van der Horst

Jo Jamers maakt comeback bij VR Racing

Jo Jamers
Jo Jamers
Jo Jamers is back in business. De Zolderse tuner die eind 2015 na 30 seizoenen afscheid nam van de nationale autosportwereld, komt terug als teamchef van VR Racing, het team van Dirk en Tom Van Rompuy en waarin ook Erik Qvick een zeer belangrijke rol speelt als technisch brein. De ketting is volgens Dirk Van Rompuy nu compleet en het doel met de bijzonder knappe MARC Cars V8 met de look van de BMW M2 is om de titel te viseren in de BGDC, en goed presteren tijdens de 1000 km van Palanga als voorbereiding op de race van het seizoen, de 24 Hours of Zolder.
First Motorsport wint 24H Zolder 2010
First Motorsport wint 24H Zolder 2010
De lijst van piloten waarmee Jo Jamers van First Motorsport ooit samenwerkte, is indrukwekkend. Van de pure amateur tot de grootste profs zoals bvb Maxime Martin en Maxime Soulet. Teveel om op te noemen, maar één naam komt veel terug in het verhaal. Het is Henk Haane, de eerste klant destijds van Jo Jamers met de Renault 5 GT Turbo en die tevens ook zijn steentje bijdroeg, samen met Bert Longin, Anthony Kumpen en Frank Beliën in het grootste succes uit de loopbaan van First Motorsport, namelijk winst in de 24 Hours of Zolder in 2010.

VR Racing by Qvick Motors - BMW M2 V8 MARC Car
VR Racing by Qvick Motors - BMW M2 V8 MARC Car
Jo Jamers: “Ik ben zeer vereerd met het feit dat ik aan de slag kan als teamchef bij VR Racing en kan samenwerken met Erik Qvick. Dirk en Tom Van Rompuy reden verschillende seizoenen bij First Motorsport met Porsche en stonden meermaals op het podium, terwijl ik ook een enorme bewondering heb voor Erik Qvick. Hij ontwikkelde mee met Belgium Racing de Ultima tot een echte racewagen en bouwde een zeer snelle achterwielaangedreven MINI. En zijn laatste creatie voor VR Racing op basis van de Marc Cars V8 BMW M2 is opnieuw een juweeltje. Ik had reeds meerdere aanvragen gekregen van andere teams, zelfs reeds in 2016, toen ik nog maar amper was gestopt. Maar ik was er toen niet klaar voor. Nu ben ik gezwicht voor VR Racing. Een schitterend team met goede piloten en een perfecte technische ruggesteun. Ik heb trouwens niets dan goede herinneringen aan de familie Van Rompuy. Ik denk dat ik een meerwaarde kan betekenen en mee de ketting sterker maken”.

ProSpeed Competition vs. First Motorsport met vader en zoon Van Rompuy
ProSpeed Competition vs. First Motorsport met vader en zoon Van Rompuy
Jamers begon zijn carrière in de merkencup van Renault en ontpopte zich als gevaarlijke outsider tussen de topteams. Nadien leverde hij verschillende kampioenen af en werd de referentie in de merkencups van Renault en Toyota. Het was trouwens met een Toyota Yaris van First Motorsport dat de toenmalige 16-jarige Tom Van Rompuy zijn eerste stappen zette in de Starters Cup. Nadien ging Jo richting endurance en Porsche, waarin hij op nationaal vlak ook telkens een hartig woordje meepraatte voor de ereplaatsen. Jo werd een meesterstrateeg in lange afstand en stond steeds met zeer fris materiaal aan de start. Na enkele malen net niet mocht hij de Zolderse klassieker uiteindelijk toch op zijn palmares bijschrijven in 2010 met Kumpen, Longin, Beliën en Haane die zijn vertrouwen kregen.

Dirk & Tom Van Rompuy in 2008 met First Motorsport
Dirk & Tom Van Rompuy in 2008 met First Motorsport
“Na mijn hartproblemen ben ik op vraag van mijn vrouw beginnen afbouwen, heb ik uiteindelijk de boedel verkocht en ben ik gestopt”, gaat Jamers verder. “In het begin was dit geen probleem, want ik was bezig met de verhuis naar een nieuwe privé-woonst waarin nog een beetje werk was. Maar eens gesetteld, kwam het zwarte gat en het gemis. Momenteel ben ik perfect gezond en is de job van teamchef een verademing. Ik ben nog te jong om met pensioen te gaan. Ik wil iets om handen hebben."

2008: Winst voor de familie Van Rompuy in Porsche van First Motorsport
2008: Winst voor de familie Van Rompuy in Porsche van First Motorsport
"Stress van investeringen en dergelijke is er niet meer bij en ik kan me voor 100% concentreren op de voorbereidingen en het verloop van de races. Het technische gedeelte is voor de crew van Erik, maar het is altijd handig als een teamchef ook technisch is onderlegd. Dan kan je alles beter inschatten en kan je makkelijker en sneller beslissingen nemen. Ik kijk er in ieder geval naar uit om samen te werken met VR Racing en zijn piloten en de crew van Qvick Motors. Er is in ieder geval wederzijds veel respect van alle partijen en we zitten met een schitterend en een niet overbelastende kalender”, besluit een enthousiaste Jo Jamers. 

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers, VR Racing & First Motorsport   Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 9 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons