van der Horst

Jumbo Racedagen: Het eerste punt voor Maxime Potty

Maxime Potty
Maxime Potty
Voor de start van het weekend in Zandvoort had Maxime Potty reeds zijn doel kenbaar gemaakt: in het kader van de tweede afspraak van het seizoen wilde hij eindelijk de score openen in TCR Europe. Door een 10e plaats in de tweede wedstrijd behaalde de Comtoyou Racing-rijder zijn eerste punt. Die eerste top 10-notering beantwoordde evenwel niet volledig aan zijn verwachtingen.
"Het was een lastig weekend”, bekende de Belgian VW Club-rijder. “Ik had nochtans vertrouwen getankt omdat ik in actie kwam op een circuit dat me tot dusver altijd al heeft gelegen. Van bij de eerste vrije trainingen zat ik in het goede ritme met een vijfde en vervolgens vierde plaats.”

Helaas ging het in de kwalificaties de verkeerde kant uit. “We begrepen het niet!”, gaf de jonge kerel van 18 jaar toe. “We monteerden de banden voor de kwalificaties op mijn Volkswagen Golf GTI TCR, wat haar gedrag compleet veranderde… en in de slechte zin! “De achterkant danste constant en de wagen was moeilijk te besturen. Het resultaat was dat ik niet beter kon doen dan een 14e plaats en bijgevolg niet mocht deelnemen aan het tweede gedeelte van de kwalificaties – voorbehouden aan de 12 snelste wagens. We weten echter hoe belangrijk een goede uitgangspositie is op de startgrid. Niet alleen met het oog op punten te pakken, maar ook om het risico op aanrijdingen in de buik van het peloton te vermijden.”

Maxime wist dat hem een moeilijke taak wachtte daar hij tweemaal vanaf de zevende rij diende te starten en dat op een circuit waar inhalen zeer moeilijk is. “De openingsfase van de race was geanimeerd”, vertelt Max. “Op een bepaald moment kon ik twee tegenstanders voorbijsteken door mijn wagen tussen die van hen te plaatsen. In dat avontuur speelde ik echter een zijspiegel kwijt… Ik verloor mijn concentratie een beetje op de lange rechte lijn omdat ik niet precies wist waar mijn rivalen zich bevonden. Op het ogenblik dat we de Tarzanbocht aansneden, merkte ik dat ik te laat remde en op een plaats waar een beetje zand lag schoof ik van de baan.”

Op Pinkerstermaandag startte Maxime opnieuw vanaf de 14e plaats en dat voor vele tienduizenden toeschouwers (meer dan 110.000 gemeten over het ganse weekend). Hij reed een solide wedstrijd en kon uiteindelijk beslag leggen op het punt verbonden aan de tiende plaats. “Dat is een magere troost”, bekende hij. “Het beantwoordt helemaal niet aan onze doelen. De mindere prestaties tijdens de kwalificaties hebben ons het hele weekend achtervolgd. We zijn ontgoocheld, maar we laten het hoofd niet hangen. We moeten ons herpakken en nog harder werken om de zaken op orde te krijgen tegen de volgende wedstrijd.”

Die volgende race wordt verreden op het circuit van Spa-Francorchamps, waar TCR Europe op 9 en 10 juni zijn derde afspraak van het seizoen afwerkt. In de Belgische Ardennen azen Comtoyou Racing en Maxime Potty op revanche!

Belgian VW Club



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Europe op dinsdag 22 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jumbo Racedagen.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons