van der Horst

JAS Motorsport onthult nieuwe Honda Civic Type R TCR

Honda Civic FL5 TCR
Honda Civic FL5 TCR
Een WTCR-titel bleek voor Honda-topper Esteban Guerrieri de voorbije vijf seizoenen niet weggelegd. Maar met tien overwinningen is de Argentijn terzake wel de recordhouder. Die behaalde de vaak erg emotionele Zuid-Amerikaan aan het stuur van een door ALL-INKL.COM Münnich Motorsport gerunde Honda Civic. Precies vandaag onthulde JAS Motorsport de nieuwe Honda Civic Type R TCR die in 2023 zijn circuitdebuut maakt. De nieuwe auto, gebaseerd op het nieuwste productiemodel FL5 Type R, bouwt voort op zijn succesrijke voorganger die anno 2015 in de TCR-competitie debuteerde.
  • De Swert Opticiens
Honda Civic FL5 TCR
Honda Civic FL5 TCR
De belangrijkste kenmerken zijn een gloednieuw koetswerkdesign en dito aerodynamisch pakket om de neerwaartse druk te verbeteren, een nieuw chassis dat meer stabiliteit in bochten en meer veiligheid voor de bestuurder garandeert, verbeterde rem- en transmissiesystemen plus een raceversie van de viercilinder, tweeliter turbomotor van de Type R-straatversie. De ergonomisch verfijnde cockpit komt dan weer tegemoet aan de nieuwste wereldwijde FIA-veiligheidsnormen.

Honda Civic FL5 TCR
Honda Civic FL5 TCR
Tevens is ook een 'endurance'-versie, beïnvloed door de kennis opgedaan via het NSX GT3 Customer Racing Program, beschikbaar voor klanten die zinnens zijn deel te nemen aan kampioenschappen zoals de VLN, 24h Series, IMSA Michelin Pilot Challenge en dies meer. Extra verlichting, koeling voor de bestuurder en een anti-remblokkeersysteem zijn beschikbaar, samen met een herzien 'quick-fill'-tanksysteem en een meer geavanceerd cockpitdisplay dat de bestuurder in realtime meer relevante informatie biedt.

De auto werd op 5 december voor het eerst aan de tand gevoeld door Honda-fabrieksrijder Nestor Girolami op Circuit Tazio Nuvolari in het Italiaanse Cervesina  en doorloopt er nu een grondig test- en ontwikkelingsprogramma voordat de eerste exemplaren in april aan de klanten worden geleverd.

De nieuwe Civic Type R TCR zet een lange en succesvolle samenwerking voort tussen Honda en JAS Motorsport. Die begon in 1998 en werd geïntensiveerd toen JAS in 2001 werd gekozen om de eerste Civic Type R te ontwikkelen voor circuitraces en in rallysport.

Foto's: JAS Motorsport

.
 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR op maandag 12 december 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons