van der Horst

Jeddah: Azcona kampioen, de laatste pole voor Berthon

Mikel Azcona: laatste WTCR-kampioen
Mikel Azcona: laatste WTCR-kampioen
Tranen van geluk bij Mikel Azcona, die aan een derde plaats in de allerlaatste WTCR-shoot out genoeg had om zich mathematisch te verzekeren van de rijderstitel en Yann Ehrlacher als kampioen op te volgen. Azcona's BRC Hyundai N Squadra Corse mocht juichen om de titel bij de teams en dat deed ook Comtoyou-rijder Nathanael Berthon die deze allerlaatste mogelijkheid benutte om de pole (voor race 1) te pakken, onder de neus van Norbert Michelisz. Tom Coronel en Gilles Magnus stootten eveneens door tot Q3 waarin zij als vierde en vijfde aantikten. Droefnis en gelatenheid in het Honda-kamp daarentegen. De 40kg succesballast torsende Honda's kwamen topsnelheid tekort waardoor Nestor Girolami op een teleurstellende twaalfde startplaats voor beide races uitkwam en een heel slechte beurt maakte in de strijd om de tweede plaats. Comeback-man Rob Huff en Attila Tassi lukten in Q2 een identieke tiende tijd maar de Hongaar vertrekt morgenavond vanop de pole in wat de ultieme WTCR-afspraak wordt.
Nathanael Berthon: Eindelijk die pole
Nathanael Berthon: Eindelijk die pole
Azcona klaarde dus al snel de klus, van een titelstrijd was er na afloop van de meeting in Bahrain toch al lang geen sprake meer. Zeker niet nadat de Spanjaard Q1 als snelste had afgesloten voor het Comtoyou-trio Gilles Magnus-Franco Girolami-Nathanael Berthon en meteen duidelijk was dat de zwaar beladen Honda's dit weekend niet mee aan de feestdis zouden zitten. Nestor Girolami, geruime tijd op de wip, verbeterde slechts in extremis naar P10, waardoor hij alsnog Q2 haalde. 

Terwijl Nathanael Berthon in Q2 met hulp van Coronel de snelste chrono liet optekenen en Azcona zich met een tweede tijd van Q3-deelname én dus de titel verzekerde, sloot Nestor Girolami de sessie als laatste af. De Argentijn ziet zijn voorsprong op de Fransman - die in Q3 recidiveerde - van 37 tot 27 punten gereduceerd en moet morgen in beide races bovendien als twaalfde van start. De rijderstitel mag dan al zijn begeven, het duel om de vicekampioenstitel belooft een regelrechte thriller te worden.

Uitslag Q1
 Uitslag Q2
 Uitslag Q3
Stand Rijders na Qualifying

Foto's: FIA WTCR


 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 26 november 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons