van der Horst

Japan: Evans leidt na chaotische openingsdag

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans is na de openingsdag van de Rally van Japan, de slotmanche van het WRC, de leider. Hij heeft een kleine voorsprong op Thierry Neuville en wereldkampioen Kalle Rovanperä.
Nadat Sébastien Ogier (Toyota) de openingsproef won, donderdagavond, schoot Kalle Rovanperä (Toyota) vrijdagochtend het snelst uit de startblokken met een besttijd. Hij nam daarmee de leiding over van zijn Franse teamgenoot. Er was al meteen animo op de openingsproef door een brandje bij Dani Sordo (Hyundai) die zo meteen de handdoek moest gooien. Ogier reed lek, en moet zijn zegekansen opbergen.

De tweede proef van de dag werd zelfs niet verreden en ook de derde moest vroegtijdig gestaakt worden. Craig Breen (Ford) ging van de baan en moest opgeven. Na zijn crash was er ook schade aan de weg, waardoor ook de slotproef van de dag sneuvelde.

Net voor de middag kwam Thierry Neuville (Hyundai) even op de kop, maar Elfyn Evans (Toyota) nam de leiding na de lunch over en hield die vast tot het einde van de openingsdag. De Welshman heeft nu 3 seconden voorsprong op Neuville en 5.1 op Rovanperä. Ott Tänak (Hyundai) kende wat mechanische problemen en volgt op 13.9 seconden. Thuisrijder Takamoto Katsuta (Toyota) is voorlopig vijfde op 20 tellen.

Daarna gaapt al een gat van ruim twee minuten. Gus Greensmith (Ford) redt de meubelen voor Ford op een zesde stek. Sami Pajari (Skoda) is leider in WRC2 en zevende algemeen, voor Teemu Suninen. Drie Finnen op het virtuele podium met Emil Lindholm op plek drie in WRC2. Grégoire Munster is voorlopig vierde in WRC2, en elfde algemeen.

Morgen zijn er zeven klassementsproeven. De rally eindigt zondagmiddag.

Foto: Toyota Gazoo Racing 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 11 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Japan.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons