van der Horst

Japan: Teambaas Arrivabene woedend na Ferrari-blunder

Maurizio Arrivabene
Maurizio Arrivabene
"Onaanvaardbaar!", zo was de mening van Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene over de gigantische blunder met de banden tijdens Q3. In plaats van - net zoals al de anderen van het veld - het laatste segment van de kwalificatie voor de Grote Prijs van Japan op slicks te starten, besloot men bij de Italiaanse renstal om beide wagens met de intermediates te laten rijden en dat op een relatief droge baan. Dit met de overtuiging dat een hevige regenbui per direct zou volgen. Maar het werd al snel duidelijk dat dit een foute inschatting was, en zowel Kimi Räikkönen als Sebastian Vettel keerden terug naar de pits om van schoeisel te wisselen. De regen kwam uiteindelijk toch maar het kalf was dan reeds verdronken.
Vandoorne & Vettel
Vandoorne & Vettel
Beide rijders maakten elk een fout op een vochtige baan aan de Spoon-curve. Vettel kwam zelfs naast de baan terecht. De Fin werd uiteindelijk nog vierde maar Vettel werd slechts negende. Na het einde van de sessie weigerde Vettel om de schuld bij zijn team te leggen maar zijn baas was alles behalve zacht voor het team. "Door de manier waarop dingen werden gedaan, denk ik niet dat de pole positie in ons bereik lag. Maar wat er vandaag gebeurde is onaanvaardbaar", zei Arrivabene aan het Engelse Autosport. "Ik ben woedend. Het is niet de eerste keer dat zo'n fouten zich voordoen. Ik ga niet met de vinger naar iemand wijzen, maar ik ben erg ontgoocheld." 

Kimi Räikkönen & Maurizio Arrivabene
Kimi Räikkönen & Maurizio Arrivabene
Arrivabene denkt dat de beslissingen die genomen werden aan de pitmuur gewoon niet goed genoeg zijn en suggereerde dat het team het nodige personeel met de juiste ervaring mist. "Het was heel duidelijk te zien wat er op de baan gebeurde, zeker omdat al de anderen de pits verlieten op slicks", ging de Ferrari-teambaas verder. "Soms is het gewoon beter om niet naar computers te kijken en gewoon naar het circuit te zien. Gewoon je gezond verstand gebruiken", voegde de Ferrari-topman eraan toe. "Het is waar dat we een jong team hebben en we waarschijnlijk een oude rot missen; een ervaren persoon die de capaciteiten heeft om de situatie correct en snel in te schatten."

Foto's: Racing International Photography & Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 6 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Japan.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons