van der Horst

Jorrit Pex pakt Europese KZ1 titel na onwaarschijnlijke finale

Lorenzo Camplese
Lorenzo Camplese
Jorrit Pex is voor de derde keer in zijn carrière Europees kampioen karting geworden. De Nederlander pakte in extremis de titel na een onwaarschijnlijke finale waarin de titelkandidaten één voor één zichzelf uitschakelden. Het is voor de Limburger zijn derde Europese titel en hij komt daarmee in het rijtje van bekende namen als Jonathan Thonon, Rick Dreezen, Marco Ardigo en uiteraard Max Verstappen. In de KZ2 is de Europese titel voor Emil Skaras terwijl in de Academy klasse Robert De Haan opnieuw ontketend was, maar bestraft werd met een DQ.
Het was een ontzettend warm weekend in Sarno, waar de KZ1 en KZ2 schakeklassen hun sluitstuk van de Europese campagne kenden. Al vanaf de trainingen tikte de thermometer aan de voet van Vesuvius vlot de 30 graden aan, omstandigheden die we dit seizoen nog niet heel vaak zijn tegengekomen.

Thomas Martens - Academy Trophy
Thomas Martens - Academy Trophy
Academy Trophy: DQ nekt Robert De Haan, Delbart haalt de finale
Ook de Academy Trophy vervoegde het veld afgelopen weekend in Italië. De klasse die opgezet is door de FIA en waarin rijders met identiek materiaal het tegen elkaar opnemen was aan haar tweede van drie meetings toe. Net zoals tijdens de openingsmanche in Wackersdorf bleek titelverdediger Robert de Haan een klasse apart. In de laatste heat op zondagochtend versloeg De Haan zijn rechtstreekse tegenstander Oleksandr Partyshev en pakte daarmee de pole voor de finale. Daarin was hij een klasse apart. De Nederlander reed 5,8 seconden voorsprong bij elkaar en won, maar toen kwam de koude douche. De Haan kreeg een DQ achter zijn naam voor sleutelen op de pre-grid, iets wat nadrukkelijk verboden is in de kartsport. Oleksandr Partyshev mocht feestvieren want hij verschalkte Kajus Siksnelis na een mooie strijd en kreeg de zege door de DQ van de Haan cadeau. Siksnelis werd tweede, Paolo Ferrari derde. De Belgen kenden opnieuw een lastig weekend in dit sterke veld. Thomas Martens werd eruit geknikkerd in de eerste race en dan wordt de finale halen moeilijk. Hij deed het verdienstelijk met P18 en P14 in de daaropvolgende heats maar de finale zat er niet meer in. De tweede Belg in het veld, Lois Delbart, wist zich wel te plaatsen voor de finale. De Waal werd daarin verdienstelijk 25e.
Laatste afspraak voor de Academy Trophy, na de zomerpauze, in September op de baan van Lonato!

Emil Skaras - KZ2
Emil Skaras - KZ2
KZ2: Emilien Dinner wint finale, Emil Skaras nieuwe kampioen
Er moesten op zondag ochtend nog drie heats afgewerkt worden. Alessio Piccini won de eerste, ten koste van David Vidales die tot dan ongeslagen was. Senna Van Walstijn en Guiseppe Palomba wonnen heat twee en drie en startten de finale als tweede en derde. Hun kansen op winst verdwenen als sneeuw voor de zon toen Palomba en Van Walstijn met elkaar in contact kwamen, vlak na het doven van de lichten. De Nederlander liep daarbij een een handblessure op en moest de handdoek gooien terwijl Palomba zijn kansen op de zege definitief verspeelde. Vidales merkte maar weinig van het incident na de start en nam de kop voor het trio Denner, Besancenz en Nomblot, alle drie op een Sodi Kart. Vidales had alle moeite om de achtervolgers achter zich te houden en ondanks sterk verdedigend werk vond Denner buitenom de haakse rechtse na het lange rechte stuk toch een opening. Hij nam de leiding over en won de finale waarmee hij een Franse triple inleidde. Besancenz en Nomblot werden namelijk tweede en derde. Daarachter reed Skaras rond de crashes heen. De Zweed had voldoende aan een achtste plaats om zich van de Europese titel te verzekeren. 

Jorrit Pex - KZ1
Jorrit Pex - KZ1
KZ1: De geschiedenis herhaalt zich in Sarno, Jorrit Pex profiteert optimaal
Geen mens die het kon verzinnen maar de onvoorspelbaarheid in kartwedstrijden werd nog maar eens bewezen. birelART rijder Alessandro Irlando won de laatste heat in de ochtend en pakte daarmee een plaats op de eerste rij. De poleposition was echter voor Simo Puhakka die met zijn TonyKart vanaf de best mogelijke positie mocht beginnen. Puhakka mistte zijn start echter en moest de leiding aan Irlando laten. Kort daarachter belandden Anthony Abasse en Matteo Vigano samen in de bandenstapels. Nog voor de eerste bocht goed en wel aangesneden was, verloren we met Abasse de leider in de tussenstand en met Vigano de regerend wereldkampioen KZ2. De ontgoocheling droop van de piloten hun gezichten maar vooraan ging de race gewoon door. Jorrit Pex, Stan Pex en Rick Dreezen kwamen goed doorheen de eerste paar ronden en wisten zelfs enkele plekken op te schuiven.

Rick Dreezen - KZ1
Rick Dreezen - KZ1
En dan herhaalde de geschiedenis zich in Sarno. Puhakka en Irlando haakten in elkaar en dienden op te geven. Ene Max Verstapppen vergreep zich enkele jaren geleden aan identiek hetzelfde foutje toen ook hij de KZ1 titel vergooide in Sarno! Met Irlando en Puhakka naar de kant nam Lorenzo Camplese de leiding over. Bas Lammers volgde op twee, Marco Ardigo op drie. Daarachter volgde Jorrit Pex op vier. Wou de Nederlander kampioen worden, dan moest hij voorbij aan Ardigo. Het gat tussen beiden was echter te groot en aan een inhaalpoging verwachtte niemand zich. Tot de pechduivel zich voor een derde keer  in de titelstrijd kwam moeien. Marco Ardigo moest zijn TonyKart plots parkeren met technische problemen. Pex won dat broodnodige plaatsje en kwam als derde over de streep, genoeg voor de Europese titel. Vooraan kreeg meevoudig kampioen Lammers het gat naar Camplese niet meer dicht waardoor de Italiaan won, gevolgd door vier Nederlanders; Lammers, Jorrit Pex, Stan Pex en Marijn Kremers. De Belg Rick Dreezen werd tiende in de finale na een sterke inhaalrace.  

Foto's: FM Image


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 17 juni 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons