van der Horst

Japan: Hamilton op titelkoers terwijl Vettel blundert - Vandoorne P15

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Japan gewonnen. Hiermee nam de Brit de 71ste zege uit zijn F1-carrière. Mercedes teamgenoot Valtteri Bottas werd op het circuit van Suzuka tweede, gevolgd door Max Verstappen in de Red Bull. Daniel Ricciardo kende een knappe inhaalrace in de tweede rode stier en kwam als vierde over de meet. De Ferrari's eindigden slechts als vijfde en zesde: Kimi Räikkönen voor Sebastian Vettel. Sergio Perez (Force India), Romain Grosjean (Haas), Esteban Ocon (Force India) en Carlos Sainz Jr. (Renault) vervolledigden de top tien. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne werd na een goede race vijftiende.
Start GP van Japan 2018
Start GP van Japan 2018
Bij de start maakte Sebastian Vettel een kanonstart en kon al snel de beide Toro Rosso's van Brendon Hartley en Pierre Gasly verschalken, alsook de Haas van Romain Grosjean. Aan het einde van de eerste ronde kon de Duitser nog langs teamgenoot Kimi Räikkönen voorbij nadat de Fin door Max Verstappen van de baan werd gedrukt. De Nederlander verremde zich in de laatste chicane, ging rechtdoor maar kwam direct terug de baan op en tikte de Ferrari van Iceman aan. Later kreeg de jonge Limburger een tijdstraf van vijf seconden voor dit incident, die hij moest uitzitten tijdens zijn bandenstop. Na de eerste ronde reed Lewis Hamilton op kop, gevolgd door Valtteri Bottas, Verstappen en Vettel.

Verstappen, Vettel & Räikkönen
Verstappen, Vettel & Räikkönen
Na deze openingsronde moest de Safety Car uitrukken nadat Kevin Magnussen (Haas) en Charles Leclerc (Sauber) op het rechte stuk met elkaar in aanrijding kwamen. Hierdoor lag er her en der brokstukken verspreid over de piste. Niet lang nadien kon de wedstrijd terug van start gaan en Vettel zette Max al snel onder druk. Maar toen kwam wederom een moment dat de viervoudige wereldkampioen zich nogmaals in zijn eigen voet schoot. Bij het inkomen van de Spoon-curve waagde de Ferrarist zich aan een inhaalpoging op de Red Bull, maar dit eindigde in mineur. Een botsing tussen de twee was dus het gevolg en Vettel stond in de verkeerde rijrichting en viel terug naar de allerlaatste plaats, terwijl de Red Bull gewoon zijn weg kon vervolgen. De zoveelste fout dit seizoen van de toch wel ervaren rot.

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Vooraan was er weinig te beleven met de Mercedes-rijders die alles onder controle hielden, maar dankzij heel wat gevechten in de middenmoot werd het toch nog een wedstrijd die de moeite waard bleef om te volgen. Daniel Ricciardo was de ster van de wedstrijd en reed een knappe inhaalrace. Na de problemen gisteren tijdens de kwalificatie startte de Australiër pas als vijftiende. Op het einde van de GP kwam de man uit Perth als vierde over de meet. Stoffel Vandoorne, die de race aanvatte vanuit P19, werd na een goede race vijftiende. De Rumbekenaar wist beide Williams-rijders - Sergey Sirotkin en Lance Stroll - achter zich te houden. In de slotfase reed hij een achterstand van elf seconden op Alonso helemaal dicht maar vond uiteindelijk geen weg voorbij de Spanjaard. 

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Vooraan werd Hamilton nooit echt bedreigd om de zege en pakte de 71ste overwinning uit zijn F1-carrière. Hiermee vergroot hij zijn voorsprong op eerste achtervolger Vettel en de kloof bedraagt nu maar liefst 67 punten. Bottas werd tweede maar kende nog een spannende eindfase met Verstappen. Een tiental ronden kon de Limburger druk zetten op de Finse piloot en dwong hem zelfs even tot een fout in de chicane. Echter kwam het niet tot een inhaalmanoeuvre en beide heren eindigden de race op de plaatsen waar zij gestart waren. Vierde werd dus Ricciardo, gevolgd door Räikkönen, Vettel, Perez, Grosjean en Carlos Sainz Jr. Een knappe race van Pierre Gasly werd echter niet beloond met een punt en de Fransman werd met de Honda-aangedreven Toro Rosso elfde.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Japan 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:27:17.062
2.Valtteri BottasMercedes+12.919s
3.Max VerstappenRed Bull+14.295s
4.Daniel RicciardoRed Bull+19.495s
5.Kimi RäikkönenFerrari+50.998s
6.Sebastian VettelFerrari+69.873s
7.Sergio PérezForce India+79.379s
8.Romain GrosjeanHaas+87.198s
9.Esteban OconForce India+88.055s
10.Carlos Sainz Jr.Renault+1 ronde
11.Pierre GaslyToro Rosso+1 ronde
12.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+1 ronde
13.Brendon HartleyToro Rosso+1 ronde
14.Fernando AlonsoMcLaren+1 ronde
15.Stoffel VandoorneMcLaren+1 ronde
16.Sergey SirotkinWilliams+1 ronde
17.Lance StrollWilliams+1 ronde
18.Charles LeclercAlfa Romeo SauberOpgave
19.Nico HülkenbergRenaultOpgave
20.Kevin MagnussenHaasOpgave


Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons