van der Horst

Japan: Evans leidt stevig, Toyota heerst

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Met nog amper een korte showproef te gaan is Elfyn Evans stevig leider op de openingsdag van de Rally van Japan. Dat is de slotmanche van het WRC. De Welshman profiteerde optimaal van problemen bij de concurrentie, onder meer van de opgave van Thierry Neuville die van de baan ging. Toyota bezet het hele podium in het thuisland.
Thierry Neuville (Hyundai) begon als leider aan de openingsdag nadat hij donderdag de showproef won. Maar Elfyn Evans (Toyota) haalde meteen stevig uit en zette de Belg meteen op twintig seconden. Nochtans klokte de Belg een degelijke derde tijd. Enkel Sébasiten Ogier (Toyota) kon de Welshman volgen. Drie rijders lagen tegen dan al uit de strijd. Dani Sordo (Hyundai) ging van de baan. Even later kreeg hij in dezelfde bocht gezelschap van Adrien Fourmaux (Ford), en ook Takamoto Katsuta (Toyota) had er bij kunnen liggen, maar de Japanner kon verder, weliswaar met minutenverlies. Ook Ott Tänak (Ford) kwam snel in de problemen. Zijn Puma deed een hele dag ontzettend nukkig, waardoor hij nooit vooraan te zien was.

De tweede proef was meer van hetzelfde. Evans haalde opnieuw uit en smeerde Neuville nog eens tien tellen aan, terwijl Ogier terrein verloor met een aangedampte voorruit in danteske omstandigheden. 

Na de middag sloeg Neuville meteen terug, maar in de eerste echte bocht van de tweede middagproef ging de Belg van de baan, waardoor Evans plots een gat had van bijna driekwart minuut op Ogier, die goed kwam toen hij tegen een vangrail gleed.

Evans gaat als leider slapen met een voorgift van ruim vijftig seconden op Sébastien Ogier. Kalle Rovanperä (Toyota) zet een derde Toyota op het podium, weliswaar op ruim twee minuten van de leider. Een beetje vreemd maar Andreas Mikkelsen (Skoda) is vierde, leider in WRC2 en eerste niet-Toyota. De Rally2-wagens gedijen net zoals vorig jaar erg goed in deze omstandigheden. Hij volgt op drie minuten van de leider. Nikolay Gryazin (Skoda), tweede in WRC2, is vijfde algemeen, op de huid gezeten door Esapekka Lappi (Hyundai). De Fin is duidelijk niet in zijn sas. Hij heeft zes tienden voorsprong op Grégoire Munster (Ford) die derde is in Rally2 en besloot met een besttijd in de klasse. Munster won de rally vorig jaar en 'jeunt' zich duidelijk in het land van de rijzende zon.

Straks volgt dus nog één proef. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage. Wie in België de laatste proef wil volgen, moet om 6 uur 's ochtends uit de veren.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 17 november 2023.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons