won de legendarische Ayrton Senna al zijn drie titels voor McLaren-Honda in Suzuka: in 1988, 1990 en 1991. 1991 was ook de laatste keer dat de Japanse motorbouwer thuis won. Gerhard Berger kreeg de zege, als geschenk voor bewezen diensten, van diens vriend en teamcollage Senna. Een kwarteeuw later staat McLaren-Honda er beter voor dan vorig seizoen maar het lijkt onwaarschijnlijk dat zelfs Fernando Alonso of Jenson Button zouden zegevieren aanstaande zondag.

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
De lengte van het circuit meet 5,807 km lang en zondag moeten er 53 ronden worden afgewerkt, een totaal van maar liefst 307,5 km. Er zal maar één DRS-zone zijn op dit circuit met het meetpunt dat zich bevindt vlak voor bocht 16, dus net voor de chicane, en de zone zelf start na bocht 18 en loopt over het rechte stuk van de start/finish-lijn. Nico Rosberg behaalde vorig jaar de pole positie met een tijd van 1:32.584. Teamgenoot Hamilton, die de race vorig jaar voor een derde maal won behaalde de snelste tijd in de wedstrijd met 1:36.145. Met de komst van de softband zouden deze tijden weleens kunnen sneuvelen. De exacte bandenallocatie van de rijders werden eerder bekend gemaakt.

Jules Bianchi - Marussia
Jules Bianchi - Marussia
Dit weekend zal er ook stilgestaan worden bij het feit dat het reeds twee jaar geleden is dat de talentvolle Jules Bianchi er verongelukte. De jonge Fransman overleed 9 maanden later aan zijn verwondingen in Nice, Frankrijk. De 25-jarige Bianchi werd de eerste rijder die stierf tengevolge van een raceongeval sinds wijlen Ayrton Senna in mei van 1994. Daniel Ricciardo eerde zijn vriend en rivaal vorige zondag door zijn zege aan hem op te dragen. Iets wat de Australische Red Bull-rijder graag vroeger had willen doen maar het liep voor hem dit seizoen niet van een leien dakje, zo ook in Monaco en in Barcelona, twee races die hij had kunnen en misschien had moeten winnen.

Sergio Pérez - Force India
Sergio Pérez - Force India
De strijd begint te spannen voor het wereldkampioenschap met enerzijds Rosberg en anderzijds Hamilton. Straatlengtes achter hen is er nog wel strijd maar voor de derde plaats al lijkt het voor Ricciardo in de goede richting te gaan. Hij heeft nu reeds 44 punten voorsprong op Kimi Räikkönen, die op zijn beurt 7 punten meer heeft dan Ferrari-collega Vettel. Max Verstappen volgt op zes tellen van de viervoudige wereldkampioen. 46 punten staat het Steigerend Paard achter op Red Bull Racing op plaats 2 in het WK. Voor de vierde plaats is het spannender met Force India met 124 punten, drie meer dan het team van Frank Williams. Vorige week werd ook al duidelijk dat Sergio Perez ook volgend seizoen uitkomt bij het Indische F1-renstal. We hopen alvast op een leuke wedstrijd zondag, eentje zoals die van Maleisië.

Foto's:Racing International Photography, Georges De Coster & Vincent Wouters




  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons