van der Horst

Kampioenen gekroond na laatste BNL in Genk

Rotax Senioren
Rotax Senioren
De BNL Karting Series, seizoen 2018, zitten er op. Op Karting Genk kwamen de piloten een laatste keer in actie in deze serie en werd het seizoen in stijl afgesloten met opnieuw vier races voor iedere klasse. Vier races dus, verspreid over twee dagen met elk nog 55 punten te verdienen voor de winnaar, dat was de inzet. Met andere woorden, er werd met het mes tussen de tanden over het Genkse asfalt geknald!
Het seizoen werd in het voorjaar op gang geschoten in Genk, waarna het kampioenschap richting het Franse Ostricourt trok voor de tweede manche, midden deze zomer. Voor de laatste races van het seizoen op zondag werd aanvankelijk regen voorspeld, maar de weergoden waren de organisatie goed gezind. Zaterdag was het bijzonder mooi en ook op zondag bleef het droog en verwarmde de zon regelmatig de paddock.

Tom Braeken en Mitchell Van Dijk. Dat waren de mannen om in de gaten te houden dit weekend in de MicroMax klasse. Braeken scoorde in Ostricourt een vier op vier en dat bracht hem met een mooie voorsprong richting Genk. Tijdens de eerste kwalificatie op zaterdag was het echter Mitchell Van Dijk die de snelste chrono neerzette, voor Tommie Van Der Struijs en Bruno Mulders. De Belgen kende een lastige kwali met Lenn Nijs op P5, Thomas Strauven op P6 en Tom Braeken pas op P7. Dat Van Dijk een missie had, was duidelijk. In de beide races trok hij aan het langste eind en zette zo weer een stap richting Braeken in de strijd om de titel. Die werd pas elfde in de tweede race na een tijdstraf wegens onsportief rijgedrag. Braeken moest zo de nodige plaatsen, en punten, inleveren en wist dat het zondag wel eens belangrijk kon worden. Tijdens de tweede kwalificatie op zondag, was de snelste tijd opnieuw voor Mitchell Van Dijk. Lenn Nijs en Thomas Strauven werden mooi tweede en derde, Tom Braeken klokte de vijfde tijd. In een mooie race werden de posities vooraan wat door elkaar geschud, maar scoorde Van Dijk wel zijn derde overwinning van het weekend. Lenn Nijs moest een plaats toegeven aan Van Der Struijs en werd derde, Braeken vierde. In de laatste race was Van Der Struijs de snelste van het pak. Hij won voor Van Dijk, Nijs, Strauven en Braeken maar dat volstond voor de Belg om de titel in de BNL Karting Series veilig te stellen. Van Dijk werd strijdend tweede op slechts negen punten. Thomas Strauven werd derde in het kampioenschap met slechts 1 punt marge op P4, Lenn Nijs.

Thom Reinaerdts in Rotax MiniMax
Thom Reinaerdts in Rotax MiniMax
Ook de MiniMax klasse was aan zijn laatste races van het seizoen toe. Maar de kampioen, die kende we eigenlijk al. Thom Reinaerdts, Nederlander in dienst van het Belgische Genker Kart Shop team wist zeven van de acht races te winnen en alsof dat nog niet genoeg was, haalde hij ook in Genk zijn slag thuis. Tien van de twaalf wedstrijden dit seizoen werden gewonnen door Reinaerdts, een zeer verdiende kampioen die ook dit weekend met de concurrentie leek te spelen. Als hij niet op kop reed, wachtte hij geduldig zijn moment af. Deed geen domme dingen en ging berekend voorbij de leider. Hij wachtte geduldig zijn moment af en wist in de laatste race zijn tiende overwinning te pakken ten koste van Tim Gerhards, die eerder de tweede race van het weekend wist te winnen. In het kampioenschap laat hij Christiaan De Kleijn en Jarno Zopfi achter zich.

Mike Van Vught
Mike Van Vught
In de Rotax Junioren was het lijstje met kanshebbers op de titel iets langer. Nog voor de start van het weekend konden we Kobe Pauwels als schrappen van dat lijstje. De Heppenaar ging aan de slag op de Duivelsberg in Maasmechelen om er zijn eerste weekend in de crosskarts af te werken. Uitkijken was het dan naar Nederlander Mike Van Vugt en Britt Lewis Gilbert. De pole voor de eerste race op zaterdag was voor Kai Rillaerts; hij ging Milan Coppens en Lewis Gilbert vooraf. Van Vugt zette de vijfde tijd neer en liep na de races op zaterdag nog iets verder uit op zijn concurrent Gilbert. Hij werd eerste en derde terwijl Gilbert in race één punten liet liggen. De kwalificatie op zondag werd in het voordeel van Gilbert beslecht. Hij haalde het nipt van Dani Van Dijk en Mike Van Vugt. Kai Rillaerts, de snelste man van zaterdag, reed de vierde tijd maar zou in race drie van het weekend uitvallen met defecte remmen. Die derde race van het weekend werd sterk gewonnen door Gilbert, voor Van Vugt. In de laatste race draaiden de rollen om en was Van Vugt het snelste voor Gilbert. Genoeg punten voor de Nederlander dus om kampioen te worden!

Rotax Junioren
Rotax Junioren
Ook in de Rotax Junioren verschenen enkele Britten aan de start. Doorgaans zijn die piloten niet te onderschatten en dat bewees Joe Turney meteen in de kwalificaties. Hij zette IllianBruynseels meteen op meer dan anderhalve tiende. Clayton Ravenscroft zette de derde tijd neer. Terwijl Bruynseels het vooraan net niet kon houden, kwamen Clayton Ravenscroft en Dylan Lahaye naar voren. Turney was ongenaakbaar en won beide races op zaterdag voor Ravenscroft en Lahaye. De kwalificaties voor de slotdag draaide uit in het voordeel van Turney die opnieuw de pole draaide voor Bruynseels en Ravenscroft. Pechvogel was Mick Nolten, kersvers vice-europees kampioen. De Nederlander maakte nog kans op eremetaal in het kampioenschap maar wanneer de gaskabel het na één rondje begaf in de kwalificaties bleek dat een moeilijke opgave te worden. Turney liet het niet aan zijn hart komen. Hij maakte handig gebruik van de gevechten achter hem en scoorde een twee op twee in de races, een reeks die hem de titel opleverde. Ravenscroft kon de schade enkel beperken met twee tweede plaatsen maar dat was niet genoeg in strijd om de titel. Hij wordt tweede in de eindstand terwijl Nolten zijn derde plek wel nog weet veilig te stellen!

Xander Przybylak
Xander Przybylak
Xander Przybylak had de beste kaarten in handen voor de slotmanche van het kampioenschap. Maar hij was niet de enige onder de kanshebbers want ook Barrie Pullinger, en in principe ook Gilles Puelings maakten nog eens kans. Maar Przybylak had maar één doel en dat was de titel! De piloot uit het team van BirgerBouvin liet er geen gras over groeien en sloot het kampioenschap af in stijl met twee keer de pole en vier overwinningen tijdens het slotweekend! Pullinger kwam net wat snelheid te kort en moest proberen aanklampen. De Britt deed wat hij kon en nam de leiding af en toe wel eens over maar Przybylak was heer en meester. Pullinger moest zo tevreden zijn met P2 in de einduitslag terwijl Puelings pas in de laatste race de derde plaats kon veiligstellen. Puellings ging er in de voorlaatste race nog van af na een duel maar sloeg terug in de laatste race na een zeer goede start!

Thomas Cypers
Thomas Cypers
In de BNL is er ook plaats voor de KZ schakelklasse. En voor het eerst dit seizoen kon de organisatie een deelnemersveld voorschotelen, iets wat hopelijk volgend jaar ook bevestigd zal worden. De vijftienjarige Senna Van Walstijn klokte op zaterdag de snelste tijd in de kwalificaties voor de Waal Thomas Cypers en Adam Glear. Cypers en Van Walstijn waren duidelijk de snelsten van het veld gedurende het hele weekend. Een fout bij de start kostte Van Walstijn een goede einduitslag. Hij liet de motor afslaan bij de start en kreeg daarna een DQ. Race twee en vier wist de Nederlander wel te winnen. Normaal gezien zou ook race op zijn naam komen maar opnieuw ging het fout bij de start en moest achteraan aansluiten nadat hij de motor weer moest aanlopen. Dat doet echter niets af aan de prestaties van Thomas Cypers die dit seizoen tien overwinningen op zijn naam schreef en verdiend de nieuwe kampioen is. Lars Lardenoije en Jimmy Deveen, die op de laatste wedstrijd niet aanwezig was wegens een andere race in Spra-Francorchamps, werden tweede en derde.

Tekst: Philippe de Roeck - Foto's: Michael MelisSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 9 oktober 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons