van der Horst

Japan: WRC eindigt met dubbele Belgische zege

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville heeft de Rally van Japan op zijn naam geschreven. Dat was de slotmanche van het wereldkampioenschap rally. Het werd een compleet Belgisch feest, want Grégoire Munster boekte zijn eerste zege ooit in WRC2.
Elfyn Evans (Toyota) opende de slotdag met de snelste tijd waarmee hij meteen druk zette op Thierry Neuville (Hyundai) maar de Belg kreeg al snel een vrijgeleide wanneer de Welshman lek reed en terugviel in de stand. Japan mag dan al het land van de rijzende zon zijn, daar was kort later niets meer van te merken toen de hemelsluizen open gingen, wat ook in het voordeel speelde van de Belg. Neuville kon na het wegvallen van Evans gecontroleerd naar winst rijden, wat hij ook deed. "Het was geen gemakkelijke wedstrijd, en geen gemakkelijk jaar, maar we gaan wel een goed einde van het jaar tegemoet. We hebben het hele weekend getoond dat we de snelheid hebben. En nu moeten we verder werken naar volgend jaar toe", aldus Neuville due zorgde dat het WRC-seizoen sloot met de Brabançonne.

Neuville haalde het uiteindelijk met ruim een minuut voorsprong op zijn teamgenoot Ott Tänak (Hyundai). Feest dus bij Hyundai, en dat in de schaduw van de Toyotafabrieken. Takamoto Katsuta (Toyota) redde wel de meubelen met de derde plaats. De Japanner was daar uiteraard heel tevreden mee! Hij zat al het hele jaar met deze wedstrijd in zijn hoofd. Hij hield ook netjes Sébastien Ogier (Toyota) achter zich en had nog een voorgift over van een twaalftal seconden. De Fransman was misschien de snelste man afgelopen weekend, maar verloor alle kansen door een lekke band op de openingsdag.

Evans moest uiteindelijk vrede nemen met een vijfde stek en zag zo een mooi einde van een moeilijk seizoen, letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Gus Greensmith (Ford) eindigde zesde na een onopvallend weekend. Kalle Rovanperä

Grégoire Munster - Hyundai i20
Grégoire Munster - Hyundai i20
In WRC2 werd geschiedenis geschreven. De 26-jarige Emil Lindholm (Skoda) had aan een podiumplaats genoeg om de titel binnen te halen. De zoon van Sebastian Lindholm wipte namelijk nog over Andreas Mikkelsen die afgelopen weekend niet aan de start stond. De Noor kon toch zijn puntentotaal niet meer verbeteren en moet zich dus tevreden stellen met de vice-titel.
De winst ging naar Grégoire Munster (Hyundai) die zo zijn eerste winst boekt in WRC2 en dus voor een mooie Belgische dubbel zorgt in Japan. Munster eindigde ook zevende algemeen dankzij een uitgekiende bandenkeuze op de slotdag. Munster scoorde zelfs nog een puntje op de Power Stage!

In de WRC-eindstand staat Rovanperä dus helemaal bovenaan met een totaal van 255 punten, 50 meer dan Ott Tänak die zo wel de vice-titel binnen haalt. Thierry Neuville eindigt uiteindelijk derde met 193 punten. Bij de merken was Toyota al langer kampioen. Toyota Gazoo Racing verzamelde uiteindelijk 525 punten, Hyundai Motorsport 457.

Het volgende seizoen is amper twee maanden verwijderd. Midden-januari trekken we opnieuw naar Monaco voor de traditionele opener: de Monte Carlo!

Foto: Toyota Gazoo Racing & Grégoire Munster | Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 13 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Japan.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons