van der Horst

Kampioenen gekend – Geslaagde test voor 'MDK'

MDK - Ford Fiësta Supercar
MDK - Ford Fiësta Supercar
Onder een stralende najaarszon werd op de Duivelsberg de laatste wedstrijd van het BK Rallycross verreden in combinatie met de laatste race van de RCE of Rallycross Challenge Europe dat door omstandigheden tweemaal richting België kwam. Het weekend werd extra opgesmukt door de komst van MDK die kwam testen met de nagelnieuwe Ford Fiësta Supercar richting de voorlaatste WK wedstrijd in het Duitse Buxtehude.
RCE finale Maasmechelen
RCE finale Maasmechelen
Inzake het RCE is het wat huilen met de pet op. De wedstrijd in Polen ging niet door wegens een ontbrekende vergunning terwijl de afsluitende race in Tsjechië ook niet kon doorgaan wegens de penibele financiële toestand van het organiserende circuit. En met vier reguliere deelnemers bij de Supercars en twee in Super 1600 kunnen we echt niet spreken van een hoogstaand deelnemersveld. Bij de Supernationals ziet het er iets beter uit, maar het zijn dan ook onze Belgen die voor de zuurstof zorgen met acht landgenoten binnen de top 10.  Jos Jansen - Ford Focus Supercar
Jos Jansen - Ford Focus Supercar
Met Jos Jansen (SuperCars), Denis Remans (Super1600), Steve Volders (SN +2000cc) en Martijn Vanhove (SN -2000cc) krijgen we vier Limburgers die Belgisch kampioen zijn in hun respectievelijke divisie. In het RCE kampioenschap gingen de titels naar Mandie August (SuperCars), Josef Susta (Super1600), Roman Castoral (SN -2000cc) en Steve Volders (SN +2000cc).

In het BK SuperCars gingen drie van de vijf starters stuk en wist Jos Jansen met een ererondje aan de toeschouwers als kampioen deze laatste wedstrijd af te sluiten. Lokaal matador Jochen Coox zag de motor van zijn VW Polo kapot gaan terwijl de Subaru Impreza van Johnny Verkuringen reeds vroeger naar de kant moest met een nukkige schakelbak. Ook de Volvo S40 begaf tijdens de laatste wedstrijddag van het seizoen. Voor Jos Jansen, de racende drukker uit Hoeselt was het zijn eerste BK titel. Nog voor de start was hij zeker van de titel. Met vijf ingeschreven wagens waarvan drie in de lappenmand, paste ook De Keersmaecker voor de finale.  Jansen stond er plots alleen voor en hij beperkte zich tot een ererondje gezien hij reeds zeker was van de titel, maar een officiële uitslag is het niet.

Start Super 1600 finale Maasmechelen
Start Super 1600 finale Maasmechelen
In de Super 1600 kregen de twee kampioenschap rivalen Remans en Van De Branden enkele RCE piloten op bezoek maar zonder veel stress want de Belgen bleven ook hierin de baas tijdens de gezamenlijke reeksen. Het duo ging ex aequo richting de laatste race en wie won was kampioen. Remans loodste zijn Ford Fiesta als eerste over de meet gevolgd door Van Den Branden die na afloop verklaarde iets voorzichtiger te hebben gereden en zich alleen maar toespitste op het BelNed kampioenschap. Daarenboven is de Citroën DS3 verkocht en verhuisde meteen richting Portugal.
Bij de Supernationals +2000 zat het venijn in de staart met Volders en Bex.  Eerst was er pech in de semi-finale voor Steve Volders met een gebroken ophanging . De pole ging naar Bex maar deze moest op zijn beurt tijdens de finale naar de kant met een defecte stroomverdeler. De overwinning kwam toe
Bert Bosmans - Volvo Supernational +2000
Bert Bosmans - Volvo Supernational +2000
aan Volvo rijder Bert Bosman voor Filip Vanderheyden en Stephanie van Lingen. Volders werd zodoende toch nog kampioen voor Bex en Bosman. Na de BK titel pakt Volders ook nog het goud in het NK, de RCE en de BelNed en verovert hiermee vier titels op rij.


Danny De Beuckelaer - Volvo C30 Supernationals -2000
Danny De Beuckelaer - Volvo C30 Supernationals -2000
Bij de Supernationals -2000 ging de overwinning naar de Volvo C30 van Danny de Beuckelaer voor de Nederlander  Peter Van de Wege (Toyota Yaris) en Kampioen Martijn Vanhove in zijn BMW.

Podium RCE Maasmechelen 2016
Podium RCE Maasmechelen 2016
Tijdens de finale van de Rallycross Challenge Europa (RCE) SuperCars ging zoals verwacht Michaël De Keersmaecker met de zege lopen voor regerend kampioene Mandie August in een professionele Audi S3 en Paulius Pleskovas.

 “Ik ben hier om te testen”, luidde het in het kamp van M.D.K. “Na de uitgebreide test in het Franse Essay waar ik 65 rondjes reed en wat uitkomt op 4 RX wedstrijden is dit de laatste halte voor mijn laatste wedstrijd van het seizoen, de Duitse manche voor het World RX komend weekend. De ingenieurs van Tibuck en Trollspeed waren aanwezig om de Ford nog verder te laten evolueren. De opdracht was tweeledig. Enerzijds de wagen nog verder leren kennen en evolueren en anderzijds zonder kleerscheuren naar Duitsland vertrekken. Via de sectortijden hebben we gezien dat het zeer goed zit. Nog wat scherpe kantjes wegvlakken en hopelijk kunnen we een woordje meepraten volgend weekend”, besluit een enthousiaste MDK die volgend seizoen een volledig Europees kampioenschap wil aansnijden, gecombineerd met de WK manches op het Europees continent. Met MDK hebben we dus opnieuw een Belgische hoop in bange dagen.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op maandag 10 oktober 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons