van der Horst

Jeddah: Nathanael Berthon (Comtoyou Racing) wint openingsrace, vicetitel lonkt

Winst voor Nathanael Berthon
Winst voor Nathanael Berthon
Nathanael Berthon (Comtoyou Racing) verzilverde zondagavond in Jeddah zijn pole met een verdiende zege, de tweede voor de Fransman na winst op de Anneau du Rhin. De Audi Sport-piloot leidde van start tot finish voor Norbert Michelisz (BRC Hyundai), de Hongaar zat de leider racelang op de huid. Het Comtoyou-trio Tom Coronel, Franco Girolami en Gilles Magnus maakte de top 5 vol. Een onmondige Nestor Girolami (Münnich Motorsport Honda) tikte pas als tiende aan en zag zijn voorsprong van 27 punten op Berthon voor aanvang van de ultieme WTCR-race tot vijf punten gereduceerd.
Nestor Girolami die gisteren niet verder was gekomen dan een 12de startplaats voor beide races, bleek na afloop van de kwalificatie niet voldoende benzine in de Honda-tank te hebben. De Argentijn werd hiervoor in beide treffen naar de vijftiende en laatste startplaats teruggezet. 'Bebu' maakte bij de start vier plaatsen goed, kreeg er naderhand nog eentje van teamgenoot Esteban Guerrieri cadeau en kwam finaal als tiende onder de geblokte vlag door.

Rivaal Nathanael Berthon van zijn kant behield bij de start moeiteloos de leiding voor Michelisz en Tom Coronel die mooi aan kampioen Azcona voorbij was gegaan. De Nederlander kampte met onderstuur en bood  stalgenoot Franco Girolami de kans om naar Michelisz toe te rijden en een gooi naar diens tweede plaats te doen. De jongste van de Girolami-broers hees zich in de slotfase nog wel naast maar niet voorbij de Hyundai-rijder waarna hij in het zicht van de finish de derde stek annex podiumplaats aan Coronel teruggaf. 

Achter  TCR Europe-kampioen Girolami die zich deze keer op positieve wijze in de kijker wist te rijden, vochten Gilles Magnus en kampioen Azcona een racelang duel uit voor de vijfde plaats. Een tweestrijd die in de slotronden bitsiger werd, waarbij schade of uitvallen van onze landgenoot plaatswinst voor Nestor Girolami en een beperkter puntenwinst voor Berthon had kunnen betekenen. De Sinjoor bleef na een tik van de Spanjaard gelukkig op de baan en finishte alsnog als vijfde. 
 
Berthon gaat in de laatste WTCR-confrontatie als tiende van start, vijf plaatsen voor Nestor Girolami. Voor de Fransman komt het er op aan zes punten meer te scoren dan de Honda-rijder om alsnog vicekampioen te worden.

Uitslag Race 1

Foto: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 27 november 2022.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons