van der Horst

Jeddah: Gilles Magnus wint laatste WTCR-race, Nestor Girolami vicekampioen

Winst voor Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Winst voor Gilles Magnus - Comtoyou Team Audi Sport
Gemengde gevoelens in de Comtoyou Racing-box na afloop van de seizoenafsluiter in het Saudische Jeddah. Gilles Magnus maakte dankbaar gebruik van de incidenten voor zich om naar een verdiende derde seizoenzege te cruisen voor teamgenoot Viktor Davidovski en kampioen Mikel Azcona. De vreugde om de dubbel bij het team van Jean-Michel Baert stond in schril contrast met de tristesse van Nathanael Berthon. De Fransman stond weliswaar nog drie punten bij rivaal Girolami in het krijt toen zijn beladen duel met Rob Huff om P5 in een crash en opgave eindigde. Nestor Girolami had op dat ogenblik aan een achtste plek genoeg om nipt zijn tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen. Het incident maakte dat de allerlaatste WTCR-rondjes ooit achter de safety car werden afgewerkt. De FIA World Touring Car Cup is na vijf seizoenen verleden tijd, focus nu op de TCR World Tour.
  • St. Paul
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
In een seizoenafsluitende race gaat het er altijd iets heviger aan toe en dat was in Jeddah niet anders. Esteban Guerrieri ging na de openingsronde in de fout toen hij polesitter Attila Tassi de leiding poogde te ontfutselen en mocht meteen naar het opgavepark. Een zelfde lot was een ronde later ook de jonge Hongaar en zijn belager Nick Catsburg beschoren toen een overenthousiaste Franco Girolami zich bij een uitrempoging op het duo verslikte, met opgave voor het drietal als gevolg. 

Podium Race 2
Podium Race 2
Gilles Magnus kreeg zodoende de leiding in de schoot geworpen en zou die na een foutloze, achter de safety car geëindigde rit niet meer afstaan. Viktor Davidovski, naast Tassi vanop de eerste rij gestart, werkte Magnus' vlucht in de hand door het Hyundai-duo Azcona-Michelisz achter zich te houden. De Macedoniër werd voor zijn ijver beloond met een knappe tweede plaats.

Rob Huff vs. Nathanael Berthon
Rob Huff vs. Nathanael Berthon
Achter de beide Hyundai-rijders leverden Rob Huff en Nathanael Berthon strijd om de vijfde plaats. De Audi Sport-piloot moest sowieso aan de Cupra-rijder voorbij wilde hij de driepuntenkloof die hem nog van Nestor Girolami, dan achtste, scheidde nog dichten. Per mislukte poging groeide ook de frustratie en die werd de Fransman uiteindelijk fataal: een iets te optimistische 'move' binnendoor bij de Brit eindigde met een afgebroken voorwielophanging.

Nestor Girolami - Münnich Motorsport Honda Civic
Nestor Girolami - Münnich Motorsport Honda Civic
Dat Girolami net tevoren na een aanval van Daniel Nagy een bank achteruit moest was dan ook irrelevant voor het eindklassement. Achter kampioen Azcona hield Girolami voor 14 punten vast aan de tweede plaats voor Berthon en Michelisz. Gilles Magnus en Rob Huff eindigden het seizoen ex aequo maar dankzij drie overwinningen sluit onze landgenoot zijn WTCR-verhaal als vijfde af.

Uitslag Race 2
Eindstand Kampioenschap Rijders
Eindstand Kampioenschap Teams
Eindstand WTCR Trophy

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 27 november 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons